blank
İlaçsız Yaşıyoruz
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim
No Result
View All Result
İlaçsız Yaşıyoruz
İlaçsız Yaşıyoruz
No Result
View All Result
REKLAM

İlaçsız Yaşıyoruz > Sağlık > Ateşböceklerini Bahçenize Nasıl Çekersiniz? Daha Sağlıklı Bahçeler Yaratmak İçin Neler Yapılabilir?

Ateşböceklerini Bahçenize Nasıl Çekersiniz? Daha Sağlıklı Bahçeler Yaratmak İçin Neler Yapılabilir?

Ateşböcekleri Kaç Sene Yaşar? Ateşböcekleri Ne Kadar Süre Işık Verebilir? Ateş Böcekleri Isırır mı? Ateşböcekleri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Yazan Nur Su Yaman
09/09/21 - Updated on 01/02/22
ateşböceklerini bahçenize nasıl çekersiniz: daha sağlıklı bahçeler yaratmak i̇çin 5 öneri

Ateşböceklerini Bahçenize Nasıl Çekersiniz: Daha Sağlıklı Bahçeler Yaratmak İçin 5 Öneri

REKLAM
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'da PaylaşLinkedin'de PaylaşPinterest'te Paylaş

Neler Okuyacaksınız -->

  • Ateşböceklerini Bahçenize Nasıl Çekersiniz?
    • Tırmıklamayı ve Yaprak Üfleyicileri Bırakın
    • Biçme Yapılmayan Bir Bahçe Bölgesi Belirleyin
    • İstilacı Bitki Denen Zararlı Bitki Türlerini Temizleyin
    • Yerli Bitkiler Dikin
    • Bahçeniz Karanlık Olsun

Ateşböcekleri, bahar ve yaz aylarında geceleri uçarken yanıp sönen ve aydınlatma sağlayan bir böcek türü olarak bilinmektedir. Bu böcekler, kanatlı diskotek ışıkları gibi gece gökyüzünü aydınlatma gücüne sahiptir. Dünyadaki pek çok böcek gibi, ateşböcekleri de nesli tükenmekte olan bir böcek topluluğudur. Dünyadaki böceklerin yüzde 45’inin ölümü son 10-20 yılda gerçekleşmiştir.

SAĞLIK TÜYOLARI İÇİN TIKLAYIN

 


Nane Yağının İnanılmaz 15 Faydası Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.


Mart dolunayı “Solucan Ay” olarak tanımlanmaktadır. Bunun sebebi, çiftçi Almanak’a göre, bu dolunayın kışın son dolunayı olması ve toprakların çözülmesi ile solucan, sümüklü böcek gibi hayvanları uykudan uyandırıp yüzeye çıkarmasıdır. {1*}

Delaware Üniversitesi’nde böcek bilimi profesörü, Bringing Nature Home ve Nature’s Best Hope’un yazarı olan Doug Tallamy’e göre böcekler dünyayı yönetmektedir ve böcekleri kaybedersek varlığımız sona erecektir. {2*} {3*} Bu konuda, insanların yapabileceği şey, bahçelerinin her alanını böcek dostu hale getirmektir. Örneğin ateşböceklerini bahçenize nasıl çekeceğinizi öğrenmek, yaz akşamlarında ışık gösterileri izliyor gibi hissetmenize ve bahçe ya da yeşilliklerde biyolojik çeşitliliği korumanın keyfini yaşamanıza fayda sağlamaktadır.

ateşböceklerini bahçenize nasıl çekersiniz: daha sağlıklı bahçeler yaratmak i̇çin 5 öneri
ateşböceklerini bahçenize ne çeker?

Ateşböceklerini Bahçenize Nasıl Çekersiniz?

Böcekler dünyada bulunan tüm bitkilerin yüzde 80’ini, çiçekli bitkilerin yüzde 90’ını tozlaştırarak yeni tohumlar oluşturmaktadır. Bu durum tarımın devam edebilmesi için ve üretim süreçlerinin kolaylaşması için oldukça önemlidir. Tallamy, yaşamı sürdüren bu bitkilerin ve böceklerin olmadığı bir gezegende yaşamanın bir seçenek olmadığını söylemektedir. Böcekler, tüm besin ağını destekleyen besin ağı temelleridir diyerek böceklerin, insanlar için önemini açıklamaktadır.

Böceklerin öneminin bilincine vararak bahçelerimizde düzenlemeler yapmamız gerekmektedir. Olumlu bir değişim için çimleri farklı şekilde ekmek ve düzenlemek, ateşböceklerinin yaşayabileceği bir bahçe oluşturmaya odaklanmak oldukça önemlidir. Bu noktada hem çocukların hem de yetişkinlerin dikkatini çeken ateşböceklerini yakından tanımak önemsenmelidir.

  • Türkiye’nin her yerinde ateşböcekleri bulunmaktadır.
  • Ateşböceklerinin bazı türlerinde larva ve yumurtalar bile parlamaktadır. Bu manzara genellikle sonbaharda görülmektedir.
  • Ateşböcekleri larva halindeyken rahatsız edilmezse 1-2 yıl yaşamaktadır. Ancak bu böcekler, büyüdükten sonra sadece birkaç hafta hayatta kalmaktadır ve bu sürede üremeye çalışmaktadır. {4*}
  • Ateşböceklerinin gün geçtikçe sayılarının azaldığı bilinmektedir. Bu sebeple böceklerin neslinin tükenmemesi için insanların yardımına ihtiyaçları bulunmaktadır.
  • Erken ölümlere ve iklim değişikliğine neden olan kirliliğin artması, ateşböceklerinin yaşamını tehdit etmektedir.
  • Ateşböcekleri, esas olarak etoburdur ve larva halindeyken salyangoz, sümüklü böcek ve solucan yerler.
  • Ateşböceğinin kuyruğunda bulunan kimyasallar, tıpta hastalıklı hücrelerdeki anormallikleri bulmaya ve gıda bozulmalarını algılamaya yardımcı olmaktadır.
  • Ateşböceğinin kuyruğundaki kimyasallar ile oluşturulan elektronik detektörler, uzayda yaşam aramaya da yardımcı olmak için uzay araçlarına konulmaktadır.
Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir? Sivrisinek Isırığının Çok Şişmesi Neden Olur? Tıkla ve Öğren
ateşböceklerini bahçenize nasıl çekersiniz: daha sağlıklı bahçeler yaratmak i̇çin 5 öneri
ateşböceklerine nasıl yardım ederiz?

Tırmıklamayı ve Yaprak Üfleyicileri Bırakın

Tallamy, ateşböceklerinin sayısının sürekli düşmesinin nedenini böceklerin yaşadığı yerlere davranış şeklimiz olarak belirlemiştir. Ateşböceklerini arka ya da ön bahçenize çekmek için, yere biraz yaprak ve ot çöpü bırakmak oldukça önemlidir. Çimlerinizin bir kısmına bunu yaptığınızda ilk adımı atmış ve ateş böceği larvalarına kışı geçirebilecekleri bir yer vermiş olursunuz.

Yaprak üfleme makineleri kullanmak ya da tırmıklama yapmak, ateşböceği dostu olma şansınızı yok etmektedir. Çünkü yaprakları tırmıklayıp atmak, böceklerin yaşadıkları yeri atmak demektir. Ayrıca çim ve bahçe biçme aletlerinin insan sağlığı için de zararları bulunmaktadır; {5*}

  • Benzinle çalışan çim ve bahçe ekipmanı, akciğer iltihabı ve erken ölümle de bağlantılı olan güçlü bir kanserojen ve kirli madde yaymaktadır.
  • Gazla çalışan yaprak üfleyiciler ve çim biçme makinelerinden kaynaklanan maddeler, kansere neden olan ilk dört bileşikten üçünü içermektedir.
  • Benzinle çalışan çim ve bahçe ekipmanlarının kullanımı, kanser, kalp krizi, felç, kalp yetmezliği, astım, KOAH ve muhtemelen otizm ile bağlantılıdır.

Biçme Yapılmayan Bir Bahçe Bölgesi Belirleyin

Bahçenin bir kısmını bahçeden ayrı bölüm gibi değerlendirmek önemlidir. Araştırmalara göre ateşböcekleri, uzun otları sevmekte ve gündüzleri çoğunlukla yere yakın durmaktadır. {6*} Geceleri de yukarı tırmanarak enerjilerini salmakta ve uçmaya başlamaktadır. Çimleri düzenli biçmek, bitki örtüsünü kurutur. Bu kuru ortam, larvaların beslendiği salyangoz ya da sümüklü böcekleri öldürmektedir. {7*}

Bahçenizde ve çimlerde düzen sağlayarak her türlü böcek, kuş ve bitkiye sağlıklı bir ortam yaratmak hem çevresel ve ekonomik yönden hem de insan sağlığı için oldukça önemlidir. {8*} Araştırmalar, doğal arazilerin uzun süreli kanser koruması sağladığını ve steril alanlar olduğunu ifade etmektedir. Kimyasal bazlı çim uygulamalarının yağmur suyunun toprağa sızmasını azalttığı ve bu durumun erozyonu arttırdığı bilinmektedir. Ayrıca toprağı kurutarak mantar üretimi için kaynakları azaltmaktadır.

  • Bahçenize yerli bitkileri ekmeyi tercih edin.
  • Yaprak çöpleri, kuş yuvaları ve arı kovanlarını koruyun.
  • Sebze, mantar, meyve ağaçları ve çalılar ile doğal bir bahçe tasarımı yapın ve kendi gıdanızı yetiştirin.

Böylece daha insani ve çevre dostu bir peyzaj yaratabilirsiniz. Çocuklarının ve torunlarının geleceğini önemseyen kişilerin bu adımları atması gerektiği bilinmektedir. Değişim yaşanan her bahçe, başka bahçelerin de doğa dostu hale gelmesine yardımcı olacak ve iklim sorunlarının çözümüne olumlu katkı sağlayacaktır.

İstilacı Bitki Denen Zararlı Bitki Türlerini Temizleyin

İstilacı türler denilen bitkiler, ekosisteme dahil olan ve hızlı yayılan otlardır. Ayrıca bu otlar, ekonomik ve çevresel zarara neden olmaktadır. {9*} Yerli ve yabancı türleri bulunan bu bitkilerin bazıları, insan sağlığına da zarar verebilmektedir. Tallamy, istilacı bitkileri tanımlarken “ekolojik tümörler” tamlamasını kullanmıştır. Hızlı büyüyen ve yayılan bitkiler olduklarından ekolojik dengeyi bozmakta ve topraktaki besinlerin hepsini kendisi emmektedir. Ayrıca Lyme denilen bir hastalık yayma ihtimalleri de bulunmaktadır.

REKLAM

Yerli Bitkiler Dikin

Yerli bitkiler, belirli bir alanda büyümek üzere evrimleşmiş bitkilerdir. Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu, yerel bitkileri “en sürdürülebilir yaşam alanı sunan ve insan olmayan belirli bir bölgede, ekosistemde ya da habitatta doğal olarak meydana gelebilir” şeklinde tanımlamaktadır. {10*} Yerli bitkilerin faydaları şu şekilde sıralanmaktadır; {11*}

  • Zirai ilaç ve gübre gerektirmeyen bu bitkiler, sizi ve ailenizi kanser, otizm ve hormon sorunlarına neden olan kimyasallardan korur.
  • Biçme gerektirmediği için hava kirliliği yaratmaz.
  • Yağmur suyu akışını azaltır ve yeraltı suyu kaynaklarını besler. Bu sayede sel riskini ve erozyonu önler.
  • Yerli bitkiler, diğer türlerden daha az iş gerektirir ve bize sevdiğimiz şeyleri yapmak için zaman kalır.
  • Yerel ekosistemlere denge ve sağlık getirerek yaban hayatı için yiyecek ve barınak sağlar
  • Büyüme aşamasında az su yeterli geldiği için su tasarrufu sağlar.
  • Kelebekler için barınma alanı sağlar.
Ekoterapi: Doğanın İyileştirici Gücü İçin Buraya Tıklayın.

Bahçeniz Karanlık Olsun

Bahçeye aydınlatma eklemekten ve sundurma ışıkları kullanmaktan kaçınmak önemlidir. Işık kirliliği, birçok böceğin sağlığını tehdit eden ciddi bir sorundur. Bu böceklere, ateş böcekleri de dahildir. Gece ışıkları, böceklerin gece yolculuklarında yönlerini bulma duygularını bozmaktadır. Ayrıca dış mekân aydınlatmaları, güveler için de öldürücü olmaktadır.

Güve tırtılları, kuşlar için en büyük besin kaynağıdır. Bu nedenle, bahçedeki aydınlatmaları ortadan kaldırmak, kuşların bahçeye gelmesine katkı sağlamaktadır. Güvenlik konusunda endişeleriniz varsa, hareket sensörlü bir ışık kullanmak önerilmektedir. Sarı LED ampuller, böcekler için daha az tehlikelidir ve onları tercih etmeniz önerilir.

Bonus öneri: Sümüklü Böcekleri Kullanın

Ateşböceklerinin larva aşamasında avladıkları ve en sevdikleri yemekler sümüklü böceklerdir. Bu nedenle, kulübe yanı ve gölge yerlerde doğal bahçe bırakmak, bu noktalarda sümüklü böcek yaratacak ve ateşböceklerini buraya yaklaştıracaktır.

REKLAM

Kaynaklar

{1*} https://www.farmersalmanac.com/march-full-worm-moon-16992

{2*} https://www.amazon.com/Natures-Best-Hope-Approach-Conservation-ebook/dp/B07NMH5GH5

{3*} https://www.amazon.com/Bringing-Nature-Home-Wildlife-Expanded/dp/0881929921/ref=tmm_pap_swatch_0

{4*} https://www.firefly.org/facts-about-fireflies.html

{5*} https://www.epa.gov/sites/default/files/2015-09/documents/banks.pdf

{6*} https://www.firefly.org/firefly-habitat.html

{7*} https://news.temple.edu/news/2020-02-26/temple-invites-visitors-ungarden-their-gardens

{8*} https://www.unep-wcmc.org/resources-and-data/global-biodiversity-outlook-4

{9*} https://www.invasivespeciesinfo.gov/what-are-invasive-species

{10*} https://www.nwf.org/Garden-for-Wildlife/about/native-plants

{11*} https://www.fs.fed.us/wildflowers/Native_Plant_Materials/Native_Gardening/index.shtml

Share740Tweet463SendShare130Pin167

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Gizlilik Sözleşmesini kabul ediyorum.

REKLAM

En Çok Okunan Yazılar

öksürüğe i̇yi gelen uçucu yağ çeşitleri nelerdir?
Uçucu Yağlar

Öksürüğe İyi Gelen Uçucu Yağ Çeşitleri Nelerdir?

Yazan İlaçsız Yaşıyoruz
12 Eylül 2021 - Updated on 25 Nisan 2022
0

Soğuk algınlığı ve grip nedeni ile solunum yollarında tıkanıklık ve...

Read more
kadın sağlığı hakkında doğru bilinen yanlışlar

Kadın Sağlığı Hakkında Doğru Bilinen 15 Yanlış

25 Ağustos 2021 - Updated on 29 Ağustos 2021
çam terebentin yağı faydaları nelerdir?

Çam Terebentin Yağı Faydaları Nelerdir?

20 Eylül 2021 - Updated on 26 Haziran 2022
trypophobia (tripofobi) belirtileri nelerdir? nasıl tedavi olunur?

Trypophobia (Tripofobi) Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Olunur?

6 Ağustos 2021
Daha fazla yükle

Editörün Seçtikleri

pancarın faydaları nelerdir? pancar nasıl tüketilir?

Pancarın Faydaları Nelerdir? Pancar Nasıl Tüketilir?

1 Ağustos 2022 - Updated on 20 Ağustos 2022
virüsleri öldüren ve virüslerden koruyan besinler nelerdir?

Virüsleri Öldüren ve Virüslerden Koruyan Besinler Nelerdir? 🍎🥦🥕

1 Ekim 2021
gıdaların raf ömrünü uzatmak i̇çin kullanılan yöntemler

Gıdaların Raf Ömrünü Uzatmak İçin Kullanılan Yöntemler

18 Ağustos 2021
sığır kolajeni faydaları nelerdir nasıl kullanılır

Sığır Kolajeni Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

3 Mayıs 2023 - Updated on 11 Mayıs 2023
Daha fazla yükle
REKLAM

Diyetler

diyabetik diyet nedir diyabetliler neler yemeli neler yememeli

Diyabetik Diyet Nedir? Diyabetliler Neler Yemeli? Neler Yememeli?

5 Mayıs 2023 - Updated on 13 Mayıs 2023
şok diyetin zararları

Şok Diyetlerin Tehlikeleri Nelerdir?

1 Nisan 2023 - Updated on 2 Nisan 2023
çiğ gıda diyeti

Çiğ Gıda Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

14 Şubat 2023 - Updated on 19 Şubat 2023
makrobiyotik beslenme nedir

Makrobiyotik Beslenme Nasıl Yapılır?

9 Şubat 2023
Daha fazla yükle
REKLAM

Bilgilendirme

  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Eliminasyon Diyeti Danışmanlık Programı
  • Diyet PDF’leri
  • İLAÇSIZ YAŞIYORUZ AYDINLATMA METNİ
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • İLAÇSIZ YAŞIYORUZ ÜYELİK SÖZLEŞMESİ
  • Çerezler ve Gizlilik Politikası

Destek

Bize Ulaşın

Önemli Diyetler

  • Eliminasyon Diyeti
  • Online Diyet
  • Karatay Diyeti
  • İsveç Diyeti
  • Aristo Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Gaps Diyeti
  • Su Orucu
  • Aralıklı Oruç Diyeti
  • AB Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • 0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

Kategoriler

  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim

Güncellenen İçerikler

piyore nedir doğal yollarla nasıl tedavi edilir

Piyore Nedir? Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?

27 Mayıs 2023
kahverengi lekeler i̇çin ev yapımı 10 tarif

Kahverengi Lekeler İçin Ev Yapımı 10 Tarif

22 Şubat 2023 - Updated on 26 Mayıs 2023
birbirinden lezzetli 19 glütensiz tarif

Birbirinden Lezzetli 19 Glütensiz Tarif

17 Mart 2023 - Updated on 26 Mayıs 2023
klamidya doğal yollarla nasıl tedavi edilir

Klamidya Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?

26 Mayıs 2023

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi

© Her Hakkı Saklıdır.

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi © Her Hakkı Saklıdır.

Sevgili okuyucu, yazılarımızda konular ile ilgili açıklamalar, faydalı özellikler ve doğru ve etkili kullanımları ile ilgili belirli tavsiyeler verilmektedir. İlgili besinin ya da ürünün verilen tariflerin ve tavsiyelerin uygulama aşamalarında, her bünyede farklılıklar göstereceğini unutmayın. Sunmuş olduğumuz bilgiler teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Tarif ve tedavileri uygulamadan önce yazı içerisinde yapılan uyarılara dikkat etmeli ve doktorunuzun görüşünü almanız tavsiye edilmektedir.

No Result
View All Result
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışveriş

© 2021 İlaçsız Yaşıyoruz - İlaçsız Market.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra
Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.