Reklam
Beslenme

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar 8. Bölüm

Reklam

Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı Dizimizin 8. Bölümü ile karşınızdayız. Şifalı Bitki ve Baharatlar hakkında tüm bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Özellikle öğrenmek istediğiniz Şifalı Bitki ve Baharatlar varsa bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Serimize 71. sıradan devam ediyoruz. Hadi başlayalım…

71. Tutku Çiçeği (Passiflora)

 

Reklam

Tutku çiçeği faydaları nelerdir? Tutku çiçeği diğer adıyla Çarkıfelek, sıcak basması ve depresyon gibi menopoz semptomlarını hafifletir, anksiyeteyi azaltır, uyku düzenini sağlar, uykusuzluk için kullanılır. Tutku çiçeği nasıl kullanılır? İltihabı azaltmak, kan basıncını düşürmek, kan şekeri seviyelerini düzenlemek ve DEHB semptomlarını iyileştirmek için çay, öz, infüzyon ve tentür formlarında kullanılanılır. (1)

72. Karabiber (Piper nigrum)

 

Karabiber, karabiber asmalarından elde edilip kurutulur ve baharat olarak kullanılır. Karabiber faydaları nelerdir? Diyabet ve kanseri önler, antibakteriyel özellikleri sayesinde enfeksiyonlarla savaşır. Sindirime yardımcı olur, kan basıncını düşürür, kolesterolü dengeler ve kilo verdirir. (2)

73. Yenibahar (Pimenta racemosa)

 

Reklam

Bazı ülkelerde pimenta olarak bilinen yenibahar, yaprak dökmeyen bir ağaçtan gelir. Yenibahar faydaları nelerdir? Ağrı kesici, detoksifiye edici, antibakteriyel, antioksidan ve anti-stres özelliklerine sahiptir. Kan dolaşımını hızlandırır, gaz giderir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. (3)

74. Çam Kabuğu (Pycnogenol)

 

Çam kabuğu, Pinus Pinaster ağacının iç kabuğundan gelir. Çam kabuğu ne için kullanılır? Genellikle çam kabuğu özü kapsül, tablet, krem ​​ve losyon yapmak için kullanılır. Çam kabuğu faydaları nelerdir? Çam kabuğu özü, kan şekerini düşürür, enfeksiyonlarla savaşır, işitme kaybını önlemeye yardımcı olur, erektil disfonksiyonu düzeltir, iltihabı azaltır, atletik performansı artırır ve cildi ultraviyole ışınlarının zararlarından korur. (4)

75. Psyllium Kabuğu (Ispaghula)

 

Psyllium kabuğu, Hindistan’da çok yaygın olan çalı benzeri bitkidir. Yenilebilir ve çözünür bir liftir. Psyllium kabuğu faydaları nelerdir? Kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarında kullanılır, kolesterol ve kan şekeri düşürür, kalp sağlığını korur, tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olur. (5)

Reklam

76. Sarımsak (Allium sativum)

 

Sarımsak, frenk soğanı, pırasa, soğan ve yeşil soğan ile aynı aileden olan yüksek antibiyotik özellikleri bulunan bitkidir. Sarımsak faydaları nelerdir? Kanser, kalp hastalığı, diyabet ve demans gibi ağır hastalıklarda korunma ve tedavi edicidir. Kan basıncını düşürür, enfeksiyonlar da doğal antibiyotik görevi görür, saç dökülmesini önler. (6)

Bilimsel çalışmalarıyla sarımsak faydalarını ve kullanımını Sarımsak ve Bilimsel Çalışmalar makalemizden okuyabilirsiniz.

77. Kırmızı Yonca (Trifolium pratense)

 

Kırmızı yonca, baklagil ailesine ait bir bitkidir. Kırmızı yonca faydaları nelerdir? Kardiyovasküler sağlığı korur, menopoz semptomlarını azaltır, kemikleri güçlendirir, egzama ve sedef hastalığında cilt iltihabını azaltır, solunum sorunlarında yardımcıdır, kanser riskini azaltmak için özüt formunda veya kapsüllerde kullanılabilir. Prostat, rahim ve meme kanseri ile savaşır. (7)

78. Altın kök (Rhodiola)

 

Altın kök olarak da bilinen Rhodiola, vücudunuzun fiziksel, kimyasal ve çevresel strese uyum sağlamasına yardımcı olabilecek adaptojen bir bitkidir. Altın kök faydaları nelerdir? Rhodiola özü, enerji seviyelerini artırır, atletik performansı yükseltir, stres anında yükselen kortizol seviyelerini düşürür, depresyonla savaşır, beyin fonksiyonlarını düzenler, göbek yağlarını yakar. (8)

79. Biberiye (Salvia rosmarinus)

 

Biberiye, nane ailesinin bir parçası olan aromatik bir bitkidir. Biberiye faydaları nelerdir? Hafızayı güçlendirir, saçları uzatır, kas ağrılarını giderir, sindirime yardımcı olur. Biberiye anti-inflamatuar, anti-kanser, antioksidan, detoksifiye, anti-stres ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Aağız, boğaz, mide enfeksiyonlarına ve hatta H. Pylori enfeksiyonuna, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi enfeksiyonlarına, egzama, yüksek kolesterol, romatizma ve kansere karşı kuvvetli bir ilaçtır. Kanamaları durdurur, mide ve bağırsaklarda oluşan gazları söktürür, hazımsızlığı ve mide ekşimesini giderir, saç dökülmesini durdurur. Hafıza zayıflığı, epilepsi, kalp çarpıntısı ve iktidarsızlığa, baş ağrılarına, siyatik ağrılarına, düşük ve yüksek tansiyona karşı etkilidir. Biberiye nasıl kullanılır? Biberiye doğranabilir veya öğütülebilir ve yemeklere eklenebilir. Ayrıca biberiye yağı sürülebilir ve topikal olarak uygulanabilir. (9)

80. Safran (Crocus sativus)

 

Safran, çiçeğin içinde bulunan iplik şeklinde baharattır. Safran nasıl tüketilir? Yemek ve çay şeklinde tüketilir. Safran faydaları nelerdir? Kardiyovasküler sağlığı destekler, PMS semptomlarını hafifletir, anksiyete ve depresyonu tedavi eder, iştahı azaltır ve kilo vermeye yardımcı olabilir, erektil disfonksiyonu tedavi eder ve kanseri önler veya tedavi etmeye yardımcı olur. İç organları kuvvetlendirir, kalbi ferahlatır, tıkanıklıkları açar, yüz rengini güzelleştirir, doğumu kolaylaştırır, idrarı çoğaltır, kereviz suyu ile içilirse dalağı kuvvetlendirir. Bal ile safran içilirse kum düşürür, yılancığa, rahim kanserini önler, karaciğer ve dalak hastalıklarına çok etkilidir, kataraktı önler, gözleri kuvvetlendirir. (10)

Safran nasıl kullanılır?

Yukarıda sayılan tüm hastalıklar için aşağıdaki şekilde safran suyu hazırlayıp kullanabilirsiniz.

  • 100 gr. Suya 1 küçük tutam safran atılır, bir gün bekletilir süzülür.
  • 50-100 gr suya 1-2 çorba kaşığı safran suyundan eklenir.
  • Her gün 1 kez aç tok fark etmez içilir. (Suyla karıştırılan safran suyunun rengi portakal rengi olmalıdır)

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı dizimizin 1. bölümünü buradan hemen inceleyebilirsiniz.

Şifalı Bitki ve Baharatlar Referanslar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11679026
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15231065
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22056438
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3203267/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20616745
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373244
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731881/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu