Reklam
Beslenme

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar 4. Bölüm

Reklam

Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı Dizimizin 4. Bölümü ile karşınızdayız. Şifalı Bitki ve Baharatlar hakkında tüm bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Özellikle öğrenmek istediğiniz Şifalı Bitki ve Baharatlar varsa bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Serimize 31. sıradan devam ediyoruz. Hadi başlayalım…

31. Köri (Murraya koenigii Spreng)

 

Reklam

Köri, Hindistan ve Sri Lanka’ya özgü köri ağacının yapraklarıdır. Köri, kendine has aroma ve tadıyla yemeklerde kullanılır. Köride, A, C, E vitaminleri, Lif ve demir bulunur. Körinin faydaları nelerdir? Kalbinizin sağlığını korur, diyabeti önler, enfeksiyonları önler, kolesterolü dengeler ve demir eksikliğinde kullanılır. (1)

32. Şeytan Pençesi (Harpagophytum)

 

Şeytan pençesi, Harpogophytum procumbens bitkisinin kurutulmuş kökünden elde edilir. Şeytan pençesi, antioksidan görevi görür, spazm önler. Enflamasyonu azaltır, ağrı kesici etkisinden dolayı, iltihaplı romatizmada ağrı kesici olarak kullanılır. Şeytan pençesi, aynı zamanda, sindirimi destekler, böbrekleri güçlendirir. Romatizmal rahatsızlıklarda, Devil’s Claw adı verilen takviye olarak satılmaktadır.

33. Dere otu (Anethum graveolens)

 

Reklam

Dereotu otu, defne yaprağı, maydanoz ve kimyon ile aynı familyaya aittir. Dere otu faydaları nelerdir? Tariflerinize doğranmış veya tam dereotu otu eklemek, adet kramplarını hafifletmeye, sindirime yardımcı olmaya, enfeksiyonlarla savaşmaya ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Dereotu otu ayrıca antikonvülsan özelliklere sahiptir, bu nedenle epilepsiyi tedavi etmek için de kullanılır. (2)

34. Ekinezya (Echinacea)

 

Ekinezya nedir? Ekinezya, Kuzey Amerika’ya özgü peygamber çiçeğidir. Ekinezyanın, hem kökü hem de toprak üzerinde büyüyen kısmı faydalı bileşenler içerir. Ekinezya faydaları nelerdir? Ekinezya, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, soğuk algınlığından korur. Ekinezya, doğal soğuk algınlığı ilacı olarak kullanılır, fakat aynı zamanda ağrıyı hafifletmek, iltihabı azaltmak, kabızlığı gidermek ve cilt problemlerini iyileştirmek için de kullanılabilir. (3)

35. Rezene (Foeniculum vulgare)

 

Rezene nedir? Rezene, Akdeniz’e özgü ve genellikle sindirimi desteklemek için kullanılan çok yıllık bir bitkidir. Rezene faydaları nelerdir? Kurutulmuş rezene tohumları ve rezene tohumu yağı, bebeklerde gaz, şişkinlik, mide ekşimesi ve kolik gibi sindirim sorunlarını giderir. Rezene faydaları ayrıca solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etme, göz sağlığını iyileştirme, menopoz semptomlarını hafifletme, kalp sağlığını iyileştirme ve tansiyonu düşürme yeteneğini de içerir. (4)

Reklam

36. Çemen otu (Trigonella foenum-graecum)

 

Çemen otu, bezelye ailesinin bir parçası olan çok yıllık bir bitkidir. Çemen otu faydaları nelerdir? Tohumları ve yaprakları, iltihabı azaltır, sindirimi güçlendirir, kolesterolü dengeler, glisemik kontrolü sağlar, egzersiz performansını artırır. Erkeklerde çemen otu libidoyu artırır. Emziren kadınlarda sütü artırır. (5)

37. Feverfew (Tanacetum parthenium)

 

Feverfew faydaları nelerdir? Feverfew bitkisinin kurutulmuş yaprakları migren ağrısını giderir, ateşi düşürür, dermatit gibi cilt sorunlarında kullanılır, kan pıhtılarını önler, iltihaplı romatizma ağrısını hafifletir. Feverfew, iltihabı etkili bir şekilde azaltır, doğal ağrı kesicidir, kadınlarda kısırlık, adet kanaması ve doğumla ilgili sorunlar için kullanılır. Feverfew yaprakları, tablet, kapsül ve sıvı ekstrakt formlarında bulunmaktadır. (6)

38. Parmak kök (Boesenbergia rotunda)

 

Parmak kök, Çin ve Güneydoğu Asya’ya özgü bir bitkidir. Parmak kök faydaları nelerdir? İltihabı ve iltihaplı hastalıklarda kullanılır. Parmak kök yaprakları, alerji semptomlarını azaltır, enfeksiyon hastalıklarında kullanılır. Parmam kök, ülser tedavisinde kullanılır, doğal afrodizyaktır, yaralarda hızlı iyileşmesi için kullanılır. (7)

39. Havlıcan (Alpinia officinarum)

 

Havlıcan, zencefil ailesinin bir parçasıdır ve genellikle Tayland yemeklerinde kullanılır. Havlıcan faydaları nelerdir? Sperm sayısını artırır ve canlı sperm sayısını çoğaltır. Enfeksiyonu azaltır, sindirim sorunlarını hafifletir. Beyin sağlığını korur, Araştırmalar, havlıcanın çok sayıda kanser ve tümörü önlediğini kanıtlamıştır.

40. Garam Masala (Disambiguation)

 

Garam masala nedir? Garam masala, tarçın, zencefil, kakule, karabiber, muskat, kimyon, kişniş ve defne yaprağı içeren Hint baharat karışımıdır. Garam masala faydaları nelerdir? Mide ve bağırsak sorunlarında kullanılır, sindirime yardımcı olur. Diyabeti önler, kalp sağlığını korur, kanseri önler.

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı dizimizin 1. bölümünü buradan hemen inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16552838
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249919/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12622467/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901758/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210009/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28503050

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu