Reklam
Beslenme

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar 5. Bölüm

Reklam

Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı Dizimizin 5. Bölümü ile karşınızdayız. Şifalı Bitki ve Baharatlar hakkında tüm bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Özellikle öğrenmek istediğiniz Şifalı Bitki ve Baharatlar varsa bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Serimize 41. sıradan devam ediyoruz. Hadi başlayalım…

41. Zencefil kökü (Ginger Root)

 

Reklam

Zencefil kökü, 115 farklı kimyasal bileşen içeren Zingiber officinale bitkisinin rizomudur. Genellikle Asya mutfağında sofistike bir lezzet için kullanılır ve hatta turşu baharatı olarak da kullanılır. Zencefil kökü faydaları nelerdir? Güçlü bir antioksidan etkisi bulunmaktadır. İltihabı azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi destekler, ağrıyı azaltır ve kolesterol seviyelerini düşürür. Zencefil kökü faydaları ayrıca diyabeti iyileştirme, iltihaplı romatizma ağrısını azaltma ve kanserle savaşma özelliği vardır.

Karaciğeri ve mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır ve güçlendirir, kusmayı önler, midedeki balgamı parçalar ve iltihabı kurutur. Kan basıncını normalleştirir, kan dolaşımını hızlandırır, terletir toksin atılmasını sağlar, ateşi düşürür. Cinsel gücü artırır, Düzenli zencefil kullanmak kanseri önler. Taze zencefil rendelenerek bal ile karıştırılır ve her gün yemekten önce 1-2 çorba kaşığı yutulur. Zencefil özsuyu günde 1-2 çorba kaşığı içilir. Yemekten önce veya hazmı kuvvetlendirmek için yemekten sonra da içmek mümkündür. Mide ekşimesi ve mide yanmasını gidermek için ve hazımsızlığa karşı, yemekten önce veya sonra ısırarak taze zencefil yenebilir. Sağlık ve Fiziksel Aktivitede Zencefilin Anti-Oksidatif ve Antiinflamatuar Etkileri: Mevcut Kanıtların İncelenmesi

42. Mabet ağacı (Ginkgo Biloba)

 

Ginkgo biloba diğer adıyla mabet ağacı, Çin ginkgo ağacından elde edilen doğal bir özdür. Mabet ağacı faydaları nelerdir? Her ikisi de güçlü antioksidan özelliklere sahip olan ve bunama, Alzheimer gibi yaşa bağlı hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilecek flavonoidler ve terpenoidler içerir. Ginkgo biloba faydaları ayrıca depresyon ve anksiyete ile mücadele, PMS semptomlarını hafifletme, baş ağrılarını hafifletme, göz sağlığını artırma, DEHB’yi tedavi etme ve libidoyu iyileştirme becerisini içerir. Nöropsikiyatrik Bozukluklarda Ginkgo Biloba’nın Sistematik Bir İncelemesi ve Meta Analizi: Eski Geleneklerden Günümüz Tıbbına

Reklam

43. Ginseng (Panax)

 

Ginseng faydaları nelerdir? Ginseng, Panax cinsine aittir. Stresi azaltır, beyin fonksiyonlarını sağlamlaştırır, iltihabı azaltır, kilo kaybına yardımcı olur, kan şekeri seviyelerini düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir, akciğeri kuvvetlendirir, cinsel işlev bozukluğunu tedavi eder, kanseri önler. Ginseng, ‘Bağışıklık Desteği’: Panax ginseng’in Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri

44. Altınmühür (Hydrastis canadensis)

 

Altınmühür nasıl kullanılır? Altınmühür’ün kurutulmuş rizomları ve kökleri, sıvı özler, kapsüller, tabletler, çaylar ve cilt bakım ürünleri yapmak için kullanılır. Altınmühür faydaları nelerdir? Altınmühür, ishal, kabızlık, peptik ülser ve gaz gibi sindirim sorunlarında kullanılır, bağışıklık sistemini güçlendirir, ağız ve göz sağlığını destekler, kanserle savaşır ve kalp sağlığını korur. (1)

45. Gotu Kola (Centella asiatica)

 

Reklam

Gotu kola maydanoz, kereviz ve havuç ile aynı bitki ailesine aittir. Gotu kola faydaları nelerdir? Geleneksel Asya mutfaklarında yaygın olarak kullanılan bu bitki, antioksidanlarla yüklüdür; sedef hastalığında, ateşi düşürmede, kan dolaşımını düzenlemede kullanılır. İltihabı azaltır, depresyonu ve kaygıyı düzenler, mide ülserini önler. Centella asiatica Üzerine Farmakolojik İnceleme: Potansiyel Bir Bitkisel Tedavi

46. Kutsal Fesleğen (Ocimum Tenuiflorum)

 

Kutsal fesleğen faydaları nelerdir? Kutsal fesleğen, anksiyete, hipotiroidizm, adrenal yorgunluk ve akne gibi durumlarda kullanılır. Adaptojen bitkidir. Araştırmalar, kutsal fesleğen faydalarının aynı zamanda kanserle savaşma, kan şekeri seviyelerini kontrol etme ve kortizol seviyelerini düzenleme yeteneğini de içerdiğini gösteriyor. Kutsal fesleğen nasıl tüketilir? Bu faydalar için takviye formunda kutsal fesleğen bulabilir veya tulsi çayı içebilirsiniz.

47. Karaderme (Horehound)

 

Horehound, nane ailesine ait bir bitkidir. Karaderme faydaları nelerdir? Balgam söktürür, öksürüğü keser. Karaderme ayrıca antiseptik, analjezik, antioksidan ve iştah açıcı özelliklere sahiptir. Hareket hastalığını hafifletmek ve sindirime yardımcı olmak için de faydalıdır. (2)

48. Azgın Teke Otu (Epimedium)

 

Azgın teke otu fayadaları nelerdir? Azgın teke otu, testosteron üretimini ve östrojen seviyelerini artıran doğal afrodizyaktır. Azgın teke otunu libidoyu yükseltir, kan dolaşımını artırır, kortizolü düzenler, kemik kaybını önler, yağsız kas kütlesini artırır, erektil disfonksiyon ve vajinal kuruluk gibi durumları tedavi etmek için kullanabilirsiniz. (3)

49. Yaban Turpu Kökü (Horse Radısh)

 

Yaban turpu faydaları nelerdir? Yaban turpu bitkisinin kökü, antioksidan gücü nedeniyle hastalıklarla savaşmak için kullanılabilir. Ayrıca, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Yaban turpu kökü ayrıca, solunum sorunlarını hafifletir, idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder, sindirime yardımcı olur, ağrıyı hafifletir ve kanseri önler. (4)

50. Çördük (Hyssopus officinalis)

 

Çördük faydaları nelerdir? Sindirim sorunlarını giderir, iştahı düzenler, enfeksiyonlarla savaşır, kan dolaşımını düzenler, cildi korur, karaciğer ve safra kesesini korur. Çördük ayrıca soğuk algınlığını önlemeye ve astım gibi solunum rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olur. Çördük nasıl kullanılır? Çördük, kapsüller, çaylar ve özler halinde bulunur. (5)

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı dizimizin 1. bölümünü buradan hemen inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12898417/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26886858/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20141584
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26411988
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14703310

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu