Reklam
Diyetler

HCG Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Tehlikeleri Nelerdir?

Reklam

HCG diyeti nedir? Nasıl yapılır? Tehlikeleri nelerdir? Hızlı kilo vermek isteyenler için HCG diyeti oldukça çekici bir seçenektir. Son yıllarda birçok kişi yağ yakımını artırmak, kilo kaybını hızlandırmak ve iştahı kontrol etmek için  sadece yeme alışkanlıklarını değiştirerek HCG bazlı ürünlere yönelmiştir. Bununla birlikte, birçok araştırmacı ve kurum HCG diyetinin tehlikeli, aşırı pahalı ve etkisiz olabileceği konusunda bazı uyarılarda bulunmuştur.

Hızlı Kilo Verme Yolları Nelerdir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

HCG Nedir?

İnsan koryonik gonadotropin veya HCG, hamilelik sırasında vücut tarafından üretilen bir hormondur. Hamilelik testleri de tipik olarak idrarda veya kanda yüksek HCG düzeylerini tespit ederek çalışır. Fetal büyüme ve gelişmeyi desteklemeye ek olarak, bazen hem erkeklerde hem de kadınlarda belirli durumları tedavi etmek için HCG enjeksiyonları reçete edilir. Kadınlarda, doğurganlığı desteklemek ve yumurtlamayı sağlamak için HCG enjeksiyonları kullanılır. Erkeklerde ise HCG, testosteron üretimini artırarak hipogonadizm semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.

Reklam

Testosteron hakkında daha fazla bilgi almak için Testosteron Hormonu Nasıl Artırılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

HCG Diyeti Nedir?

İngiliz bir doktor Dr. olan Albert Simeons, “Simeons Yöntemi” olarak bilinen diyetin kurucusudur. Simeons, 1950’li yıllarda obezite tedavisine yardımcı olmak için düşük kalorili bir diyetle HCG’yi eşleştirmiştir. Simeons’un obezite tedavisi haftada altı kez HCG diyet enjeksiyonları uygulamayı günde sadece 500 kalori almayı içeriyordu. Günlük kalori alımında ise protein kaynakları ve öğün sayısı konusunda katı kurallar vardı.

Günümüzde uygulanan HCG diyeti ise ilk versiyonundan biraz daha farklıdır ve üç aşamaya ayrılır: yağ yükleme aşaması, düşük kalorili aşama ve bakım aşaması. Her bir aşama hangi yiyeceklere izin verildiği ve ne kadar HCG almanız gerektiği konusunda oldukça katı ve kısıtlayıcıdır. HCG diyeti savunucularına göre diyete uymak, metabolizmayı hızlandırır ve açlık seviyesini azaltarak kilo kaybına yardımcı olur. Ancak yine de birçok uzman tarafından etkisiz ve tehlikeli olarak nitelendirilir.

HCG Diyeti Nasıl Yapılır?

HCG diyeti savunucuları, HCG diyetinin vücut yağ birikintilerini yakıt olarak kullanılabilir hale getirdiğine ve vücudu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini düşünür. Ayrıca, HCG’nin kan şekeri kontrolünü iyileştirdiğini, kan basıncını dengelediğini, kronik ağrıyı ve iltihaplanmayı azalttığını ve ghrelin seviyelerini düşürerek iştahı azalttığı düşünülür. {1*}

Reklam

Diyet temel olarak yüksek kalorili yiyecekleri kısıtlar ve kalori açığı oluşturur. Kalori alımını günde 500 kaloriden daha azıyla sınırladığı için kişi muhtemelen tükettiğinden daha fazla kalori harcar ve bu da kilo kaybına neden our.

Bununla birlikte, HCG diyeti hakkında iddia edilen faydaları destekleyen neredeyse hiçbir araştırma yoktur. Journal of Dietary Supplements’ta yayınlanan bir incelemeye göre, HCG diyeti, yarım yüzyıl sonra bile hala etkinliğini destekleyecek hiçbir kanıt bulunmayan bir diyettir. {2*}

HCG diyeti üç aşamaya ayrılır:

  • Yağ yükleme aşaması: HCG enjeksiyonları almaya başlanır ve bununla birlikte iki gün boyunca diyet yüksek kalorili, yüksek yağlı yiyeceklerle doldurulur.
  • Düşük kalorili aşama: Kilo verme hedefine bağlı olarak 3-6 hafta sürer ve alımı günde 500 kaloriden daha azıyla sınırlandırır. Ayrıca, HCG enjeksiyonları almaya devam edilir.
  • Bakım aşaması: Diyetin bu aşamasında, HCG enjeksiyonları bırakılır ve kalori alımı yavaş yavaş normale döndürülür. Bakım aşamasının ilk birkaç haftasında, yüksek karbonhidratlı yiyecekleri diyete yavaş yavaş eklemek gerekir.

Çok kilolu olanlar, diyetin üç aşamasını da istenen kilo kaybı sağlanana kadar birkaç kez tekrarlayabilir. Diyetin kilo verme aşamasında günde sadece iki öğün tüketilir. Tipik bir HCG diyet menüsü, bir porsiyon yağsız protein, bir meyve, bir sebze ve bir parça ekmek içerir. HCG diyeti yemek listesindeki belirli bileşenlerden bazıları:

  • Yağsız proteinler: tavuk, yağsız dana eti, beyaz balık, karides, ıstakoz
  • Meyveler: elma, portakal, çilek, greyfurt
  • Nişastasız sebzeler: lahana, ıspanak, domates, karnabahar, brokoli, kabak

Bu arada, herhangi bir HCG diyeti tarifinde ve öğünlerinde aşağıdaki yiyeceklerden kaçınılmalıdır:

Reklam
  • Yüksek yağlı yiyecekler: tereyağı, bitkisel yağ, domuz yağı, fındık, tohumlar, yağlı balık
  • İlave şeker: sofra şekeri, şurup, bal, tatlılar, soda, tatlı çay, sporcu içecekleri, meyve suyu, unlu mamuller
  • Nişastalı sebzeler: patates, tatlı patates, bezelye, yaban havucu, muz
  • HCG: İlave HCG iğneleri ve ürünleri

Piyasada enjeksiyon, damla, pastil ve sprey şeklinde çeşitli HCG ürünleri bulunur. Bununla birlikte, HCG diyet damlaları en yaygın formlardan biridir. Damla kullanıyorsanız, diyetin yağ yükleme ve düşük kalorili aşamalarında yemeklerden önce günde üç kez almanız önerilir. Piyasadaki tüm HCG ürünlerinin homeopatik olarak kabul edildiğini unutmayın; bu, aslında herhangi bir HCG içermeyebilecekleri ve kandaki HCG seviyelerini etkili bir şekilde artıramayacakları anlamına gelir. Belirli durumları tedavi etmek için kullanılan HCG enjeksiyonları mevcuttur ancak bir sağlık uzmanından reçete alınması gerekir.

HCG Dİyeti Zararları Nelerdir?

Dikkate alınması gereken birçok potansiyel HCG diyeti tehlikesi ve yan etkisi vardır. Piyasadaki HCG ürünleri Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmamıştır, bu nedenle sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerin ne olabileceği belirsizdir. Hatta web sitesinde FDA, bu ürünlerin teknik olarak yasa dışı olduğunu belirtir ve tüketicilere satın almış olabilecekleri herhangi bir homeopatik HCG ürününü kullanmayı bırakmalarını ve atmalarını tavsiye eder. {3*}

Diyet, kalori alımını ciddi şekilde kısıtlamayı şartladığı için diyete uymak önemli besin ihtiyaçlarını karşılamayı zorlaştırır ve beslenme eksiklikleri ve yetersiz beslenme riskini artırabilir. Diğer HCG diyeti yan etkileri arasında yorgunluk, baş ağrısı, sinirlilik ve kabızlık vardır.

Diyetin uzun süreli uygulanması, birkaç ciddi yan etkiye bile neden olabilir. Güney Carolina’da yapılan bir vaka çalışmasında, diyeti sadece iki hafta boyunca uygulayan bir kadın, HCG diyetinin bir sonucu olarak nefes darlığı, şişlik ve bacaklarında ve ciğerlerinde kan pıhtıları yaşamıştır. {4*}

HCG Diyeti Yerine Uygulanabilecek Diyetler Nelerdir?

HCG diyeti gibi tehlikeli diyetlere zaman ve para harcamak yerine, diyetinizi çok çeşitli sağlıklı tam gıdalarla doldurmaya, işlenmiş gıda ve ilave şeker tüketimini sınırlamaya odaklanın. Bu tarz bir beslenme şekli yalnızca uzun süreli, sürdürülebilir kilo kaybını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda genel sağlığı da iyileştirir.

En iyi sonuçlar için çeşitli meyveler, sebzeler, proteinler, baklagiller ve tam tahıllar tüketmeye özen gösterin. Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kabuklu yemişler, tohumlar ve yağlı balıklar gibi sağlıklı gıdaları diyetinize dahil edin.

Kalori alımını azaltmak kilo vermek için yararlı olsa da sağlıklı bir vücut için günlük ihtiyacınızı karşılayacak kadar kalori almaktan emin olmanız gerekir. Her gün ihtiyacınız olan kalori miktarı, yaşınız, boyunuz, kilonuz, aktivite düzeyiniz ve sağlık durumunuz gibi bir dizi farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel bir kural olarak, günlük kalori alımını yaklaşık 500-1.000 kalori azaltmak, haftada yaklaşık 2 kilogram kaybına neden olur.

Kaynaklar

  1. https://hcgdiet.com/what-is-the-hcg-diet/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27010890
  3. https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/avoid-dangerous-hcg-diet-products
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23606549/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu