İncir çekirdeği yağı, ficus carica ağacının tohumlarının soğuk sıkım yöntemiyle çıkarılmasıyla elde edilen bir yağ olarak tanımlanmaktadır. İncir çekirdeği yağı yemeklerde kullanılabilmesiyle bilinmektedir. Aynı zamanda cildi güçlendirmekte, tazelemekte ve yenilemektedir.
Nane Yağının İnanılmaz 15 Faydası İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.
İncir çekirdeği yağı, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde çok uzun yıllardır kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Günümüzde keşfedilen cilt üzerindeki olumlu etkileri sayesinde tüm dünyaya hızla yayılmaktır.
Bir meyve olarak incir, hastalıklarla savaşan etkili antioksidanlar (hücre hasarını önleyen, temizleyici) içermektedir. Aynı zamanda incir çekirdeğinde bulunan fenol (kimyasal bileşik) maddesi hücre hasarına karşı koruma sağlamakta ve kalp hastalıkları tehdidini azaltmaktadır.
İçindekiler
İncir Çekirdeği Yağı Nedir?
Ficus carica olarak bilinen incir ağacı, anavatanı Batı Asya olan moraceae familyasına ait odunsu bir bitkidir. Yunanistan ve Afganistan’a özgü mevsim meyvesi olan incirin, besleyici özelliğinin ve farmakolojik değerlerinin son dönemde daha çok üzerinde durulmaktadır.
İncirin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte Batı Asya’ya özgü olduğu ve Akdeniz bölgesi boyunca dağıtıldığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, Tridge Market Knowledge’a göre, Türkiye şu anda gezegenin önde gelen incir üreticisidir ve Türkiye’yi Mısır, Cezayir, İran ve Fas takip etmektedir. Dut familyasının küçük boy ağacı olan ficus caricadan soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen incir çekirdeği yağının çok sayda faydası bulunmaktadır.
İncir, magnezyum, manganez, demir, bakır, fosfor, potasyum ve tuzdan oluşan hayati minerallere sahip bir meyvedir. Ayrıca en yüksek kalsiyum oranına sahip meyve olarak bilinmektedir. İncir önemli ölçüde K vitamini ve B9 vitaminine sahiptir.
İncir çekirdeği yağı da bu vitamin ve minerallerin büyük kısmını bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca ağız yoluyla tüketildiğinde kalbi koruyan, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını kontrol eden, yüksek tansiyonu düşüren, maküler bozulma (sarı nokta hastalığı) insidansını (risk altındaki sağlam kişilerin belirli sürede, belirli bir hastalığa yakalanma olasılığını gösteren ölçüt) azaltan terapötik (tedavi edici) etkileri bulunmaktadır.
İncir Çekirdeğinin Yapısı
İncir çekirdeğinin %30’unu yağ oluşturmaktadır. Bunun yanında;
- %18,99’u oleik (yağ asidi),
- %33,72’si linoleik (yağ asidinin tuzlarına verilen isim),
- %32,95’i linolenik,
- %5,23’ü palmitik(doymuş yağ asidi),
- %2,1 ila %8’i stearik(asit),
- %1,05’i araşidikdir (doymamış omega-6 asidi). {1*}
İncir Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir? İncir Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?
İncir çekirdeği yağının ödem attırıcı özelliğinin yanı sıra organlar üzerinde de etkisi olduğu bilinmektedir. Faydaları şöyle sıralanabilir:
- Gözleri korur, maküler (sarı nokta hastalığı) bozulmayı durdurur.
- Kardiyovasküler (kalp damar) hastalık tehdidini azaltır.
- Karaciğerin ve böbreğin doğru çalışmasını destekler.
- Oksidasyonu (maddenin oksijen ile birleşerek yanması) ve hücre hasarlarını durdurur.
- Cildin kalitesini önemli ölçüde arttırır.
- Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
- Doğal bir anti-inflamatuardır. {2*}
- Saçların güçlenmesine ve nemlenmesine yardımcıdır.
- Tansiyonu düşürür ve kontrol altında kalmasına destek olur.
- Sağlıklı bir gebeliğe destek verir.
İncir Çekirdeği Yağıyla Yapılabilecek Yüz Kremi
İncir çekirdeği yağı tek başına yalnızca çok kuru ciltler için kullanılması uygun bir yağdır. Karma, yağlı ve akneye meyilli ciltler için incir yağı muhakkak üzüm çekirdeği, kuşburnu, argan, jojoba veya fındık yağı gibi yağlardan 1 ya da 2 tanesiyle karıştırılmalıdır.
Karışımına ekleyeceğiniz bu yağlar komedojenik (gözenekleri tıkamayan) yapıda yağlardır. Ayrıca kremin daha kusursuz bir yapıda olmasını istiyorsanız ek olarak şu yağlardan biri ya da birkaçını karışımınıza ekleyebilirsiniz:
- Tütsü (buhur) yağı
- Ylang ylang yağı
- Sardunya yağı
- Yasemin yağı
- Çay ağacı yağı
- Gül veya karanfil yağı
- Paçuli yağı (eğer karışımınıza paçuli yağı eklerseniz yalnızca akşamları kullanmanız tavsiye edilmektedir).
Bazı cilt lekelerini yok etmek ve cildinizin doğal rengine kavuşması için limon, portakal, greyfurt gibi turunçgil yağlarını eklemek etkiyi arttırmaktadır. Yine de bu karışım yalnızca akşam uygulanan güzellik kürleri için tavsiye edilmektedir.
Yüz Kremini Seyreltmek İçin
Uçucu bir yağı seyreltmek yüz kremi yaparken oldukça önemlidir. Uçucu yağlar, taşıyıcı yağlardan farklı olarak istenmeyen etkilerden kaçınmak için dikkatli kullanılmalıdır. İncir çekirdeği yağı gibi uçucu yağların taşıyıcı yağlarla birlikte kullanılması gerekmektedir. Bunun yanında eğer bu yağı daha önce kullanmadıysanız muhakkak vücudunuzun küçük bir noktasında alerji testi yapmalısınız. Vücut bir alerjik reaksiyon göstermediği durumda incir çekirdeği yağını kullanabilirsiniz.
İncir Çekirdeği Yağıyla Nemlendirici Yapımı
İncir çekirdeği yağı, cildi ölü hücrelerden nazikçe arındıran bir yapıya sahiptir. Cildi sert bir şekilde ovmaya ya da kimyasal bir peeling uygulamaya gerek kalmadan cilt parlaklığı verebilen etkili ve güçlü bir verimdedir. Ayrıca yaklaşık olarak %40 Omega-3, %30 Omega-6 ve %17 Omega-9 içerdiği için, cildi etkili şekilde nemlendirebilmektedir.
Doğal Bir Antioksidan ve Anti-inflamatuar Olarak İncir Çekirdeği Yağı
İncir çekirdeği yağı, karotenler (fotosentez için önemli bir pigment), lutein (bir çeşit antioksidan), tanenler (bir çeşit asit) gibi polifenolik (antioksidan) flavonoidleri (bir çeşit antioksidan) ve ayrıca anti-inflamatuarların (ödem azaltıcı) yanında klorojenik (asit) içermektedir. İncir meyvesi, diğer meyvelerden 4 ila 50 kat yaşlanmaya engel olan bioflayonoid antioksidan içermektedir. {3*} {4*}
Mineraller, cilt hücrelerinin temelini oluşturmaktadır. Tüm meyveler arasında özellikle kuru incir en yüksek mineral içeriğine sahiptir. Rafine edilmemiş bir soğuk sıkım incir çekirdeği yağı, bünyesinde var olan manganez ve selenyum gibi mineralleriyle cildin nemlenmesi, temizlenmesi ve yatıştırılması için etkin rol oynamaktadır. {5*}
Doğal Bir Folik Asit Kaynağı Olarak İncir Çekirdeği Yağı
İncir çekirdeği yağı, folik asit ihtiyacı olanlar için olağanüstü bir seçenektir. Anne adayları ya da hamile kalmaya hazırlanan kadınlar için tam bir vitamin deposu görevi görmektedir. Hatta bu süreçlerde yemek ve salatalardaki zeytinyağını incir çekirdeği yağıyla değiştirerek maksimum fayda sağlamaları önerilmektedir.
İncir Çekirdeği Yağıyla Gözenekleri Temizleyin
İncir çekirdeği yağının, cildin gözeneklerini temizleme ve sıkılaştırmanın yanı sıra hücrelerin canlılığını arttırdığı bilinmektedir. Bu da incir çekirdeği yağını siyah nokta problemleri olanlar için mükemmel bir seçenek haline getirmektedir.
İncir Çekirdeği Yağının Yaşlanma Karşıtı Faydaları
İncir çekirdeği yağı antioksidan özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirmektedir. Bu gençleştirme durumu, kişiyi sağlıklı ve dengeli tutmaktadır. Bunun yanı sıra kanser hücrelerinin oluşumunun ve dejeneratif (hücre yapısının bozulduğu) hastalıkların oluşumunun önüne geçmektedir. {6*}
İncir Çekirdeği Yağı Nerede Satılır?
İncir çekirdeği yağı, vücut için gerçek faydalar içeren bir ürün olduğundan tüketicilerin dikkatini çekmektedir. Bununla birlikte, süpermarketlerde ham, soğuk sıkım yağ bulmak zor olabilmektedir. Bu yüzden şifalı bitkilere odaklanan, gerçek yağlar satan aktar ve sağlıklı yaşam ürünleri satan internet sitelerinde bulmak bu noktada işe yarayabilmektedir. Yağın %100 organik olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
İncir Çekirdeği Yağı Nasıl Saklanmalı?
İncir çekirdeği yağının kullanım süresini maksimum seviyeye çıkartmak için 22°C sıcaklıkta, ışık almayan ve serin bir yerde saklanması tavsiye edilmektedir. Sıcaklık seviyesinin düşmesi durumunda yağ bulanıklaşabildiği gibi sertleşebilmektedir. Açıldıktan itibaren 3 ay içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.
Kaynaklar
{1*} https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/730366
{2*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32591558/
{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28589249/
{4*} https://www.researchgate.net/publication/344395866_DETERMINATION_OF_FATTY_ACID_COMPOSITION_AND_ANTIOXIDANT_ACTIVITY_OF_FIG_SEED_OIL
{5*} https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/full_html/2020/01/ocl190048/ocl190048.html
{6*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26684563/