Reklam
DiyetlerSağlık

Hipotiroid Beslenmesi ve Diyeti

Reklam

Hipotiroid beslenmesi, tiroidi az çalışan kişilerin semptomlarını tedavi etmek için uygulaması gereken hipotiroid diyeti temeline dayanan, sağlıksız gıdaların tüketilmediği beslenme şeklidir. Hipotiroid hastalığı son yıllarda ciddi bir artış yaşıyor. Peki Hipotiroid nedir? Hipotiroid az çalışan tiroid anlamına gelmektedir. Tiroid, boynunuzun alt kısmında bulunan ve metabolizmanızı düzenlemekten sorumlu organlardan biri olan kelebek şeklinde bir bezdir. Vücudunuzdaki hemen hemen her hücreyi etkileyen tiroid hormonlarını üretir ve depolar. (1)

Tiroid bezi, tiroid uyarıcı hormon (TSH) adı verilen bir sinyal aldığında, tiroid hormonlarını kan dolaşımına bırakır. Bu sinyal, tiroid hormon seviyeleri düşük olduğunda beyninizin tabanında bulunan küçük bir bez olan hipofiz bezinden gönderilir. (2)

Reklam

Hipotiroid, yaşam standartlarını etkileyen otoimmün durumdur. Düşük tiroid hormonu üretimi, kilo alımına, yorgunluğa ve beyin sisine neden olmaktadır.

Hipotiroid Metabolizmanızı Nasıl Etkiler?

Tiroid hormonu, metabolizmanızın hızını kontrol etmeye yardımcı olur. Metabolizmanız ne kadar hızlı olursa, vücudunuz istirahatte o kadar fazla kalori yakar.

Hipotiroid olan kişiler daha az tiroid hormonu üretir. Bu, daha yavaş bir metabolizmaya sahip oldukları ve dinlenmede daha az kalori yaktıkları anlamına gelir.

Yavaş bir metabolizmaya sahip olmak birkaç sağlık riskiyle birlikte gelir. Sizi yorgun bırakabilir, kan kolesterol seviyenizi yükseltebilir ve kilo vermenizi zorlaştırabilir. (3)

Reklam

Hipotiroid ile kilonuzu korumakta zorlanıyorsanız, orta veya yüksek yoğunluklu kardiyo yapmayı deneyin. Bu, hızlı tempolu yürüyüş, koşma, yürüyüş ve kürek çekme gibi egzersizleri içerir.

Araştırmalar, orta ila yüksek yoğunluklu aerobik egzersizin tiroid hormon seviyenizi artırmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu da metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olur. (4-5)

Hipotiroid hastalığı olan kişiler, protein alımını artırdıklarında fayda görebilir. Araştırmalar, daha yüksek proteinli diyetlerin metabolizma hızınızı artırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Hipotirod Diyeti

Tiroid fonksiyonunun çalışmasında, stresi düzenleme ve beslenme gibi etkiler, iyileşme sürecine yardımcı olacak en güçlü araçlardır. Gıda ve gıda bazlı ürünler vücudumuzun sağlık sorunları için ilaç olarak kullanılabilmektedir. Hipotiroid bitkisel tedavisi, Hipotiroid takviyeleri, Hipotiroid uçucu yağları, Hipotiroid zararlı gıdalar, Hipotiroid yararlı gıdalar, gibi aklınıza takılan tüm merak ettiğiniz konuları, Hipotiroid ile ilgili tüm yazılarımızda okuyabilirisiniz.

Genel olarak düşük karbonhidrat yiyecekler, sağlıklı yağlar, lifli besinler, bitki ve bitki bazlı bitkisel gıdalar ve sağlıklı protein kaynakları açısından yüksek bir beslenme düzeni uygulamak hipotiroid beslenme planının temelidir. Hipotiroid için doğal olarak neler yapabiliriz? Tiroid az çalışırsa neler yemeli? Tiroid bezi az çalışanlar ne yapmalı? Tiroit bezlerini çalıştıran bitki çayları var mıdır? Hipotiroid bitkisel tedavi yorumları nasıldır? Hipotiroid hastaları nasıl beslenmeli? Hipotiroid tamamen geçer mi? Tiroid bezinin az çalışması (Hipotiroid) ile ilgili sorularınıza ışık tutacak Hipotiroid yazılarımızı dikkatli okuyunuz. Aşağıdaki seçenekleri uygulamanız Hipotiroid ile başa çıkmanızı kolaylaştırır, bu yaşam şartlarını uygulayan hipotiroid hastalarının tedavi olduğu gözlemlenmiştir.

Reklam

Hipotiroid Hastaları Neler Yemeli?

Hipotiroid için hangi yiyecekler tüketilmeli? Aşağıdaki gıdaların tüketilmesi, Hipotiroid ile başa çıkmanın en iyi yoludur. İyot, selenyum ve çinko içeren gıdalar, tiroid fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur. Tiroidi az çalışırsa neler yemeli?

Tiroidi Az Çalışanlar (Hipotiroid) Neler Yemeli?

Tiroid az çalışırsa neler yemeli? Sorularınızın cevabını aşağıdaki yazımızda okuyabilirsiniz.

Doğal Balıklar

Hormon dengesi ve tiroid fonksiyonu için gerekli olan omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA’yı sağlar. Somon ve sardalya gibi doğal yolla yakalanan balıklar, değerli omega 3 yağ asitlerinin yanı sıra somondaki astaksantin ve sardalyadaki selenyum gibi güçlü antioksidanlar, Hipotiroid diyetini destekler.

Bu besin kombinasyonu, sağlıklı bir hormon dengesini desteklemeye, iltihabı kontrol etmeye ve bağırsaktaki hasarı iyileştirmeye yardımcı olur. Selenyum ayrıca T4’ün T3’e dönüşümü için en kritik besin maddelerinden biridir ve otoimmün ile ilgili tiroid bozuklukları olanlarda tiroid antikorlarının düzenlenmesine yardımcı olabilir. (6)

Hindistan Cevizi Yağı

Bu, sağlıklı bir metabolizmayı destekleyen, enerjiyi artıran ve yorgunlukla mücadele eden kaprilik asit, laurik asit ve kaprik asit formunda orta zincirli yağ asitleri sağlar. Hindistan cevizindeki sağlıklı yağlar bağışıklığı artırmaya, iltihabı kontrol etmeye, bağırsakları beslemeye ve hatta kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

Tüm bu faydalar bir araya gelerek vücuttaki iç stresi azaltmaya yardımcı olur ve uygun şekilde iyileşmesine izin verir. Ek olarak, doymamış bitkisel yağları Hindistan cevizi gibi sağlıklı yağlarla değiştirmek idealdir çünkü sağlıksız yağlar iltihaplanmaya katkıda bulunur ve tiroidi zayıflatır.

Deniz Sebzeleri

Deniz sebzeleri süper zengin bir mineral ve iyot kaynağıdır. İyot eksikliği, Hipotiroidn sebepleri arasında gösterilmektedir. Tiroid hormonu üretimi için kesinlikle iyot gereklidir (7).

Kelp, iyot bakımından en yüksektir, ancak tüm deniz sebzeleri türleri, iyot, magnezyum, selenyum ve daha fazlasını içeren zengin iz mineral kaynaklarıdır. Ayrıca genel vücut detoksifikasyonu için harika bir klorofil kaynağıdırlar.

Fermente Gıdalar

Tiroid ile bağırsak bağlantısını güçlendiren fermente gıdalar, güçlü bir beslenme stratejisidir. Fermente sebzeler, kimchi, kombu çayı, natto, lahana turşusu, fermente zencefil, probiyotik yiyecekler ve kefir (fermente süt ürünü), organik keçi sütü yoğurdu, hindistan cevizi suyu kefiri gibi içecekler tüketmek, bağırsakta sağlıklı bir bakteri ortamının gelişmesine yardımcı olacaktır.

Genel sindirim sürecine yardımcı olmak için az miktarda fermente sebzeleri et bazlı her öğünde birleştirmek iyi bir fikirdir.

Filizlenmiş Tohumlar

Keten, kenevir ve chia tohumları, uygun hormonal denge ve tiroid işlevi için kritik olan bir tür omega-3 yağı olan ALA’yı sağlar.

Temiz Su

Hücrelerinizin çalışması için suya ihtiyaç vardır. Düzgün hidratlanmazsanız, vücudunuzdaki her biyokimyasal reaksiyon bir dereceye kadar engellenecektir. Ek olarak, içtiğiniz su klor, florür ve ağır metaller gibi toksinler içeriyorsa; iltihaplı sorunlar yaşanacaktır. Kabızlığın, düşük enerjinin ve şeker isteğinin önlenmesi için her iki saatte bir en az 250 ml su içilmeli.

Yüksek Lifli Yiyecekler

Hipotiroid olan kişilerde sindirim güçlüğü olabilir, bu nedenle günlük 30-40 gram lif alınmalıdır. Yüksek lifli gıdalar, sadece sindirim sağlığına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kalp sağlığını iyileştirir, kan şekeri seviyelerini dengeler ve kendinizi daha tok hissettirerek sağlıklı bir kiloda kalmanıza destek olur.

Kemik suyu

Sığır eti ve tavuk suyu, sindirim zarını onarmaya ve Hipotiroid iyileştirmeye yardımcı olabilecek amino asitler L-prolin ve L-glisin içerir. Bağırsak ve tiroid arasında bağ var gibi görünüyor. Sindirim sorunu yaşayanlar, kollajen proteini ve mineraller gibi zengin besinler, kolayca emilen ve bağırsak astarına şifa olan prolin, glisin ve amino asit sağladığı için özellikle kemik suyunun yararlı olduğunu göreceklerdir.

Kemik suyu faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve gıda hassasiyetlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak vardır. Bu süreç, iltihaplanmayı daha da azaltmaya ve vücudun daha etkili bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bu, Hipotiroid beslenme planında güçlü bir besindir.

Meyveler ve sebzeler

Meyve ve sebzelerde, serbest radikal hasarıyla mücadele ve iltihabı azaltmak için gerekli olan vitamin, mineral ve antioksidanlar bulunur. Besin açısından zengin olan bu gıdalar, sindirim sağlığı, beyin fonksiyonları, kalp sağlığı, hormon dengesi ve sağlıklı kiloyu destekledikleri için sağlıklı beslenmenin büyük bir bölümünü oluşturmaları gerekir.

Zeytin ve Zeytin Yağı

Hipotiroid beslenme planının temel ilkelerinden biri iltihap kontrolü olduğundan, zeytin ve zeytinyağı, sağlıklı yağların yanı sıra antioksidan bileşiklerin kombinasyonunu sağlamada önemli bir rol oynayacaktır.

Zeytin ve zeytinyağında bulunan fitokimyasallar, iltihabı azaltır, antioksidan aktiviteye katkıda bulunur, enfeksiyonlarla mücadelede eder.

Tereyağı / Ghee

Merada beslenen ineklerden elde edilen tereyağı, yoğun besin kaynağıdır. Sağlıklı omega 3 yağ asitleri ile birlikte yağda çözünen A, D ve K2 vitaminlerini içerir. Üstelik tereyağı, anti-inflamatuar özelliklere sahip kısa zincirli bir yağ asidi olan harika bir bütirat kaynağıdır.

Otla beslenen tereyağı aynı zamanda sağlıklı bir selenyum, magnezyum, çinko ve iyot kaynağı olduğundan bunların hepsi tiroid sağlığında önemli rol oynar. Süt ürünlerine karşı gıda hassasiyetiniz varsa yağ uygun bir alternatif olabilir.

Limon ve Misket Limonu

Limon ve misket limonu, C vitamini ve turunçgil bioflavonoidleri ile dolu düşük şekerli bir meyvedir. C vitamini ve biyoflavonoidler, tiroidin serbest radikal hasarından korunmasına yardımcı oldukları için Hipotiroid beslenme planında değerli besinlerdir.

Ek olarak, tiroid bezinin iyot çekebilmesi ve düzgün çalışması için hem C Vitamini hem de B2 vitaminine ihtiyaç duyan biyolojik bir yolun (simporter olarak adlandırılır) olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle, sağlıklı B2 ve İyot seviyelerini korumanın yanı sıra, düzenli olarak yeterli C vitamini almak, tiroid hormonu T4 üretimini desteklemeye yardımcı olur.

Vücudunuza limon veya misket limonu almanın harika bir yolu, her gün içine 1/2 limon sıkılmış bir bardak su içmek veya akşam yemeğinde et ve sebzelerinize taze limon sıkmaktır.

Elma sirkesi

Günlük olarak elma sirkesi kullanmak kan şekerini dengelemeye, vücuttaki alkaliniteyi desteklemeye ve sağlıklı bir bağırsağı desteklemeye yardımcı olur. Bunların tümü, iltihabı azaltır, sonuç olarak otoimmün reaksiyonları doğal olarak azaltarak Hipotiroidye fayda sağlayacaktır.

Elma sirkesi, yemeklerden önce alınabilir, salata sosları ile karıştırılabilir veya yemeklerinize katılabilir. Pastörize edilmemiş, doğal yollarla fermente edilmiş, içinde sirke anası bulunan elma sirkesini tercih edin, evinizde sirke yapmak için Elma Sirkesi tarifimizi okuyabilirsiniz.

İçinde sirke anası bulunan sirkenin hala canlı olduğunu gösterir ve bu nedenle sağlığınızı daha etkili bir şekilde destekler. Ayrıca, elma sirkesini plastik şişede satılanlardan almayın ve çevresel toksinlerden kaçınmak için cam şişeleri tercih edin.

Merada Yetiştirilen Hayvansal Ürünler

Fabrikasyon hayvansal ürünleri yerine, merada organik olarak üretilenlere geçiş yapmalısınız çünkü fabrikasyon hayvansal ürünler, inflamatuar omega-6 yağ asitleri bakımından yüksektir ve zayıf beslenme ve yaşam koşullarının bir sonucu olarak besin maddelerinde önemli ölçüde daha düşüktür.

Merada yetiştirilen hayvansal ürünler, iltihaplanmaları engelleyen ve antioksidanları aktiviteye katkıda bulunan sağlıklı omega-3 yağları, B vitaminleri, çinko ve selenyum gibi önemli mineraller içerir.

Pişmiş Turpgil Sebzeleri

Brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzeler, vücuttaki antioksidan ve detoksifikasyon sistemlerini desteklemeye yardımcı olan süper yoğun beslenme kaynaklarıdır. Guatrojeni serbest bırakmak için bu yiyeceklerin pişirilmesi gerekmektedir. Bu, Hipotiroid beslenmesi planının önemli bir parçasıdır.

Bunlar, tiroid bezine iyot alımını engelleyerek tiroid hormonu üretimine müdahale eden bileşiklerdir. Hipotiroid vakalarında, guatrojenlerin çoğunu çıkarmak için tüketmeden önce bu sebzeleri iyice buharda pişirmelisiniz.

Genel olarak, turpgillerden çiğ sebzeler sindirim sistemi için zorlu olabileceğinden, buharda pişirmek bu sebzeleri tüketmenin en iyi yoludur. Brokoli veya lahana filizi gibi turpgil filizlerini çiğ haliyle kullanabilirsiniz. Bunlar guatrojen bakımından çok düşüktür ve sağlıklı tiroid hormonu çalışmasını desteklemek için tonlarca enzim ve biyo-aktif antioksidan içerir.

Tiroidi Az Çalışanlar (Hipotiroid) Yasak Gıdalar

Tiroid az çalışırsa neler yememeli? Sorularınızın cevabını aşağıdaki yazımızda okuyabilirsiniz.

Guatrojen gıdaları

Hipotiroid olan kişiler, brokoli, karnabahar, lahana, soya ve Brüksel lahanası gibi turpgil sebzelerini çiğ yemekten uzak durmalılar. Çünkü, bu sebzeler tiroid fonksiyonunu etkileyebilir. Buharda pişmiş olarak tercih edebilirsiniz.

Musluk suyu

Çoğu musluk suyu, iyot emilimini engelleyen flor (bir endokrin bozucu) ve klor içerir.

Glüten

Tiroid sorunları olan birçok kişi de glütene duyarlıdır veya glüten alerjisine neden olan otoimmün bir hastalık olan çölyak hastalığına sahiptir. Tüm buğday, çavdar ve arpa ürünlerinde glüten bulunur. Paketlenmiş birçok gıdada gizlenen gizli glüteni önlemek için içerik etiketlerini dikkatlice kontrol edin.

Hipotiroidnin bir nedeni olan Hashimoto hastalığı olan kişilerin çölyak hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. (8-9) Bunun nedeni, Hashimoto ve çölyakın her iki tür otoimmün bozukluk olması ve bu bozukluklardan birine sahip bir kişinin başka otoimmün hastalık geliştirme olasılığı daha yüksek olmasıdır.

Ayrıca araştırmalar, glüteni diyetten çıkarmanın, çölyak hastalığı olmayan Hashimoto’lu kişilerde tiroid fonksiyonunu iyileştirdiğini de göstermektedir.

Otoimmünle ilişkili Hipotiroid olan kişiler, semptomlarının düzelip düzelmediğini görmek için glütensiz beslenmeyi deneyebilir hatta diğer alerjen gıdalar için eliminasyon diyetini yapabilirler.

Fabrikasyon Süt Ürünleri

Glüten gibi süt ürünleri de özellikle tiroid için sorunlu olabilir ve iltihaplanma tepkilerini artıran reaksiyonları tetikleyebilir. Organik olmayan ve pastörize edilmiş geleneksel inek sütü ürünlerinden kaçının. Organik, çiğ keçi sütü veya organik A2 inek sütü tüketimi daha iyi bir seçimdir.

Şeker

Şeker, metabolizma için gerekli olan hormon dengesini bozabilir. Tiroid sorunu olan kişiler kilo vermekte zorlanırlar. Tiroid, hormonal denge ve metabolizma için önemli bir bez olduğundan, hormonal bozukluklara, yorgunluğa, ruh hali değişikliklerine, kötüleşen depresyona ve kilo alımına katkıda bulunabileceğinden şekerden kaçınmak en iyisidir.

Rafine Un Ürünleri

Buğday unu gibi rafine karbonhidratlarla yapılan herhangi bir yiyecek, hormon seviyelerini olumsuz yönde etkiler ve kilo alımına katkıda bulunabilir.

İşlenmiş Gıdalar

Yüksek oranda işlenmiş gıdaların ve ilave şekerlerin alımını azaltmak, semptomları iyileştirmeye, kiloyu yönetmeye ve genel refahı artırmaya yardımcı olabilir.

İşlenmiş gıda örnekleri şunlardır:

  • Fast food
  • Sosis
  • Salam
  • Ketçap
  • Mayonez

Hipotiroid Diyeti 7 Günlük Örnek Menü

Tiroidi az çalışanlar nasıl beslenmeli listemizi okuduysanız, şimdi tiroidi az çalışanlar örnek menümüzü uygulayabilirsiniz. Genel olarak, Hipotiroid olan bir kişi için en iyi diyet bol miktarda meyve, sebze, kaliteli proteinler, sağlıklı yağlar ve orta miktarda sağlıklı karbonhidrat içerir. Bununla birlikte, her insanın en iyi şekilde hissetmesine yardımcı olacak bir diyet denemesi ve geliştirmesi önemlidir.

Hipotiroid için 7 günlük örnek beslenme programı

Tiroid ilacınızı ilk yemeğinizden en az 1-2 saat önce veya sağlık uzmanınızın önerdiği şekilde aldığınızdan emin olun. Lif, kalsiyum ve demir gibi besinler, vücudunuzun tiroid ilacını düzgün şekilde emmesini engelleyebilir. (10)

Pazartesi

  • Kahvaltı: Omlet
  • Öğle yemeği: 2-3 adet Brezilya cevizli tavuk salatası
  • Akşam yemeği: Fırında tavuk, sebze ve sade pilav

Salı

  • Kahvaltı: 1/4 su bardağı (31 gram) çilek ile yulaf ezmesi
  • Öğle yemeği: Izgara somon ve salata
  • Akşam yemeği: Limon, kekik ve karabiberle pişmiş balık ve buharda pişirilmiş sebzeler

Çarşamba

  • Kahvaltı: Mantarlı ve kabaklı omlet
  • Öğle yemeği: Izgara tavuk salatası ve 5-10 gr kabak çekirdeği
  • Akşam yemeği: Buharlanmış sebzeler ve fırında somon

Perşembe

  • Kahvaltı: Bademli meyve salatası
  • Öğle yemeği: Yulaflı glütensiz taze fasulye çorbası
  • Akşam yemeği: Soğanlı dana haşlama ve bol yeşillikli salata

Cuma

  • Kahvaltı: Avokado salatası ve 1 adet yumurta
  • Öğle yemeği: Hindi sote ve buharlanmış sebzeler
  • Akşam yemeği: Bol soğanlı çorba ve bir önceki günden kalan yemekler

Cumartesi

  • Kahvaltı: Karabuğdaylı atıştırmalık, zeytin ve karışık salata
  • Öğle yemeği: Tercih edilen meyvelerden smoothie
  • Akşam yemeği: Tavuk jüljen ve salata

Pazar

  • Kahvaltı: Mantarlı kabaklı yumurta ve zeytin
  • Öğle yemeği: Baklagil ve turşu
  • Akşam yemeği: Ispanak yemeği + 2 adet Brezilya cevizi

EXTRA BİR GÜN

  • Kahvaltı: Sebzeli omlet
  • Öğle yemeği: Yeşil sebze ve kinoalı salata
  • Akşam yemeği: Izgara biftek ve bol yeşillikli salata

Bu örnek haftalık yemek planı, Hipotiroid olanlar için uygundur. Lezzetli ve sağlıklı bir menü için bol seçenek sunar.

Sağlığınızı ve Kilonuzu Korumak İçin İpuçları

Tiroidinizin az çalışması metabolizmanızı yavaşlatır ve çok kolay kilo alabilirsiniz.

Kilonuzu korumanıza yardımcı olacak birkaç ipucu:

  • Meyveler, sebzeler, proteinler ve sağlıklı yağlardan zengin olan sağlık bir diyet, kilonuzu korumanıza ve rahat yaşamanıza yardımcı olur. Bu yiyecekler aynı zamanda besinler açısından da zengindir ve insanların daha uzun süre tok kalmasına yardımcı olur.
  • Ek olarak, orta ila yüksek yoğunluklu düzenli aerobik, egzersiz ve kuvvet antrenmanı, metabolizmayı hızlandırmaya ve kilo vermenize yardımcı olur. Aktif olmak, aynı zamanda enerji seviyelerini ve uyku kalitesini de artırır
  • Hipotiroidi tedavi etmek için alınan ilaçlar hafif bir kilo kaybı (%10’un altında) fark edebilir.
  • Bol bol dinlenin. Her gece 7-8 saat uyumayı hedefleyin.
  • Dikkatli yemek yeme pratiği yapın. Ne yediğinize, neden yediğinize ve ne kadar hızlı yediğinize dikkat etmeniz, yemekle daha iyi bir ilişki kurmanıza yardımcı olabilir. Araştırmalar ayrıca dikkatli yemenin, kilo vermenize yardımcı olabileceğini gösteriyor. (11-12)
  • Yoga veya meditasyonu deneyin. Yoga ve meditasyon stresi azaltmanıza ve genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Araştırmalar ayrıca sağlıklı bir kilonuzu korumanıza yardımcı olduklarını gösteriyor. (13)
  • Düşük ila orta derecede karbonhidrat diyeti deneyin. Düşük ila orta miktarda karbonhidrat yemek, sağlıklı bir kiloyu korumak için çok etkilidir. Bununla birlikte, ketojenik bir diyet denemekten kaçının çünkü çok az karbonhidrat yemek tiroid hormon seviyenizi düşürebilir. (14-15)

Tiroidin az çalışması Hipotiroid Nedir? Hipotirodi Belirtileri Nelerdir? Hipotiroid Sebepleri Nelerdir? Hipotiroid Teşhisi nasıl koyulur?, Hipotiroid Tedavisi var mı? merak ediyorsanız yazımıza buradan (Hipotiroid Nedir?) ulaşabilirsiniz. Tiroidi az çalışanlar Hipotiroid olanlar hangi takviyeleri kullanmalı yazımıza buradan (Hipotiroid Takviyeleri ve Uçucu Yağlar) okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

    1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3007105/
    2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072573/
    3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4044302/
    4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6678003/
    5. http://www.amhsjournal.org/article.asp?issn=2321-4848;year=2015;volume=3;issue=2;spage=244;epage=246;aulast=Bansal
    6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26098657
    7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24926457
    8. https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hashimotos-disease
    9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27256300/
    10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3092723/
    11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26627097
    12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21977314/
    13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23709458
    14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11167929
    15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28076316

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu