Reklam
Beslenme

Sürekli Açlık Hissi Neden Oluşur? Doymama Hissi Nasıl Geçer?

Reklam

Diyet yapan çoğu birey açlık hissinden ve bununla nasıl baş edeceğinden oldukça korkmaktadır. Açlık, vücudun enerjiye ihtiyacı olduğunu belirtme şeklidir ve kişinin hayatta kalmasına yardımcı olan fizyolojik bir durumdur. Yeterince yemek yedikten sonra beyne tokluk sinyalleri gönderilmekte ve açlık hissi genellikle geçmektedir. Ancak bazen kişi sürekli aç olduğunu hissedebilmektedir. Bu kişiler de yemek yediği halde doymama veya yemek yeme isteğinin gün boyunca devam etmesi gibi durumlar görülebilmektedir.

Sık Yemek Yemenin Zararları Nelerdir? Polifaji Nedir? Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Açlık hissi genellikle düşük kalorili ve besin içeriği dengesiz olan yanlış diyet uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak sağlıklı alışkanlıklar benimsendiğinde açlık hissi azalmaktadır. Bununla birlikte, yeterli beslenildiği halde doymama veya sürekli aç hissetme, leptin direnci ve yeme bozuklukları gibi tedavi gerektirebilecek bazı tıbbi durumların da bir işareti olabilmektedir.

Reklam
Çok Yemek Yemek Nasıl Engellenir? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Diyet Döneminde Açlık Hissi Nasıl Azaltılır?

Kilo verebilmek için alınan enerjinin, kullanılan enerjiden az olması yani kalori açığı yaratılması gerekmektedir. Bununla birlikte, kalori azaltmanın kilo vermede tek etken olduğuna dair yanlış bir algı vardır ve bu da alınan kalorilerin, kilo verme amacı ile gereğinden fazla azaltılmasına neden olmaktadır. Ancak kilo verme sürecinde kalori tek başına bir şey ifade etmemektedir. Kalori kısıtlaması dışında kilo vermeyi etkileyen ve değiştirilmesi gereken pek çok farklı çevresel ve psikolojik faktörler bulunmaktadır.

Sağlıklı bir diyet planında, beslenmede bulunan diğer yanlış alışkanlıklar da düzeltilerek kişinin genel sağlık durumuna göre aldığı kalori bir miktar kısıtlanır. Bu durumdan kaynaklı olarak bazı kişiler diyetin ilk zamanları açlık hissedebilir fakat bu vücudun adaptasyon sürecidir ve geçici bir durumdur. Bununla birlikte, genel olarak bir diyetisyen tarafından sağlık ilkeleri göz önünde bulundurarak oluşturulan yeterli ve dengeli bir diyet planında ciddi boyutta açlık hissedilmez. Çünkü kişinin beslenmesine pek çok sağlıklı protein ve yağ kaynağı, lif içeriği yüksek besinler eklenmiştir. Bu da uzun süre tok hissedilmesini sağlamakta ve açlık hissini azaltmaktadır.

Eğer bir uzman desteği almadan diyet süreci ilerletiliyorsa, açlık hissini önlemeye çalışmaktan ziyade fazla kalori kısıtlaması veya yanlış besin tercihleri gibi açlığa neden olan durumlar değerlendirilmelidir. Bunlar değiştirildiğinde açlık hissi de ortadan kalkmaktadır.

Düşük Kalorili Kuruyemişler Nelerdir? Diyet Dönemi Hangi Kuruyemişler Yenebilir? Tıklayın.

Doğal Yollarla Açlık Hissi Nasıl Giderilir?

Hızlı kilo verme amacı ile veya bilinçsiz olarak günlük alınması gereken kalori miktarının çok fazla kısıtlanması, yanlış besin seçimleri, detoks diyetleri gibi pek çok yanlış uygulama açlık hissine neden olmaktadır. Bu yanlış uygulamaların düzeltilmesi açlık hissinizi doğal olarak giderecektir.

Reklam

İşte doğal yollarla açlık hissi giderme yöntemleri:

  • Kaliteli protein kaynakları yeterli miktarda tüketilmelidir.
  • Günlük alınması gereken kalori miktarı gereğinden çok fazla kısıtlanmamalıdır. Bu durum açlık krizlerine neden olabilmektedir.
  • Genellikle diyet döneminde yüksek kalori içeriği nedeniyle yağ miktarı kısıtlanmaktadır. Ancak uzun süre tokluk hissi vermesi nedeniyle günlük beslenmede sağlıklı yağlara mutlaka yer verilmelidir.
  • Kuru baklagiller, sebze ve meyveler, kompleks tahıllar gibi lif içeriği yüksek besinler daha uzun süre tokluk hissi verdiği için tercih edilmelidir.
  • Zayıflamak amacı ile içilen detoks suları daha aç hissetmenize neden olabilir. Katı yiyecekler daha fazla çiğneme gerektirmesi nedeniyle tokluk hissini artırdığı için diyet döneminde daha çok tercih edilmelidir.
  • Fizyolojik olarak açlık ve susama hissini ayırt etmek bazen mümkün olmadığı için susama hissi olmasa dahi gün içinde bol bol su içilmelidir.
  • Tokluk sinyali beyne geç ulaştığı için yemekler yavaş yenmeli ve lokmalar iyice çiğnenmelidir.
  • Düzenli egzersiz yapmak açlık hissini azaltırken tokluk hormonu seviyelerini artırmaktadır.
  • Bel çevresinde oluşan yağlanma Nöropeptid Y hormonunu artırmaktadır. Bu hormon ise iştahı artırmaktadır. Bu nedenle bel çevresinden verilen kilolar iştahı ve açlık hissini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
  • Yeterli miktarda ve kaliteli uyku açlık hissini azaltmaktadır.
  • Aşırı stres kortizol hormonu seviyelerini ve dolayısıyla açlık hissini artırmaktadır. Günlük yaşantınızdaki stres faktörlerini azaltmak açlık hissinizin de azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Eğer açlık hissiniz, sadece belirli besinlere karşı ise (örneğin şeker içeriği yüksek gıdalar gibi) açlığınız fizyolojik değil psikolojik bir durumdan kaynaklı olabilir. Bu gibi durumlarda psikolojik destek almanız faydalı olacaktır.

Bununla birlikte, açlık vücudun doğal bir tepkisidir ve kişi herhangi yanlış bir uygulama olmadan da kendini aç hissedebilir. Bu gibi durumlarda açlık hissinizi gidermek yerine gerçekten aç olduğunuzu kabul edip sağlıklı bir öğün ile açlık hissinizi giderebilirsiniz.

Bitkisel Yollarla Evde Açlık Hissi Giderme Yolları

Bitkilerin açlık hissini gidermeye yardımcı olup olamayacağı insanlar tarafından oldukça merak edilmektedir ve bu alanda yapılan çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır. Yapılan bir çalışmada, acı biberdeki kapsaisinin ve tatlı biberdeki kapsiatın açlık hissini azaltmaya yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır. Ancak bu etkiler tüm çalışmalarda görülmemiştir.  {1*}

Başka bir çalışmada ise sıcak suda seyreltilmiş 2 gram zencefil tozunun, kahvaltıda tüketilmesinin, yemekten sonraki açlık hissini azalttığı bulunmuştur. {2*} Bununla birlikte, bu iki araştırmada küçük çaplıdır ve kesin bir öneride bulunmadan önce insanlar üzerinde yapılacak olan daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Günümüzde açlık hissini azaltmanın yolu, sağlıksız ve yanlış diyet uygulamalarından kaçınarak yeterli ve dengeli beslenmekten geçmektedir. Açlık hissinizi bastırmak yerine, bu hissin hangi durumdan kaynaklandığını tespit etmek için bir uzman desteği almanız önemlidir.

Reklam

Kaynaklar

{1*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038945
{2*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22538118

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu