Nasıl ki cildiniz sağlık durumunuz hakkında bilgi veriyorsa tırnaklarınızda sağlığınız hakkında bilgi verebilir. Kolayca kırılan tırnaklar bazen sadece yaşlanmanın veya nem yetersizliğinin bir sonucudur. Ancak bazen de kırılgan tırnaklar hipertiroidizm ya da hipotiroidizm gibi tiroid hastalıklarının göstergesi olabilir. Çünkü bu rahatsızlıklar tırnak sorunlarına neden olmaktadır. {1*}
Eller genellikle kişinin yaşını ve sağlık durumunu gösterir. Tırnaklar da tıpkı eller gibi kişinin yaşı ve sağlık durumu hakkında bizlere bilgi verir. Bebeklerin ve çocukların tırnaklarına bakarsanız tırnaklarının renginin ve dokusunun ne kadar sağlıklı olduğunu rahatça görebilirsiniz. Yaşlandıkça tırnaklarımızın sağlığı değişebilir ve tırnak sağlığı yaşlılıktan olumsuz şekilde etkilenebilir. Ancak her yaşta tırnaklarımızı daha sağlıklı hale getirebilir ve tırnak sağlığımızı iyileştirebiliriz.
Kıvrımlı ya da çıkıntısız kuru ya da kırılgan tırnakların sağlığını ve görünümünü iyileştirmenin pek çok doğal yolu vardır.
Kırılgan Tırnaklar Nelerdir?
El ve ayak tırnakları keratin adı verilen protein katmanlarından oluşur. Sağlıklı tırnaklar, pürüzsüzdür, güçlüdür, tırnağın her yeri aynı renktedir ve tırnakta leke ya da renk değişikliği görülmez. Ancak bazen tırnak sağlığı bozulabilir ve tırnaklar kırılgan hale gelebilir.
Kırılgan el tırnakları kırılgan ayak tırnaklarına kıyasen daha kısa sürede fark edilir. El ve ayakta bulunan tırnakların tamamı çeşitli sebeplerden dolayı kırılgan hale gelebilir. Onikorheksis olarak da adlandırılan kırılgan tırnaklar halk arasında oldukça fazla görülür. Nüfusun yaklaşık %20’sinin kırılgan tırnak rahatsızlığından etkilendiği düşünülmektedir. {2*}
Kırılgan tırnak rahatsızlığı kadınlarda erkeklere kıyasen daha fazla görülür. Kırılgan tırnaklar zayıflamış durumdadırlar ve kolayca kırılıp soyulma eğilimindedirler.
Kırılgan Tırnakların Belirtileri
Tırnakları kırılgan olan kişilerde aranması gereken birkaç farklı belirti ve semptom vardır. Bunlardan bazıları:
- Tırnak uçlarının ayrılma eğilimi göstermesi
- Tırnak uçlarında soyulma olması
- Tırnakların kolay kırılması, çatlaması veya ufalanması
- Kişilerin tırnakları uzatmada zorlanması {3*}
Kırılgan Tırnakların Nedenleri ve Risk Faktörleri
Kırılgan tırnaklar pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:
- Yaşlanma
- Ellerin ve tırnakların uzun süre kimyasala maruz kalmaları (temizlik malzemeleri gibi)
- Çok fazla oje çıkarıcı kullanımı
- Uzun süre oje kullanımı
Kırılgan tırnak rahatsızlığına ya da ufalanan tırnaklara ayrıca şunlar neden olabilir: {4*}
- Tırnak mantarı
- Liken planus (bu rahatsızlık tırnakları etkileyen bir cilt hastalığıdır)
- Hipotiroidizm
- Hipertiroidizm
- Tırnak sedef hastalığı
- Reaktif artrit (daha nadir görülür)
Tiroid hastalığı hem saç dökülmesine hem de kırılgan tırnaklara neden olabilir. Tiroid rahatsızlığı erkeklere kıyasen kadınlarda daha fazla görülür. Özellikle hipotiroidizm kırılgan tırnaklara neden olur. Hipotiroidizm tiroidin üretmesi gereken hormonları yeterince üretememesidir ve bu da yavaş bir metabolizmaya neden olur.
Harvard Medical School tarafından yayınlanan bir makalede metabolizma yavaşladığında vücudun daha az terlediğinden bahsedilmektedir. Ter, vücut için doğal bir nemlendirici olduğundan, daha az ter cildin kurumasına ve tırnakların kırılgan olmasına neden olabilir. {5*}
Kırılgan tırnak rahatsızlığına sahip olan kişiler çoğunlukla rahatsızlıklarının vitamin eksikliğinden dolayı meydana geldiğini düşünmektedirler. Amerikan Osteopatik Dermatoloji Koleji’ne göre, iç hastalıklar ve vitamin eksiklikleri kırılgan tırnak rahatsızlığını tetiklemektedir. Bununla birlikte yapılan araştırmalar kırılgan tırnak rahatsızlığının arkasında bir vitamin eksikliği yatıyorsa bunun genellikle demir eksikliği olduğunu göstermektedir. Bu durum, demir eksikliği ya da diğer adıyla demir eksikliği anemisi olan kişilerin kırılgan tırnaklara sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Amerikan Osteopatik Dermatoloji Koleji’nin yapmış olduğu açıklamaya göre el tırnaklarınız zayıf görünüyorsa ancak ayak tırnaklarınız güçlü ve sağlıklıysa bu durum kırılgan tırnak rahatsızlığı dışında farklı nedenlerden kaynaklanabilir. {6*}
Demir eksikliği dışında kırılgan tırnaklara neden olan durumlar şunlardır:
- Sık el yıkama
- Güneş yanıkları
- Rüzgâr yanıkları
- Soğuk ve kuru havaya uzun süre maruz kalma
- Oje çıkarıcı gibi kimyasallara maruz kalma
- Tırnakta tekrarlanan yaralanmalar ve travmalar {7*}
Yukarıda maddelenmiş olan risk faktörlerine dikkatli şekilde baktığınızda travmalar dışında kalan tüm risk faktörlerinin aslında nem eksikliğinden kaynaklandığını görebilirsiniz.
Bazı durumlarda ise tırnaklar hem kırılgan hem de çıkıntılı olabilirler. Kırılgan ve çıkıntılı tırnakların pek çok farklı nedeni vardır. Çıkıntılı ve kırılgan tırnaklar ilerleyen yaşlarda daha fazla görülür. Yaşlılık dışında çeşitli travmalarda bu rahatsızlığa neden olabilir. Bu nedenlerin yanı sıra tırnaklarda meydana gelen bu sorunlar vücuttaki çeşitli sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. {8*}
Konvansiyonel Tedavi Yöntemleri
Kırılgan tırnaklar için uygulanan geleneksel ve doğal tedavi yöntemleri arasında önemli benzerlikler vardır. Kırılgan tırnak rahatsızlığının altında tıbbi bir sorun yatmıyorsa (tiroid rahatsızlığı gibi) tedavi için genellikle geleneksel tedavi yöntemleri kullanılır. Kullanılan en yaygın geleneksel tedavi yöntemi tırnakların suya ve tahriş edici maddelere maruz kalmasını engellemek ve tırnakları ve elleri düzenli olarak nemlendirmektir.
Ayrıca, tırnakların uzun süre suya maruz kalması gereken durumlarda koruyucu eldivenler kullanmak gerekir. Örneğin bulaşık yıkarken eller ve tırnaklar uzun süre suya maruz kalır bu nedenle koruyucu eldiven kullanmak tırnak sağlığını önemli ölçüde korur. {9*}
Kırılgan Tırnaklar İçin 9 Doğal Tedavi Yöntemi
Tırnakların neden kırılgan olduğunu tespit ettikten sonra evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz doğal tedavi yöntemleri vardır. Kırılgan tırnaklar için aşağıda yer alan yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Tırnaklarınızın Uzun Süre Suya Maruz Kalmasını Engelleyin
Temizlik yapmak ve bulaşık yıkamak günlük hayatın kaçınılmazları arasında yer alır. Ancak düzenli olarak temizlik yapmak ve bulaşık yıkamak elleri ve tırnakları çok fazla yıpratır. İyi haber ise şudur ki bir çift eldivenle temizlik işlerinin ellerinizde ve tırnaklarınızda yaratacağı hasarı minimuma indirebilirsiniz.
Eldiven özellikle sıcak su ve deterjanın bolca kullanıldığı temizliklerde ellerinizi ve tırnaklarınızı kuru ve kırılgan olmaktan kurtarır.
Ellerinizi ve Tırnaklarınızı Nemli Tutun
Kırılgan tırnaklar söz konusu olduğunda kişi tırnaklarını ve ellerini uzun süre suya maruz bırakmaktan kaçınmalıdır. Ancak vücudunun su dengesini korumalıdır. Bunun için karpuz ya da salatalık gibi su açısından zengin besinlerle beslenip vücudunun homeostatik dengesini koruyabilir.
Su açısından zengin besinler tüketmek kişinin tırnaklarının, saçlarının ve cildinin nem dengesinin korunmasını sağlar.
Sık Sık El Kremi Kullanın
Kırılgan tırnak rahatsızlığından muzdaripseniz her el yıkamadan sonra ellerinizi nemlendirmelisiniz. Ellerinizi yıkadıktan sonra hızlı ve kolay şekilde uygulamak için lavabonuzun yanına doğal bir nemlendirici bırakabilirsiniz.
Kendi İmkanlarınızla Yapabileceğiniz Kütikül Kremleri Deneyin
Kırılgan tırnaklar için evde kendi imkanlarınızla topikal nemlendiriciler hazırlayabilirsiniz. Nemlendirici içerisine balmumu, ham shea yağı, hindistancevizi yağı ve E vitamini gibi doğal ve nem yenileyici bileşenler ekleyerek tırnaklarınız için oldukça iyileştirici bir krem elde edebilirsiniz. Hazırladığınız bu nemlendiriciyi günde birkaç kez uygulamanız tırnak sağlığı açısından olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Mümkün Oldukça Oje Çıkarıcılardan Kaçının
Çoğu oje çıkarıcı kimyasal yüklüdür ve tırnakları kurutma eğilimindedir. Oje çıkarıcılar genellikle aseton, formaldehit, toluen ve ftalatlar gibi oldukça toksik kimyasallar içerir. Oje çıkarıcılar sadece tırnaklarınızın sağlığını olumsuz etkilemekle kalmaz. Araştırmalar oje çıkarıcıların, üremeyi olumsuz yönde etkilediğini ve organ toksisitesine neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca oje çıkarıcılar cildi, gözleri ve akciğerleri tahriş edebilirler. {10*}
Kimyasal yüklü bir oje çıkarıcı kullanmak yerine, evde greyfurt, portakal ve limon yağları içeren doğal bir oje çıkarıcı yapabilirsiniz.
Brokoli Tohumu Yağı
Tırnaklarınıza ve tırnak etlerinize sağlıklı ve doğal bir destek vermek istiyorsanız tırnak bakımında brokoli tohumu yağı kullanabilirsiniz. Brokoli filizlerinden elde edilen bu yağ, cilt saç ve tırnak sağlığı için önemli etkilere sahip olan esansiyel yağ asitleriyle yüklüdür.
Brokoli tohumu yağını her tırnağa bir damla damlatıp tırnak etine ve tırnağa iyice yedirmelisiniz. Her gece yatmadan önce bu işlemi yapmanız sabaha daha nemli tırnaklarla uyanmanızı sağlayacaktır.
Hindistan cevizi yağı ve argan yağı da kırılgan tırnaklar için brokoli tohumu yağına benzer şekilde kullanılabilen terapötik yağlardandır.
Biyotin
Araştırmalara göre biyotin takviyesi, zayıf ve kırılgan tırnakların tedavisine yardımcı olmaktadır. Biyotinin zayıf tırnakları güçlendirdiği, toynakların durumunu iyileştirmek için atlara biyotin takviyesi yapıldığında gözlemlenmiştir.
Bununla birlikte biyotinle ilgili çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Uzmanlar kişilerin biyotini beslenme düzenlerine dahil etmeleri gerektiğini söylemektedirler. Badem, yumurta, tatlı patates, soğan, domates ve yulaf önemli miktarda biyotin içeren besinlerdendir. {11*} {12*} {13*}
E Vitamini
E vitamini kapsülleri ucuzdur ve kırılgan tırnakların çözümü için oldukça etkili yöntemler arasında yer alır. E vitamini kapsülünden çıkan yoğun sıvı, kırılgan tırnaklar için mükemmel bir tedavi yöntemidir. Kapsüllerden birini delmeniz ve her tırnağınıza biraz yağ sürmeniz yeterlidir. E vitamini kırılgan tırnaklar için kolay ancak oldukça güçlü ve gençleştirici bir tedavi yöntemidir.
Yapay Tırnaklardan Kaçının
Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, tırnak problemlerini daha da kötüleştirebileceği için yapay tırnaklar kullanılmamalıdır. Yapay tırnaklar, tırnakları mantar enfeksiyonlarına yatkın olan ya da kırılgan tırnakları olan kişiler için önerilmemektedir. Kırılgan tırnaklara sahip olan çoğu kişi takma tırnak kullanmak istese de bu aslında oldukça yanlış ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmeyen bir durumdur. {14*}
Önlemler
Tırnaklarda meydana gelen her değişiklik ciddi ve önemli değildir. Ancak bazı değişiklikler tıbbi müdahale gerektirebilir. Mayo Clinic’e göre, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini tırnaklarınızda görürseniz dermatoloğunuza veya doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
- Tüm tırnağın renginin değişmesi
- Tırnak altında koyu bir çizgi gibi ortaya çıkan renk değişikliği.
- Tırnak şeklindeki değişiklikler.
- Tırnakların incelmesi ya da kalınlaşması
- Tırnak çevresinde şişlik ya da ağrı hissedilmesi
- Tırnağın, çevresindeki deriden ayrılması
- Tırnak etrafında kanama meydana gelmesi {15*}
Kaynaklar
{1*} medlineplus.gov/ency/article/003247.htm
{2*} en.wikipedia.org/wiki/Onychorrhexis
{3*} medicineonline.com/articles/o/2/Onychorrhexis/Brittle-Nails/info/Symptoms-&-Signs.html
{4*} www.nhs.uk/conditions/nail-problems/#brittle
{5*} health.harvard.edu/diseases-and-conditions/the-lowdown-on-thyroid-slowdown
{6*} aocd.org/page/BrittleSplittingNail
{7*} medicineonline.com/articles/o/2/Onychorrhexis/Brittle-Nails/info/Overview-Causes-&-Risk-Factors.html
{8*} medicinenet.com/vertical_ridges_on_the_fingernails/symptoms.htm
{9*} medicineonline.com/articles/o/2/Onychorrhexis/Brittle-Nails/info/Treatment-&-Monitoring.html
{10*} safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/nail-polish-removers/
{11*} pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/biotin#section=Therapeutic-Uses
{12*} nytimes.com/2017/03/03/well/live/should-i-take-a-vitamin-for-brittle-nails.html
{13*} www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=42
{14*} https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/pedicures/manicure-pedicure-safety
{15*} mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954