İçindekiler
Hareket / Fitness / Egzersiz
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, tahmini 3,2 milyon ölüm, fiziksel aktivite eksikliğine bağlıymış. (1) Hareketsiz yaşam tarzı, diyabet ve kalp hastalığı riskinin yanında, kas ve kemik gücü kaybımızı da artırmaktadır.
İnsan vücudu hareket etmek için yaratıldı. Binlerce yıldır, insanların yaptığı tam olarak buydu. Sürekli hayatta kalma mücadelesi ile, yiyecek bulmak, avcılardan kaçmak ve daha verimli topraklara göç etmek için hareket ettik. Teknolojik gelişmelerle, otomobil kültüründe artış ve ofis çalışma düzenine geçmeyle fiziksel olarak aktivitelerde düşmeye başladı. Bugün, hayatımızın hemen her alanında her zamankinden daha fazla seçeneğimiz olduğu zamanlarda da birçoğumuz hareketsiz olmayı seçiyoruz.
50 yaşın üzerindeki 3.141 yetişkin üzerinde 2017 yılında yapılan bir araştırma, hareket azlığı etkileri kırılganlık seviyenizi artırdığı sonucuna varmıştır. (2)
Hareket / Fitness bir yaşam tarzı vücudumuza nasıl zarar verir?
Çok fazla oturmak sadece kilo alma, bel fıtığı, ve gerilim tipi baş ağrıları haricinde, sigara içmek kadar tehlikeli olarak kabul edilmektedir. (3) Günde bir saat (fitness) egzersiz yaparak işte çok fazla oturmanın neden olduğu erken ölüm riskinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
Kendi fonksiyonunu yerine getiremeyen organ zayıflar. Vücut, az çalışan organa tüm fazlalıkları ve zararlı maddeleri göndererek, onu çöplük olarak kullanmaya başlar. Mesela; omurga, öne, arkaya, sola, sağa eğilmek ve vücuda giden sinirleri tutmak için yaratılmıştır.
Eğilme hareketlerini yeterli derecede yapamayan omurganın, omurlarının çevresinde derhal atıklar toplanır ve kan dolaşımı yavaşlar. Buna bağlı olarak sırt kasları zayıflar, sertleşir, esnekliğini kaybeder, omurgayı tutamaz hale gelir. Omurga çöker, deforme olur, fıtıklar oluşur, sinirler sıkışır. Sıkışan sinirlere bağlı organlar tahribata uğrar.
Hareketli ve az yiyen insan daima sağlıklıdır ve kasları çocukların kasları gibi ömür boyu esnek olur, Sağlığı korumak ve güç kazanmak için insan harekete ve spora muhtaçtır. Ata binme, kürek çekme, yüzme, koşma, bisiklete binme hareketleri doğal hareketlerdir ve tüm organ ve sistemlere en tesirli olanlardandır. Bu sporlar kan dolaşımına yardımcı olur, nefesi korur, vücudu kuvvetlendirir, kireç birikimine mani olur.
Düz tabanlı ve omurgası deforme olanlar kürek çekme, ata binme veya yüzme gibi sporlara hayat boyu muhtaçtırlar. Ancak yalnız deniz ve göllerde yüzmek gerekir, havuzlara çok miktarda klor katıldığı için havuzda yüzmek tavsiye edilmez. Aşırı hareket ise, kalp çarpıntısıyla ve nefes tıkanmasıyla, ölüme koşmaya benzer, Kalp atışlarının hızlanmaması için her bir hareket, alıştırma ile yapılmalıdır. Kalp atışları hızlandıkça, ters orantıyla ömür kısalmaya başlar.
2016’da 1 milyondan fazla insanın hareketsiz davranışlarını ve ölüm riskini inceleyen 16 farklı çalışmayı gözden geçiren bir makale yayınladıktan sonra, bir grup bilim insanı kararında: “Yüksek düzeyde orta yoğunlukta fiziksel aktivite (yani günde yaklaşık 60-75 dakika), yüksek oturma süresiyle ilişkili ölüm riskini ortadan kaldırıyor gibi görünmektedir. Bununla birlikte, bu yüksek etkinlik düzeyi, yüksek TV izleme süresiyle ilişkili artan riski azaltır, ancak ortadan kaldırmaz.” yazmaktadır.(4)
Yukarıdaki bilimsel çalışmaya güvenerek, hareketsiz yaşam sürüp 1 saat egzersiz yapanlar için kötü haber: “Amerikan Kalp Derneği, egzersizin çok fazla oturanlar için kurtarıcı olmadığını ve hareketsiz kalma süresini azaltmanın yollarını bulmaları gerektiğini söylüyor. (5)
Benzer bir çalışma: “Mayo Clinic Proceedings’de yayınlanan ve araştırmacıların, iki saatlik oturmanın 20 dakikalık egzersizden elde edilen kardiyovasküler faydaları sildiğini keşfettiği raporunda yazıyor. (6)
Gününüze daha fazla aktivite katmanın sayısız yolu vardır. Masanızda, günlük rutininize dahil edebileceğiniz sandalye egzersizleri ve esnemeler gibi yapabileceğiniz egzersizler vardır. Fakat masanızda egzersiz yapabileceğiniz çeşitli yöntemlerin dışında, sırt ağrısını ve boyun sertliğini gidermenin en iyi yollarından biri yanlış oturmamaktır. Dürüst olalım, tüm oturuş pozisyonlarına rağmen, başımızı çok fazla öne eğiyoruz. Başmız ağırdır ve omurgamızla aynı hizada olmalarının aksine, başlarımız daha ileride olursa, daha ağır hale gelirler.
Yanlış Oturmanın Zararlarında, başı öne doğru eğerek oturmak, kafatasının tabanında korkunç baş ağrılarına neden olan tüm sinirleri sürekli sıkıştırır. Kronik olarak hizasızlık, yorgunluğa ve ağrılara neden olur. Astım, siyatik sinir ağrısı, disk sıkışması ve artrit kadar şiddetli sonuçlara yol açabilir.