Reklam
Sağlık

Hindistan Cevizinin 7 Faydası

Reklam

Hindistan cevizi, tropikal bölgelerde bulunan büyük, tüylü, kahverengi bir cevizdir. Meyvesinin, eti, suyu, sütü ve yağı kullanılır. Hindistan cevizi ağacı, kullanışlılığından dolayı ‘Hayat Ağacı’ olarak bilinir: mobilya ve inşaat için kullanılır.

Hindistan cevizinin içinde hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılan beyaz eti bulunur. Soslarda ve yemeklerde yaygın olarak kullanılan Hindistan cevizi sütü, aslında cevizin içindeki süt gibi sıvıdan değil, hindistan cevizi sütü ve etinden sıkılmış kremadan gelir.

Reklam

Hindistan Cevizi Besin Değeri

Yüksek karbonhidrat içeren diğer meyvelerin aksine hindistancevizinde sağlıklı yağlar bulunur. (1-2-3)

Hindistan Cevizi, protein, birkaç önemli mineral ve az miktarda B vitamini içerirler. Bununla birlikte, diğer birçok vitamin için önemli bir kaynak değildir. (1-2)

Hindistan cevizindeki mineraller vücudunuzun birçok fonksiyonuna fayda sağlar. Hindistancevizi özellikle kemik sağlığı ve karbonhidrat, protein ve kolesterol metabolizması için gerekli olan manganez bakımından yüksektir. (4)

Hindistan cevizi kalori değeri kuru ve çiğ olarak değişmektedir. Çiğ Hindistan cevizi 354 kalori, kurutulmuş Hindistan cevizi 650 kaloridir.

Reklam

Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olan bakır ve demir açısından da zengindirler ve hücrelerinizi koruyan önemli bir antioksidan olan selenyumdan da zengindir.

1 su bardağı (100 gram) çiğ ve kurutulmuş hindistancevizi besin değerleri (1-2)

                                   Çiğ hindistan cevizi      Kurutulmuş hindistan cevizi

Kalori                                       354                                            650

Protein                                 3 gram                                    7.5 gram

Reklam

Karbonhidrat                     15 gram                                   25 gram

Lif                                          9 gram                                    18 gram

Yağ                                       33 gram                                   65 gram

Manganez                      GD’in % 75’i                          GD’in % 137’si

Bakır                                GD’in % 22’si                           GD’in  % 40’ı

Selenyum                       GD’in % 14’ü                          GD’in % 26’sı

Magnezyum                    GD’in % 8’i                             GD’in % 23’ü

Fosfor                              GD’in % 11’i                            GD’in % 21’i

Demir                              GD’in % 13’ü                           GD’in % 18’i

Potasyum                       GD’in % 10’u                          GD’in % 16’sı

GD: Günlük alınması gereken vitamin ve mineral değeri.

Hindistan cevizindeki yağın çoğu orta zincirli trigliseritler (MCT’ler) şeklindedir. (5-6-7)

Vücudunuz MCT’leri diğer yağ türlerinden farklı şekilde metabolize eder, bunları doğrudan ince bağırsağınızdan emer ve enerji için hızla kullanır. (5-6-8)

Obezite hastalarında MCT’lerin faydaları üzerine yapılan bir inceleme, MCT yağların, hayvansal gıdalardan uzun zincirli doymuş yağlar yerine yenildiğinde vücut yağ kaybını artırabileceğini buldu. (8)

Hindistan Cevizi Nasıl Seçilir?

Boyutlarına göre ağır Hindistan cevizi seçin. Tazeliğini kontrol etmek için Hindistan cevizini sallayın, ne kadar çok sıvı olursa hindistancevizi o kadar taze olur.

 

Hindistan Cevizi Çeşitleri Nelerdir?

Hindistan cevizi, meyve mi, sebze mi yoksa ceviz mi? Hindistancevizi tek tohumlu sert çekirdekli meyvedir. Sert çekirdekli meyve, şeftali veya kiraz gibi tohum üzerinde sert bir örtüye sahip olan bir meyvedir. Ceviz, badem ve fındıklar da sert çekirdekli meyvelerdir fakat bunlara kuruyemiş denmektedir.

Hindistan Cevizinin Faydaları

Hindistan cevizi, Hindistan cevizinden elde edilen Hindistan cevizi yağı kadar geniş çapta incelenmemiştir. Hindistan cevizi tükettiğinizde Hindistan cevizi yağındaki faydaları alırsınız fakat yağı daha konsantre olduğundan Hindistan cevizi yağı kadar yüksek derecede fayda sağlayamazsınız.

1.Kalp Sağlığı

Araştırmalar, Polinezya adalarında yaşayan ve sık sık hindistan cevizi tüketenlerin, Batı diyetini uygulayanlara göre daha düşük kalp hastalığı oranlarına sahip olduğunu bulmuştur. (6)

Polinezyalılar aynı zamanda daha fazla balık ve daha az işlenmiş gıda yerler, bu nedenle bu düşük oranların hindistan cevizi yemekten mi yoksa diyetlerinin diğer yönlerinden mi kaynaklandığı açık değildir. (6)

1.837 Filipinli kadında yapılan bir başka çalışmada, daha fazla Hindistan cevizi yağı tüketenlerin sadece daha yüksek HDL (iyi) kolesterol seviyelerine değil, aynı zamanda daha yüksek LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit seviyelerine sahip oldukları bulundu. (6)

Genel olarak, Hindistan cevizi yağının kolesterol seviyeleri üzerinde nötr bir etkiye sahip olduğu sonucuna varmıştır. (6)

Kurutulmuş Hindistan cevizi etinden elde edilen saf Hindistan cevizi yağı tüketmek göbek yağını azaltabilir. Bu özellikle yararlıdır çünkü fazla göbek yağı kalp hastalığı ve diyabet riskinizi artırır. (8-9)

Obezitesi olan 20 kişide yapılan bir araştırma, 4 hafta boyunca günde 30 ml saf Hindistan cevizi yağı tüketen erkek katılımcıların bel boyutlarının ortalama 3 cm azaldığını buldu. Kadın katılımcılar önemli bir azalma yaşamadılar. (10)

Bununla birlikte, daha uzun bir çalışmada, 12 hafta boyunca günde 30 ml hindistancevizi yağı tüketen kadınlar, bel ölçümlerinde ortalama olarak 1,4 cm azalma yaşadılar. (11)

2.Kan Şekerini Düzenler

Hindistan cevizi karbonhidrat oranı düşük, lif ve yağ oranı yüksektir, bu nedenle kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olabilir.

Bir hayvan çalışması, Hindistan cevizinin muhtemelen arginin içeriğinden dolayı antidiyabetik etkilere sahip olduğunu buldu. Arginin, kan şekeri seviyenizi düzenlemek için insülin hormonu salgılayan pankreas hücrelerinin çalışması için önemli olan bir amino asittir. (12)

Diyabetli fareler Hindistan cevizi etinden yapılan proteinle beslendiğinde, kan şekeri, insülin seviyeleri ve diğer glikoz metabolizması belirteçleri, Hindistan cevizi proteini yemeyenlere göre çok daha iyiydi. (12)

Ek olarak, pankreaslarındaki beta hücreleri, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan bir hormon olan daha fazla insülin üretmeye başladı. Araştırmacılar, geliştirilmiş beta hücre fonksiyonunun, Hindistan cevizinde bulunan yüksek miktarda arginin nedeniyle de olduğundan şüpheleniyorlar. (12)

Hindistan cevizi etinin yüksek lif içeriği, sindirimi yavaşlatmaya ve insülin direncini artırmaya yardımcı olabilir, bu da kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. (13)

3.Güçlü Antioksidanlar İçerir

Hindistan cevizi eti, hücreleri oksidatif hasardan korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar olan fenolik bileşikler içerir. Tanımlanan ana fenolik bileşikler şunları içerir: (14)

  • Gallik asit
  • Kafeik asit
  • Salisilik asit
  • P-kumarik asit

Hindistan cevizi eti üzerinde yapılan laboratuar testleri, antioksidan ve serbest radikal temizleme aktivitesine sahip olduğunu göstermiştir. (14)

İçinde bulunan polifenoller, LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonunu önleyerek, arterlerde kalp hastalığı riskini artırabilecek plak oluşturma olasılığını azaltabilir. (15)

Bazı test tüpü ve hayvan çalışmaları, hindistancevizi yağında bulunan antioksidanların, hücreleri oksidatif stres ve kemoterapinin neden olduğu hasar ve ölümden korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. (16-17)

4.Kolesterolü Düzenler

Hindistan cevizi yağının bazı savunucuları, sağlığınız için diğer doymuş yağ türlerini tüketmekten çok daha iyi olduğuna inanıyor. Hindistan cevizi yağı, genellikle kolesterol seviyeleri üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle teşvik edilir.

Hindistan cevizindeki yağ esas olarak orta zincirli bir yağ asidi olan laurik asitten gelir. Bu tür yağlar daha hızlı parçalanır, et ve süt ürünlerinde bulunan uzun zincirli yağ asitleri kadar kan dolaşımında birikmez.

Bunun yerine, orta zincirli doymuş yağ asitleri doğrudan bağırsaktan emilir ve enerji üretimi için hızla kullanılmak üzere doğrudan karaciğere gönderilir. Kolesterolün biyosentezine ve taşınmasına katılmazlar. (18)

Bu nedenle, bazıları hindistan cevizinin “kötü” LDL kolesterolü azaltabileceğine inanıyor. Ancak araştırmalar, hindistancevizi yağının LDL kolesterolünüzü artırabileceğini göstermiştir. Yayınlanan bir çalışma, hindistancevizi yağının LDL kolesterolü tereyağından daha az, ancak doymamış bitki yağlarından önemli ölçüde daha fazla yükselttiğini buldu. (19)

Bununla birlikte, hindistancevizi yağı ve HDL seviyeleri ile ilgili bazı potansiyel olarak olumlu kanıtlar vardır. HDL kolesterol, “iyi” bir kolesterol olarak kabul edilir. Bazı araştırmalar, hindistancevizi yağı tüketmenin HDL seviyelerini artırabileceğini bulmuştur. Araştırmacılar, HDL artışının hem laurik asit hem de miristik asidin yüksek seviyelerinden kaynaklanabileceğini öne sürüyorlar. (20)

Kolesterol Düşürücü Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? makalemizi okudunuz mu?

5.Enfeksiyonları Azaltır

Journal of Food Science’ın Temmuz 2018 sayısında yayınlanan araştırma, Hindistan cevizindeki yağ asitlerinin bağışıklık fonksiyonunu artırmaya ve vücuttaki sistemik iltihabı azaltmaya yardımcı olan güçlü antioksidanlar içerdiğini söylüyor. Çalışma yazarları, bu antioksidanların vücudu enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. (21)

6.Hücre Hasarını Azaltır

Hindistan cevizi ve hindistancevizi yağının antioksidanlar sağladığı bilinmektedir. (22)

Bu antioksidanlar, hücre hasarına neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırarak oksidatif stresi azaltmaya ve metabolik ve yaşlanmaya bağlı hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. (23)

7.Gıdalara Eklemek Kolay ve Lezzetlidir

Doğranmış veya rendelenmiş Hindistan cevizi, yemeklere hoş bir lezzet katar. Etli dokusu ve tadı körilerde, balık güveçlerinde, pirinç yemeklerinde ve hatta karideslerde bile kullanılmaktadır.

  • Bazı markaların Hindistan cevizi tozu ürünlerinde şeker katılabileceğini unutmayın.
  • Hindistan cevizi tozu pişirme için harikadır ve kurabiyelere, keklere ve atıştırmalıklara doğal bir tatlılık ve nem katar.
  • Bir tutam çiğ hindistancevizi, yulaf ezmesine biraz doku ve tropikal lezzet katar. Muhallebi veya yoğurda karıştırılarak, aynı zamanda kilo almak isteyenler için lezzetli bir kalori arttırıcıdır.
  • Hindistan cevizi unu, fırınlamada buğday ununun yerine kullanılır. Glütensiz ve karbonhidrat hesabı yapan herkes için uygundur.
  • Tahıl içermediği için, normal buğday unu gibi tahıl ürünlerini yasaklayan paleo diyetinde tüketilebilir.
  • Hindistan cevizi unu, buğday unu gibi kabarmaz, diğer un türlerinden daha fazla su aldığı için tariflerde rahatlıkla kullanılır.
  • Hindistan cevizi yağı, fırınlamada, sotelemede veya kızartmada kullanılabilen, ısıya dayanıklı lezzetli bir yağdır.

Glutensiz, Şekersiz ve Sağlıklı, Hindistan Cevizi Topları tarifimizi izlediniz mi?

Hindistan Cevizi Nasıl Yenir?

Hindistan cevizi, birçok kullanımından dolayı yetiştiği birçok ülkede “hayat ağacı” olarak adlandırılmıştır. Bununla birlikte, bu tropikal palmiyenin ekonomik açıdan en önemli kısmı, içindeki kalın yenilebilir et ve su tabakası kaplayan sert meyvesi veya tohumudur. Bu doğal durumda Hindistan cevizi, kıyı bölgelerinin temelini oluşturur; bununla birlikte, Hindistan cevizinden bir dizi başka doğal ve tamamlayıcı form da elde edilebilir ve dünya çapında kullanılabilir.

 

Doğal Formlar

Hindistan cevizi sütü posa ve sudan oluşurken, Hindistan cevizi kreması yaklaşık dört kat daha fazla posa içerir, karışımlar ve tatlılarda kullanılan ve besin değeri olmayan, yağ ve şeker oranı yüksek ticari olarak satılan Hindistan cevizi kremasıyla karıştırılmamalıdır.

  1. Çiğ: Yüzyıllar boyunca, hindistancevizi tüketmenin en popüler yolu çiğ tüketmektir. Hafif tatlı tadı, yüksek diyet lif içeriği, besleyici ve tıbbi faydalarının da tadını çıkarabilirsiniz.
  2. Su: Hindistan cevizi suyu sadece ferahlatıcı bir içecek değil, aynı zamanda iyi bir mineral ve antioksidan bileşik kaynağıdır. Bol miktarda elektrolit ve potasyum içerdiğinden, spor içeceklerine alternatif olarak kullanılır.
  3. Sebze sütü: Etli Hindistan cevizi özü rendelenir ve sıkılarak yağ asitleri, vitaminler ve mineraller sağlayan kremsi bir meyve suyu elde edilir. Hindistan cevizi sütü hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde olduğu gibi smoothielerde de kullanılabilir. Veganlar veya bir dereceye kadar laktoz intoleransı olanlar için sağlıklı, süt ürünü olmayan bir alternatiftir. Hindistan cevizi kreması, hindistan cevizi sütü ile aynıdır, ancak daha düşük su içeriğine sahiptir.
  4. Kurutulmuş: Kurutulmuş hindistancevizi özü, rendelenmiş, toz halinde veya küçük parçalar halinde, ekstra enerji için sağlıklı bir atıştırmalık olarak yenebilir veya çeşitli tatlılarda kullanılabilir.
  5. Un: Kurutulmuş ve toz haline getirilmiş Hindistan cevizi özü, diyet lifi bakımından zengindir ve sadece temel besinleri değil, aynı zamanda yüksek miktarda çözünmeyen lif de sağlar. Genellikle pişirme için kullanılır.
  6. Şeker: Hindistan cevizi şekeri (Hindistan cevizi bitkisinin çiçeğinden elde edilen) “sağlıklı şeker” olarak dikkat çekiyor. Bazı mineraller (kalsiyum, demir, potasyum ve çinko) sağladığı doğru olsa da, Hindistan cevizi şekeri, normal rafine şeker kadar kalori bakımından hala yüksektir. Bu nedenle, ölçülü olarak tüketilmelidir.

Hindistan Cevizi Suyu İçilir mi?

Hindistan cevizi suyu, Hindistan cevizinin kırıldığında dışarı akan sıvıdır. Daha eski Hindistan cevizi (kahverengi ve tüylü olanlar) genellikle Hindistan cevizinin etinden yapılan daha iyi hindistan cevizi sütü sağlar. Daha genç yeşil Hindistan cevizinden daha iyi Hindistan cevizi suyu üretilir. Birçok meyve suyundan daha az kaloriye sahiptir ve egzersiz sonrası enerjinize yardımcı olabilecek C vitamini, karbonhidrat ve elektrolit sağlar. Hindistan cevizi suyunu kullanmanın birçok değişik yolu vardır. Hindistan cevizi suyunu smoothieler, karışımlar ve dondurulmuş meyve çubuklarında kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi suyu harareti aldığı için, bazı insanlar onu akşamdan kalmanın etkilerini azaltmak için kullanır.

Hindistan cevizi suyu ayrıca bazı temel besin maddelerinin iyi bir kaynağıdır. Kalorisi düşüktür ve iyi miktarda magnezyum ve potasyumun yanı sıra yeterli düzeyde sodyum sağlar, bu da onu ideal bir doğal spor içeceği yapar. Hindistan cevizi suyu ayrıca C vitamini (askorbik asit) kadar B-kompleks vitaminleri de içerir.

Hindistan Cevizinden Bitkisel İlaçlar ve Takviyeler

  1. Sıvı yağ: Ekstraksiyon yöntemine bağlı olarak, Hindistan cevizi yağı, işlenmemiş, rafine edilmiş veya hidrojene edilmiş olarak etiketlenebilir. Saf hindistan cevizi yağı sağlıklı ve besin açısından zengindir.
  2. Esans: Hindistan cevizi esansiyel yağı, en yüksek laurik ve miristik asit seviyeleri barındırır. Egzama ve tahrişleri gidermek, saç ve cildi nemlendirmek için kullanılabilir, aynı zamanda vücudu UV radyasyonundan korur.
  3. Krem: Hindistan cevizi yağı, cildi nemlendirmek için kozmetik kremler ve losyonlar için kullanılır. Harici kullanılan Hindistan cevizi kremlerinin yaşlanmayı geciktirici etkileri olduğu söyleniyor.
  4. Kapsüller: Hindistan cevizi yağı içeren yumuşak jeller saç ve cildi beslemenin yanı sıra enerji ve kilo vermek için de kullanılmaktadır.

Hindistan Cevizi Yan Etkileri ve Alerjileri

Hindistan cevizi veya hindistancevizi yağı ile bilinen herhangi bir ilaç etkileşimi yoktur. (24)

Bilimsel araştırmalarla kanıtlanmamış olsa da hindistancevizi yağı, içerdiği yağ nedeniyle yüksek miktarlarda tüketilirse kilo alımına neden olabilir. Hamile ve emziren kadınların, orta miktarlarda kullanıldığında hindistancevizi yağı konusunda endişelenmesine gerek yoktur.

Hindistan cevizi alerji yapar mı? Hindistan cevizi alerjisi nadirdir, fakat özellikle ceviz veya benzeri yemişlere alerjisi olan kişilerde görülebilir. (25)

Hindistan cevizine karşı alerjik reaksiyonlar nispeten nadir görülmesine rağmen, bazı insanlar topikal uygulamalardan deri döküntüsü ve doğrudan yutulduğunda mide ağrısı yaşayabilir.

Alerji olursa, büyük olasılıkla hindistan cevizi veya hindistancevizi yağının cilde temas ettiğinde ortaya çıkan alerjik bir reaksiyon olan kontakt dermatit şeklinde olacaktır.

Dietanolamin, kokamid sülfat ve kokamid DEA gibi hindistancevizi kaynaklı bileşikler kozmetik ürünlerde de kullanılır.

Bazı insanlar, hindistancevizi yedikten sonra mide bulantısı, mide ağrısı, dudaklarda şişme, burun akıntısı, ishal, kusma ve ağızda kaşıntı veya yanma hissi gibi alerji yaşayabilir.

Texas College Hospital tarafından 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, potansiyel olarak tüm vücutta ölümcül bir reaksiyon olan anafilaksi, hindistancevizi yerken son derece nadirdir. (26)

Kaynaklar

1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170169/nutrients
2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170170/nutrients
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17180807
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24470093
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27752194
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892314/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29974400
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/
9. **
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22164340
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21050842
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29378044
14. https://doi.org/10.1080/10942912.2015.1099042
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21771462
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28412883
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6160495/
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5044790/
19. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuw002
20. https://doi.org/10.1155%2F2017%2F7251562
21. https://doi.org/10.1111/1750-3841.14223.
22. https://doi.org/10.3390%2Fmolecules23030707
23. https://dmd.aspetjournals.org/content/44/2/162
24. https://www.aaaai.org/ask-the-expert/reaction-to-coconut
25. https://www.mdpi.com/2227-9067/4/10/85

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu