Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı Dizimizin 7. Bölümü ile karşınızdayız. Şifalı Bitki ve Baharatlar hakkında tüm bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Özellikle öğrenmek istediğiniz Şifalı Bitki ve Baharatlar varsa bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Serimize 61. sıradan devam ediyoruz. Hadi başlayalım…
61. Nane (Mentha)
Nane, gıdalarda ve nefes açıcı ürünlerde sıklıkla kullanılan şifalı bitkilerdendir. Nane faydaları nelerdir? Nane yemek, nane çayı içmek veya nane özleri kullanmak sindirime yardımcı olur, baş ağrısında etkilidir, mide bulantısını keser, depresyon tedavisi, kronik öksürük veya astım gibi solunum rahatsızlıklarında kullanılır. (1)
62. Moringa (Moringa Oleifera)
Moringa faydaları nelerdir? Moringanın kökten yapraklara tüm bölümleri, diyabet, anemi, alerji, iltihaplı romatizma, epilepsi, tiroid bozuklukları, yüksek tansiyon, cinsel isteksizlik ve kanser dahil tüm hastalıklarda kullanılmaktadır. Moringa, antibakteriyel, antifungal, antiviral, antiparazitik, antioksidan ve antiinflamatuvar özelliklere sahiptir. Mükemmel bir protein, A vitamini, C vitamini, potasyum, kalsiyum ve amino asit kaynağıdır. (2)
63. Pelin Otu (Artemisia absinthium)
Pelin otu faydaları nelerdir? Pelin otu, menopoz semptomlarını hafifletir, fetüsün ters pozisyonunu düzeltmek ve eklem ağrısını hafifletmek için yakı yöntemiyle kullanılmaktadır. Pelin otu, hafif depresyon tedavisinde ve belirli kanser hücrelerini temizlemeye yardımcı olur. (3)
64. Sığırkuyruğu otu (Mullein)
Sığırkuyruğu otu (Mullein), karbonhidrat, protein, yağ, flavonoidler ve tanenler içeren bitkidir. Sığırkuyruğu otu faydaları nelerdir? Kulak enfeksiyonlarında doğal ilaç olarak kullanılır, bursitis tedavisinde omuz, dirsek ve kalçadaki (şişlikleri) iltihaplanmayı kurutur, bakterileri öldürür, enfeksiyonlarda antibiyotik işlevi görür, mukustan kurtulmak için kullanılır. (4)
65. Hardal Tohumu (Mustard seeds)
Hardal tohumları, çeşitli hardal bitkilerinden elde edilir ve turşu baharatı da dahil olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde baharat olarak kullanılır. Mükemmel bir folat, A vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor kaynağıdırlar. Hardal tohumu faydaları nelerdir? Hardal tohumları, ağrıya ve şişmeye neden olan iltihabı azaltır, diş eti iltihabı ve diş eti çekilmelerini tedavi eder, kalp sağlığını korur, cildinizi gençleştirir, saçlarınızın sağlığını korur, antibakteriyel ve antifungal özelliklerinden dolayı enfeksiyonları önler. Hardal yağı, hardal tohumlarından elde edilir ve hardal tohumunun faydalarından bu şekilde yararlanılabilir fakat hardal yağı kullanımında yan etkiler görülebilir. (5)
66. Küçük Hindistan Cevizi (Muskat) (Myristica)
Küçük hindistan cevizi yani muskat, yaprak dökmeyen bir ağacın tohumlarından elde edilen bir baharattır. B6 vitamini, tiamin, manganez, magnezyum, folat, bakır gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir. Küçük hindistan cevizi Muskat faydaları nelerdir? Yemek pişirmede kullanılan muskat cevizi sindirime yardımcı olur, ağrılarınızı hafifletir, toksinleri temizler, beyin fonksiyonlarını artırır, kan basıncı seviyelerini düzenler. Nadir olarak, küçük Hindistan cevizi (muskat) aşırı tüketilmesi ağır yan etkilere sebep olabilir. (6)
67. Zeytin Yaprağı
Zeytin yaprağı zeytin ağacından elde edilir. Zeytin yaprağı faydaları nelerdir? Zeytin yaprağı, iltihabı kurutur, kardiyovasküler hastalığı önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, şeker (diyabet) hastalığını önler, beyin fonksiyonlarını artırır, cildi korur, bakteri ve mantarları öldürür. Zeytin yaprağı nasıl kullanılır? Ekstrakt, toz ve çaylarda kullanılır. (7)
68. Keklik Otu (Tyhmus Vulraris)
Keklik otu, binlerce yıldır şifa amaçlı kullanılan bir bitkidir. Keklik otu faydaları nelerdir? Bakteriler, mantarlar, viral ve parazitik enfeksiyonlarla savaşır, H. Pylori ve Candida’yı öldürür, iltihabı kurutur, mideyi, gözü ve kalbi kuvvetlendirir, alerjilerlik durumlara yardımcı olur, tümörleri küçültür. (8)
69. Kırmızı biber (Capsicum annuum)
Kırmızı biber, Capsicum annuum ailesindeki çeşitli biberlerden yapılan bir baharattır. Kırmızı biber faydaları nelerdir? Otoimmün hastalıkların tedavisi bağışıklık sisteminin güçlü olmasına bağlıdır, kırmızı biber gibi bağışıklığı güçlendiren gıdaları tüketebilirsiniz fakat eliminasyon diyeti yaparak gıda alerjenlerinizi belirledikten sonra tüketmenizi tavsiye ederiz. Kırmızı biberde, hastalıktan koruyan karotenoidler ve daha birçok antioksidan bulunur. Kalbi ve gözleri kuvvetlendirir. (9)
70. Maydanoz (Petroselinum crispum)
Maydanoz, taze veya kurutulmuş baharat olarak kullanılabilen bir bitkidir. Maydanoz faydaları nelerdir? Ağız kokusunu giderir, iltihap, böbrek taşları, sindirim sorunları ve cilt hastalıklarında kullanılır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, mesane enfeksiyonunu temizler, oksidatif stresi düzenler. Maydanoz, K, C ve A vitamini kaynağıdır ve flavonoid antioksidanlar içerir. (10)
101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı dizimizin 1. bölümünü buradan hemen inceleyebilirsiniz.
Kaynaklar
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943334
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17089328
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26847293
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12241986
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24313968
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21495887
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997426/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23484421
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16177974
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660617