Reklam
Sağlık

Ödem Atmaya Yardımcı 25 Yöntem Nedir?

Reklam

Ödem atmaya yardımcı 25 yöntem nedir? Vücudun dokularında aşırı sıvı birikmesi durumunda ödem gelişir ve etkilenen bölgelerde şişkinlik oluşur. Genellikle ellerde ve bacaklarda görülen ödem vücudun o bölgelerini etkilemekte ve o bölgeler ödemli olarak kabul edilir. Kendi kendine müdahale edilmeden geçse de, doğal yöntemler ile şişkinliği ve ödemi azaltmak mümkündür. Ağrılı ve rahatsız edici ödem, hamilelikle, ilaçlarla, fazla tuz ve işlenmiş gıda tüketimiyle, uzun süre ayakta durmanın neticesiyle oluşabilir.

Ödem Atıcı Kür Tarifleri❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Ödem Atmaya Yardımcı 25 Besin Nedir?

1. Yeşil Çay

Yeşil çay uyarıcı ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir. {1*} Bu sebeple, vücuttaki fazla olan sıvıların metabolize edilmesine yardımcı olur. Ödem atmaya yardımcı en iyi besinlerden biridir. Günde 2-3 bardak tüketilmelidir.

Reklam

2. Üzüm Çekirdeği Yağı

Üzüm çekirdeği yağı antioksidan açısından zengindir. {2*} Ödem atma tedavisinde kullanılan alternatiflerden biridir. Ödem problemi olan kişiler üzüm çekirdeği yağını diyete dahil edilebilir. Günde yaklaşık bir tatlı kaşığı üzüm çekirdeği yağı tüketilebilir.

3. Ardıç Yağı

Ardıç yağı antioksidan bakımından zengin bitkisel yağlardan biridir. {3*} İdrar söktürücü ve arındırma özelliklerine sahip olması sebebiyle şişkinliğin azalmasına ve ödem atmaya yardımcı olur. 5-6 damla ardıç yağı ve 30 ml Hindistan cevizi yağını ya da zeytinyağını bir kapta birleştirin. Karışımı ödemli bölgelere sürün. Günde iki kez uygulayabilirsiniz.

Hindistan cevizi hakkında daha fazla bilgi almak için Hindistan Cevizi Yağı Selülit İçin Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

4. Zeytin Yaprağı ve Ekstraktı

Zeytin yaprağı, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip biyoaktif bileşikler içermektedir. {4*} Bu özellikleri sayesinde beyinde oluşan ödemin neden olduğu iltihaplanmanın ve oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur. Ödemi olan kişiler zeytin yaprağı çayını günlük 1-2 bardak tüketebilir. Ekstrakt kullanmak isteyenler tablet formunda günde bir kez tüketebilir.

Reklam

5. Kızılcık Suyu

Kızılcık suyu, kalsiyum ve potasyum gibi birçok mineral açısından zengindir ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir. {5*} Bu özellikleri ile kızılcık, ödem atma tedavisi için kullanılan etkili doğal çözümler arasında yer alır. Günde bir bardak kızılcık suyu ödem atmaya yardımcı olur.

6. Kereviz Tohumu Yağı

Bilimsel adı, Apium graveolens olan kereviz tohumu yağı, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip bir idrar söktürücüdür. {6*} Bu sebeple ödem atma tedavisinde kullanılır. Hekim kontrolünde ve önerisiyle kereviz tohumu özü, günlük gerekli miktarlarda beslenmeye dahil edilebilir.

7. At Kestanesi Tohumu Özü

At kestanesi, idrar söktürücü olmasının yanı sıra içeriğinde escin maddesi sayesinde anti-inflamatuar ve anti-ödem özelliklere sahiptir. {7*} Bu sebeple ödemin atılmasına ve ödeme bağlı şişkinliğin azalmasına yardımcı olmaktadır. Hekim kontrolünde günlük 200 mg at kestanesi çekirdeği ekstresi tüketilmelidir.

8. Ananas Suyu

Ananas, anti-inflamatuar özelliklere sahip olan bromelain adı verilen bileşik açısından zengin bir meyvedir. {8*} Bu sebeple ödemin atılmasına ve semptomların giderilmesine yardımcı olur. Bir bütün ananas soyulmalı ve dörtte biri ile bir bardak su blenderdan geçirilip elde edilen karışım içilmelidir. Günde bir kez sabah veya ara öğünlerde beslenmeye eklenip tüketilmelidir.

Ananas hakkında daha fazla bilgi almak için Ananasın Faydaları Nelerdir? Ananas Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Reklam

9. Yağlarla Masaj Terapisi

Masaj yapmak kan dolaşımını hızlandırır. {9*} Ödem atmak veya ödeme bağlı oluşan semptomlarının giderilmesi için masaj etkili yöntemler arasındadır. Greyfurt yağı veya ardıç yağı, zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağıyla elde edilen karışım, ödem olan bölgeye nazik bir şekilde sürülerek 5-10 dakika boyunca masaj yapılmalıdır. Günde 2 kez tekrarlanabilir.

Not: Masajdan önce bacağınızı 15 dakika yüksekte tutun. Bacağın yukarıda tutarak biriken vücut sıvısının geri akışını sağlayabilirsiniz. Bu sayede ödem olan bölgede sıvı tutulumu azalmış olacaktır.

Ayaklarınızda ödem varsa Ayak Masajı İçin Kullanılabilecek Uçucu Yağlar Nelerdir? yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

10. Zerdeçal ve Zerdeçal Yağı

Zerdeçal, anti-inflamatuar ve detoksifiye edici özelliklere sahip kurkumin adı verilen bir bileşiği içermektedir. {10*} Buna bağlı olarak zerdeçal tüketimi, ödem atmaya, ödemle oluşan şişlik ve ağrının azalmasına yardımcı olur. Zerdeçal bir bardak ılık su veya sıcak sütle karıştırıp veya Zerdeçal yağı 1 bardak içme suyuna 2-3 damla katılarak içilebilir. Başka bir alternatif olarak, 1 çay kaşığı zerdeçal birkaç damla su ile karıştırılıp macun kıvamına getirilerek ödem olan bölgeye sürülebilir. Ödem gidene kadar sabah ve akşam günde iki kez uygulanmalıdır.

11. Elma Sirkesi

Elma sirkesinin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve potasyum açısından zengindir. {11*} Elma sirkesi iltihap önleyici özelliği sayesinde iltihaplı cildin tedavisine yardımcı olur. Potasyum açısından zengin olması da sıvı tutulmasını azaltarak ödem atmayı destekler.

Elma sirkesi ve ılık suyu bir kapta karıştırın. Temiz bir havluyu karışıma batırarak şişmiş/ödemli bölgeleri sarın ve 5 dakika kadar bekletin. Soğuk su ve sirke karışımı kullanarak işlemi tekrarlayın. Şişlik kaybolana kadar günde 2 kez yapabilirsiniz.

12. Vitaminler

Vitaminlerin, su tutulumunu azaltarak ödem atmaya yardımcı olur ve iltihap önleyici etkilere sahiptir. Bu nedenle ödem atmak için ve ödeme bağlı oluşan belirtilerin hafiflemesi için kullanılabilir. Ancak vitaminlerin bu etkilerini kanıtlayacak herhangi bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. A, C, E vitaminlerinden oluşan bir multivitamin takviyesi, B-kompleks vitaminleri, Magnezyum, kalsiyum, selenyum ve çinko gibi eser mineraller hekim kontrolünde günde bir kez tüketilebilir.

Vitaminler hakkında daha fazla bilgi almak için B-Kompleks Vitaminleri Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

13. Sıcak-Soğuk Kompres

Sıcak kompres uygulaması, problem bölgede kan akışını artırmaktadır. Bu sebeple, ödemle alakalı oluşan ağrı ve iltihabı azaltmaktadır. Soğuk kompres uygulaması ise, etkilenen bölgeyi uyuşturmaktadır ve buna bağlı olarak şişliğin ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olmaktadır. {12*}

Temiz bir havluyu ılık suda ıslatın ve şiş bölgeye sarıp 5 dakika kadar bekletin. Aynı işlemi soğuk su ile tekrarlayın. Şişlik gidene kadar günde 2 kez uygulayabilirsiniz.

14. Keten Tohumu Tozu

Keten tohumu, omega-3 yağ asidinden zengin bir besindir. Omega-3 vücuttaki toksinlerin atılmasına ve organların düzgün çalışmasına yardımcı olur. {13*} Robottan geçirilmiş keten tohumu toz haliyle bir bardak ılık suda karıştırılıp içilebilir. Günde 2 kez tüketilebilir.

Keten tohumu hakkında daha fazla bilgi almak için Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir? Keten Tohumu Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

15. Hardal Tohumu Yağı

Hardal tohumu yağının, hayvanlarda yapılan çalışmalar üzerinde, içerisindeki alil izotiyosiyanat etkisi sayesinde iltihabı azalttığı gözlemlenmiştir. {14*} Bu nedenle, ödeme bağlı oluşan ağrıyı hafifletmek için kullanılabileceği düşünülür.
Hardal tohumu yağı, ısıtılarak vücutta etkilenen bölgelere masaj yapılarak kullanılabilir. Bu işlem günde iki kez yapılabilir.

16. Kişniş Tohumu

Kişniş tohumunun, idrar söktürücü ve iltihap önleyici özellikleri vardır. {15*} Bu özellikler ödem atmaya yardımcı olur. 3 çay kaşığı kişniş tohumu ve 1 bardak su bir tencereye konularak su yarıya düşene kadar kaynatılır. Daha sonra soğumaya bırakılarak süzülmelidir. Süzülen karışım içilerek günde iki kez tekrarlanabilir.

17. Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, güçlü analjezik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. {16*} Bu sebeple ödeme bağlı gelişen şişlik ve ağrının tedavisine yardımcı olur. Bir pamuğa 4-5 damla çay ağacı yağı dökülüp şiş olan bölgelere nazikçe sürülebilir. Günde iki kez uygulanmalıdır.

Sürekli kas ağrılarınız varsa Kronik Ağrı Sendromu ve Doğal Tedavi Yöntemleri yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

18. Karahindiba Çayı

Karahindiba, doğal antioksidan ve idrar söktürücü özellikleri ile bilinmektedir. {17*} Bu sebeple, vücutta sıvı tutulumunun (ödem) azaltılmasında kullanılır. 1 çay kaşığı karahindiba bitkisi bir 250 ml su olan cezvede 2-3 dk. kaynatılır. Kaynamış olan karışım süzülerek soğumaya bırakılır. Lezzetini artırmak için isteğe bağlı olarak bal eklenebilir veya sade bir şekilde içilebilir. Günde iki kez tekrarlanmalıdır.

19. Maydanoz

Maydanoz, doğal bir idrar söktürücüdür. Vücuttaki toksinlerin ve fazla sıvının atılmasına yardımcı olur. {18*} Ödem tedavisinde kullanılabilecek en iyi besinlerden biridir. 1 demet maydanoz tahta bıçak yardımıyla küçük küçük doğranıp ılık suda 10 dk bekletilir. Ardından su süzülür. İsteğe bağlı bal eklenebilir. Maydanoz suyu günlük olarak düzenli aralıklarla tüketilmelidir.

20. Zencefil Çayı

Zencefil, ödem atma tedavisine yardımcı olan zingerone adı verilen bir bileşik içerir. {19*} Küçük bir parça zencefil ezilerek bir su bardağı su ile kaynatılır. Sıcak içilir. Alternatif olarak, bir parça zencefil çiğnenebilir veya bir çay kaşığı zencefil tozu bir bardak ılık süt veya su ile karıştırılarak içilebilir. Günde 1 kez tüketilmelidir.

Zencefil yağı hakkında bilgi almak için Zencefil Yağı Neye İyi Gelir? Zencefil Yağı Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

21. Isırgan Otu Çayı

Isırgan besleyici ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. {20*} Böbreklerin işleyişine fayda sağlayarak vücuttaki toksinlerin ve fazla sıvının atılmasına yardımcı olur. Isırgan otunun bu özellikleri sayesinde, ödem ve semptomlarının giderilmesi sağlar. 1 çay kaşığı kuru ısırgan otu yaprakları bir bardak suyla kaynatılır. Kaynamış karışım süzülerek soğutmadan tüketilmelidir. Isırgan otu çayı günde üç kez içilmelidir.

22. Kekik Yağı

Kekik yağı, iltihap önleyici ve antiseptik özelliklere sahiptir. {21*} Bu özelliği sayesinde, ödeme bağlı oluşan şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. 5-6 damla kekik yağı badem yağı, Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağıyla karıştırılarak nazikçe masaj yapılır. Günde iki kez uygulanmalıdır.

23. Hint Yağı

Hint yağı, anti-inflamatuar özelliklere sahip risinoleik asit içerir. {22*} Bu özelliği sayesinde, ödemle birlikte gelişen şişlik ve iltihaplanmaların tedavisinde çok faydalı olabilir. Vücudun şişmiş bölgelerine biraz hint yağı sürerek masaj yapabilirsiniz. Günde iki kez uygulanmalıdır.

24. Epsom Tuzu Banyosu

Epsom tuzu, anti-inflamatuar özelliklere sahip olan magnezyum sülfat açısından zengindir. {23*} Epsom tuzunun kullanımı, şişliğin ve iltihabın azalmasına yardımcı olur. Banyo suyuna Epsom tuzu eklenerek su içerisinde 15 ila 20 dakika beklenmelidir. Bu uygulamanın rahatlatıcı etkisi vardır.

Alternatif olarak, bir kova ılık suya yarım bardak Epsom tuzu eklenebilir ve şişmiş bacaklar su içerisinde 10 ila 15 dakika bekletilmelidir. Bu uygulama günde en az 1 kere tekrarlanmalıdır.

Epsom tuzu banyosu hakkında daha fazla bilgi almak için Epsom Tuzu Nedir? Epsom Tuzu Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

25. Kiraz Suyu

Kiraz, antioksidan açısından zengin bir meyvedir. Kirazın antioksidan özelliği ödemle alakalı oluşmuş şişlik ve ağrının tedavisinde etkilidir. {24*} Kiraz suyu günde bir bardak tüketilmelidir.

Ödem Atmaya Yardımcı Olan Diğer Yöntemler

Ödem oluşumunu azaltmak ve vücuttan atılımımı sağlamak için, doğal yollara ek olarak farklı yöntemler de kullanılmaktadır.

Terapötik Ödem Eldivenleri

Terapötik ödem eldivenleri ödem atma tedavisi için özel olarak tasarlanmıştır. Etkilenen bölgeye hafif sıkıştırma ve sıcaklık sağlar. Bu şekilde ödemi önler. Ellerinde şişlik olan kişiler, terapötik ödem eldivenlerini giymelidir. Eldivenler gün boyunca elde durmalıdır ve yalnızca banyo yapılmak veya eller yıkanmak istendiğinde çıkarılmalıdır.

Kinesio Bant

Kinesio bant, uygulandığı bölgede negatif basınç oluşturarak fazla sıvının dışarı atılmasına ve şişmiş bölgedeki şişliğin azalmasına yardımcı olur. Kinesio bant doğrudan şişmiş olan bölge üzerine uygulanmalıdır. Bu bant tek seferde takıldığında 3 ila 5 gün boyunca kalabilir.

Varis Çorabı

Varis çorapları, şişmiş bacaklarda kan akışını sağlayarak ödemin tedavisine yardımcı olmaktadır. Ödem veya varis problemi olan kişiler iyileşme görülene kadar veya semptomlar azalana kadar varis çoraplarını giymelidir.

Varis probleminiz varsa Doğal Varis Tedavisi ve Diyeti yazımızı okuyabilirsiniz.

Kompresyon Cihazı

Kompresyon cihazı ödem ve lenfödem tedavisi için tasarlanmış bir üründür. Bu cihaz ödem olan bölgeye uygulanarak sıvının dolaşımını sağlar ve ödem atmaya yardımcı olur. Kompresyon cihazı ödem olan bacağa takılmalıdır. Olumlu yönde bir değişiklik fark edilene kadar işlem her gün tekrarlanmalıdır.

Ödem Nasıl Önlenir?

Yaşam tarzında değişiklikler, beslenme düzeni ve dengesinin sağlanması, bu uygulamaların etkilerini artırır ve ödemin tekrar etmesini önler.

  • Uzun süre oturulan veya ayakta durulması gerektiren aktiviteler yapılmamalıdır
  • Bacaklar ara sıra yüksek seviyelere çıkarılmalı ve kan dolaşımı sağlanmalıdır.
  • Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Her gün egzersiz yapılmalıdır.
  • Sıcak havalarda bol su tüketilmelidir.
  • Vücut, sıcak havalarda iyi bir şekilde nemlendirilmelidir.
  • Yoğun egzersizlerden kaçınılmalı ve aralıklı molalar verilmelidir.
  • Sigara içilmemelidir.
  • 3 saatten uzun süre oturulmamalıdır.

Ödem Neden Olur?

Ödem kırık veya enfeksiyon gibi vücut yaralanmaları sonucu oluşabilir. Arı sokması ile de ödem gelişebilir. Enfeksiyon durumunda ödem meydana gelir çünkü enfeksiyon sebebiyle açığa çıkan sıvı genellikle beyaz kan hücrelerinden (WBC’ler) oluşur ve bu hücreler enfeksiyonlara karşı mücadele eder.

Hipoalbüminemi: Ödeme sebep olabilecek durumlardan biridir. Vücuttaki albümin ve diğer proteinlerin eksikliği sonucunda oluşmaktadır. {25*}

Alerji: Herhangi bir alerjene karşı alerjik bir reaksiyon sonucunda ödem oluşabilir. Yabancı bir maddenin vücutta yayılması sonucu, olası bir enfeksiyonla savaşmak için etkilenen bölgelere damarlardan sıvı sızdırılması sonucunda ödem gelişebilir.

Kan Pıhtısı: Vücudun herhangi bir yerindeki kan pıhtısı ödeme neden olur. Aynı şekilde vücuttaki sıvı akışını engelleyen herhangi bir durum da ödemin artmasına sebep olur.

Tıbbi Durumlar: Ödem, kalp ve karaciğer hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının sonucu olarak da meydana gelebilir. Her iki durum da vücut sıvılarının akışını engeller veya yavaşlatır, bu da ödem ile sonuçlanır. {26*}

Kafa Yaralanması: Beyin sıvısının drenajında tıkanıklıkla sonuçlanan herhangi bir kafa yaralanması da ödeme neden olur.

Hamilelik: Ödem hamile kadınlar yaygın bir şekilde görülür. Genellikle hamilelik sırasında bacaklarda meydana gelir.

Ödem Çeşitleri Nelerdir?

Ödem genellikle vücudun sadece belirli kısımlarını etkiler. Farklı ödem türleri mevcuttur ve genellikle etkiledikleri vücut bölgelerine göre isimlendirilirler.

Periferik Ödem

Ellerde veya bacaklarda şişlik olması durumu periferik ödem olarak adlandırılır. Selülit, lenfadenit, kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği veya antihipertansif ilaçların yan etkilerine bağlı gelişebilir.

Pulmoner Ödem

Akciğerlerde sıvı tutulumu olması durumu pulmoner ödem olarak tanımlanır. Bu ciddi bir sağlık durumudur ve genellikle kalp yetmezliği veya akciğer hasarı gibi başka bir tıbbi sorunun sonucunda gelişir. {27*}

Serebral Ödem

Bu ödem türü beyindeki sıvı akışında bir tıkanıklık olduğunda meydana gelir. Kritik bir durumdur ve acil müdahale gerektirir. {28*} Viral ensefalit, dang humması ve sıtma gibi bir kafa travması veya enfeksiyonlardan sonra görülebilir.

Makula Ödemi

Gözlerin makulasında sıvı tıkanıklığı olması durumuna makula ödemi denir. Makula, detaylı görmeyi sağlayan gözün yapılarından biridir. {29*} Diyabet veya hipertansiyona bağlı olarak gelişebilir.

Ödem Belirtileri Nelerdir?

Ödeme bağlı olarak gelişen semptomlar genellikle ödem çeşidine ve ödemin oluştuğu bölgeye göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte, etkilenen bölgede ağrıya, şişlik ve gerilmelere sebep olması en yaygın belirtileri olarak bilinir. Diğer ödem semptomlarından bazıları:

  • Gergin ve şişmiş cilt
  • Bastırıldığında çukurlaşan cilt
  • Etkilenen bölgenin şişmesi
  • Etkilenen vücut kısmında ağrı
  • Eklemlerde sertlik
  • El ve boyundaki damarlarda dolgun yapının olması
  • Yüksek seyreden tansiyon
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı hissi
  • Kusma
  • Zayıflık
  • Görüş anormallikleri

Ödemliyken Hangi Yiyecekler Yenmez?

Ödemi olan kişiler, alkol, süt ve ürünleri, sodyum açısından zengin yiyecekleri (peynir, salam, sosis, sucuk vs.) sosları (mayonez, ketçap vs.), salamura gıdaları (asma yaprağı, turşu vs.) tüketmemelidir.

Ödem Ne Kadar Sürede Geçer?

Oluşum nedenine bağlı olarak ödemin vücuttan atılması 30 dakikadan bir aya kadar sürebilir. Geçmeyen ödem durumunda hekime başvurulması gerekir.

Ödem Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ödem tedavi edilmezse ağrılı şişliklere ve dokularda iz kalmasına neden olur. Ödem ciddi bir tıbbi hastalığın belirtisi de olabileceği için vücudun belirli bölgelerinde geçmeyen ödem ve şişlik olan kişiler, muhakkak hekime başvurmalıdır.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3365247/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4181939/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665443/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3317714/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4632771/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5414449/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6776292/
  8. https://link.springer.com/article/10.1007/PL00000936
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28714769/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852989/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
  12. https://www.msjonline.org/index.php/ijrms/article/viewFile/2539/2407
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030645/
  14. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0102975
  15. https://www.researchgate.net/publication/236879895_Nutritional_and_medicinal_aspects_of_coriander_Coriandrum_sativum_L_A_review
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/
  17. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0258858
  18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660617/
  19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20606379/
  20. https://www.researchgate.net/publication/283675999_Highlights_on_nutritional_and_therapeutic_value_of_stinging_nettle_Urtica_Dioica
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19075694/
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1781768/
  23. https://academic.oup.com/bja/article/104/1/44/263405
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566454/
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462841/
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3621376/
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2133578/
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4776312/
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685443/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu