Yumurta kabukları, yıllardır yumurta yemenin sağlığımız için ne kadar önemli olduğunun konuşulduğu kadar konuşulmamıştır. Yumurtalar ucuz, çok faydalı protein kaynaklarıdır. Onları çırptık, haşladık, fırınladık ve çorbalardan kremalara kadar her şeye karıştırdık. Ama bu sırada yumurta kabuğunu ne yapıyoruz?
İşte yumurta kabuğu beslenmesi hakkında bilmeniz gereken şaşırtıcı şeyler;
Yumurta Kabuğu Tam Olarak Nedir?
Yumurta kabuğu olarak düşündüğümüz şey aslında üç farklı katmandan oluşmaktadır. Kireçli ve tebeşir gibi görünen ilk katmanı, ilaç sanayisinde sıkça kullanılmaktadır. Yumurta kabuğunun diğer iki tabakasına “iç zar” ve “dış zar” denir. Bu pürüzsüz, şeffaf zarlar içerisinde keratin gibi birçok protein barındırır. İç ve dış zarlar birlikte çalışarak yumurta sarısını bakterilere karşı korur. Kabuğun dışındaki incecik kaplama da yumurtayı ve mineralleri koruma görevini üstlenir. Bir kısmı geçirgen olan yumurta kabuğu zarı da bedeniniz için birçok faydalı etkiye sahiptir.[1*]
Yumurta Kabuğunun Faydaları
Yumurtanın vücudumuza faydaları bilindiği üzere oldukça fazladır. Yumurta kabuğunda da vücudumuza faydalı olan birçok madde bulunmaktadır.
Kalsiyum Bakımından Zengindir
Kalsiyum, kemik sağlığındaki kilit rolü ile bilinen bir mineraldir. Ayrıca kalp ritmini, kas fonksiyonunu ve daha fazlasını korumaya yardımcı olur. Yumurta kabuğu da bir yetişkin için günlük önerilen kalsiyum miktarının iki katını karşılayabilmektedir. Bu da onu kalsiyum açısından en zengin gıdalardan biri yapar.
Bunun yanında, yumurta kabuğunun kalsiyumu vücutta daha yavaş işlenmektedir. Böylece kalsiyumun aşırı tüketimiyle ilgili riskler de azalmaktadır.
Kemikleri Güçlendirir ve Osteoporoz Tedavisine Yardımcı Olur
Yumurta kabuklarının sağladığı ilave kalsiyum, stronsiyum ve florin kemik metabolizmasını olumlu yönde etkiler ve kıkırdak büyümesini hızlandırır.
Menopozu geçirmiş ve osteoporozlu kadınlarda yapılan klinik çalışmalar, yumurta kabuğu tozunun ağrıyı ve osteorezorpsiyonunu azalttığını göstermektedir. Ayrıca, kemik yoğunluğunu arttırdığını ve hatta kemik kaybını durdurduğunu kanıtlamıştır. [2*]
Diş Minesini Korur
Yumurta kabuğu tozu, dişlerdeki minenin re-mineralizasyonuna odaklanan diş üzerine çalışmalar için de önemli bir araştırma bileşenidir. Journal of Clinical & Diagnostic Research dergisinde yayınlanan araştırmada, yumurta kabuğu tozunun gliserin solüsyonu veya metilselüloz jeli ile karıştırıldığı ve kimyasal olarak demineralize edilmiş dişlere uygulandığı, bu uygulamanın sonucunda hasarlı dişlerde yeni mine oluşumunu artırdığı söylenmektedir.
Anti-inflamatuar Etkilere Sahiptir
Artrit, lupus, gut ve sırt ağrısı gibi eklem bağ dokusu bozuklukları için genellikle sınırlı etkinliği olan ve kardiyak riskler ve gastrointestinal sorunlar yaratabilen analjezikler veya anti-inflamatuar ilaçlarla tedavi edilemeyen rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan bir çalışmada alternatif bir tedavi olarak yumurta kabuğu zarları kullanılmıştır. Diğer tedavilerin aksine, yumurta kabuğu zarının, bu karmaşık yan etkiler olmaksızın eklem bağ dokusu bozukluğu ile ilişkili ağrı ve rahatsızlığı giderdiği kanıtlanmıştır.
Yumurta Kabuğunun Farklı Kullanım Alanları
Yumurta kabuklarının sağladığı sağlık faydalarına ek olarak günlük hayatta da birçok faydası bulunmaktadır. Hem bahçede hem de evde çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir. Bu kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
Yumurta Kabuklarınızı Kompostlaştırmada Kullanın
Kalsiyum ve diğer mineraller, toprağa karışarak bahçede yetiştirdiğiniz bitkileriniz için besin açısından zengin bir ortam sağlamaktadır. Kabukları önceden ezmek, toprağa karışıp parçalanmalarını hızlandırır.
Yumuşak İçim Kahve Yapmak İçin Kullanın
Yumurta kabuklarının alkali yapısı, kahvenin asitliğini dengeler ve kahvenin acılığını alarak daha yumuşak bir tada sahip olmasını sağlamaktadır. Pişmemiş kabukları sıcak suda yıkayın ve durulayın. Ardından elde ezin ve demleme işlemi sırasında kahvenize ekleyin. Dört kişilik servis için 1 yumurta kabuğu yeterli olacaktır.
Bulaşık Deterjanınıza Yumurta Kabukları Ekleyin
Ezilmiş kabuklar, kimyasal bazlı sabunlarda bulunan toksinleri bastırarak, bulaşıklarınızı daha verimli ve toksinlerden arınmış şekilde yıkamanıza olanak sağlar.
Doğal Cilt Maskesi Yapımında Kullanın
Temiz bir yumurta kabuğunu bir havan yardımı ile ezin. Ezilmiş yumurta kabuğunu yumurta akı ile çırpın ve karışımı gözünüzle temas etmeyecek şekilde yüzünüze uygulayın. Yüzünüzden çıkartmadan önce maskenin kurumasını bekleyin. Yumurta akı ve kabuğundaki proteinler, yumurta kollajeninin cilt iyileştirici etkileri sayesinde cildinizi sıkılaştıracak ve gençleştirecektir.
Yumurta Kabuklarını Doğrudan Toprağınıza Serpin
Domates, patlıcan ve biber gibi bazı bitkiler yumurta kabuğunun sağladığı ekstra kalsiyum ile beslenir ve daha hızlı büyür. Yumurta kabuklarını ezin ve her iki haftada bir bitkilerin etrafındaki toprağa serpin.
Bahçenizdeki Böceklerden Kurtulun
Salyangoz ve solucan gibi yumuşak gövdeli hayvanlar ve diğer haşereler yumurta kabuklarının tırtıklı kenarları üzerinde gezinmekten kaçınacaklardır. Bu sayede bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkileri bu canlılardan koruyabilirsiniz.
Köpek veya Kuş Yemine Yumurta Kabuğu Tozu Ekleyin
İnsanların yumurta kabuklarından elde ettiği kalsiyum, tüylü dostlarımıza da fayda sağlayabilmektedir. Yumurta kabuğu tüketimi köpeklerin de sağlıklı dişlere, tırnaklara ve tüylere sahip olmasını sağlayacaktır.
Yumurta Kabuğu Nasıl Kullanılır?
Yumurta kabuğu tüketmenin en iyi yolu toz halinde tüketmektir. Siz de kendi yumurta kabuğu tozunuzu yapmak için bir düzine yumurta kabuğu toplayın ve bu talimatları uygulayın;
- Yumurta kabuklarını tüketmeden önce, salmonella veya diğer bakteriyel enfeksiyon risklerini ortadan kaldırmak için temizleyip sterilize etmek önemlidir. Kabukları birkaç dakika kaynar suda bırakmak zararlı bakterilerden arınmasını sağlayacaktır.
- Kabukları sudan çıkarın, bir tepsiye yayın ve gece boyunca bekletin.
- Yumurta kabuklarını biraz daha kurutmak için 1 gün sonra 100 derece fırında yarım saat boyunca pişirin.
- Yumurta kabuklarını kahve değirmeni veya baharat değirmeni kullanarak çok ince toz haline getirin.
- Yumurta kabuğu tozu, serin ve kuru bir yerde hava geçirmez bir kavanozda saklanabilir.
Yumurta Kabuğu Tüketmenin Riskleri
Yumurta kabuklarını tüketmenin çok az riski veya yan etkisi olduğu bilinmektedir. Fakat, yine de uygun koşullarda tüketilmezse bazı sorunlara yol açabilir.
- Yeterince ince ezilmezse, tırtıklı kabuk parçaları boğazı tahriş edebilir ve yemek borunuza zarar verebilir.
- Kabuklar sterilize edilmezse salmonella adı verilen bakterinin bulaşma riski vardır.
- Yumurta kabuklarında bulunan kalsiyum, aşırı miktarda kullanıldığında vücutta pek çok yan etkiye sebep olabilmektedir. Vücutta çok fazla kalsiyum bulunması mide bulantısı, kusma, yorgunluk, düzensiz kalp atışı ve düşük tansiyon belirtileri gösterebilmektedir. Ayrıca fazla yumurta kabuğu tüketimi sonucu vücudunuz böbrek taşı da üretebilir.