Himalaya tuzu, besleyici ve tedavi edici özelliklere sahip olan en sağlıklı tuzlardan biridir. Himalaya tuzu, tarihte genellikle et ve balıkları tüketmeden önce bakteri oluşumunu engellemek için kullanılmıştır. Ancak günümüzde işlenmiş tuzlara kıyasla birçok faydası bulunan himalaya tuzu, yemeklerde, vücut ve yüz peelinglerinde ve banyolarda kullanılabilmektedir.
BESLENME TÜYOLARI İÇİN TIKLAYIN
A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır? Yaparken Nelere Dikkat Edilir? Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.
Himalaya tuzunda, kalsiyum, magnezyum, potasyum, bakır ve demir dahil olmak üzere 84’ün üzerinde mineral ve eser element bulunmaktadır. Bu nedenle himalaya tuzu yemeğinizin tadını lezzetli hale getirmekten daha fazlasını yapmaktadır.
İçindekiler
Himalaya Tuzu Nedir?
Genel olarak tuz, vücut hücrelerinin sağlıklı işleyişi, sinir iletimi ve sindirimin yanı sıra besinlerin emilmesi ve vücutta birikmiş olan toksiklerin atılması için oldukça gereklidir.
Himalaya tuzu yaklaşık olarak yerin 1500 metre altında yer alan tuz madenlerinden elde edilmekte ve tuzun %99 saf bir içeriğe sahip olduğu bilinmektedir.
Himalaya tuzunun rengi ve renk varyasyonları mineral içeriğinin göstergesidir. Bu tuz çeşidi, pembe, beyaz veya kırmızı renkte olabilmektedir. Bir sodyum klorür kimyasalıdır. Ki bu kimyasal, insan ve hayvan sağlığı için oldukça önemlidir.
Himalaya Tuzu ile Sofra Tuzu Arasındaki Fark
Himalaya tuzu, rafine sofra tuzuna göre çok daha dengeli ve sağlıklı bir seçimdir. Gerçek ve yüksek kaliteli Himalaya tuzu, bulabileceğiniz en saf tuzlardan biridir.
Himalaya tuzu, katkı maddesi içermeyen ve sofra tuzundan çok daha doğal olduğu düşünülen rafine edilmemiş bir ürün elde etmek için elle çıkarılmakta ve minimum düzeyde işlenmektedir.
Sofra tuzu ise çok yoğun bir şekilde işlenmektedir. İşlemler sonucunda içerdiği mineraller yok olmakta ve içeriğine yalnızca iyot eklenmektedir. Ancak Himalaya tuzu iyot bakımından düşük değerleri sahip olsa da kalsiyum, magnezyum, potasyum, bakır ve demir içeren sağlıklı bir seçenektir. Yapılan bir çalışmada himalaya tuzu ile rafine tuzun içerik değerleri incelenmiştir. Değerler şu şekildedir; {1*}
Himalaya Tuzu | Rafine Sofra Tuzu | |
Kalsiyum (mg) | 1.6 | 0.4 |
Potasyum {mg) | 2.8 | 0.9 |
Magnezyum (mg) | 1.06 | 0.0139 |
Demir (mg) | 0.0369 | 0.0101 |
Sodyum (mg) | 368 | 381 |
Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir?
Himalaya tuzu, içerdiği birçok bileşen sebebi ile sağlık açısından faydalı bir tuz çeşididir. Himalaya tuzu faydaları şunlardır;
Solunum Problemlerini İyileştirir
Centers For Respiratory Health’e göre tuz, antibakteriyel bir bileşendir. İltihap gidermeye, aşırı mukusu gevşetmeye ve mukus atımını hızlandırmaya, polen gibi havadaki patojenleri uzaklaştırmaya ve bağışıklık sistemi aşırı duyarlılığını düşürmeye yardımcı olmaktadır.
Araştırmalar, tuz solumanın, kronik bronşiti başarılı bir şekilde tedavi etmede oldukça etkili olduğunu göstermiştir. {2*}
Vücudun pH’ını Dengeler
Himalaya tuzu, zengin mineral içeriği sayesinde, vücudun pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilmektedir. Bunun önemli olmadığı düşünebilmekte, ancak pH sağlıklı bir asit-alkali oranına sahip olduğunda, genel sağlık durumunda denge sağlanmaktadır.
Uygun bir pH, bağışıklığı güçlendirmeye ve sindirim sağlığına da yardımcı olmaktadır. Himalaya tuzu, diğer elektrolitlerinin yanı sıra sodyum da içerdiği için kanın pH değerini doğrudan etkilemektedir. {3*}
Sindirim Sistemi Sağlığına Yardımcıdır
Tuz, su ve limon ile yapılan tuzlu su karışımı, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için oldukça etkili bir karışımdır.
Geleneksel tıp doktoru ve akupunktur uzmanı olan Dr. Mark Sircus, her gün bir doz tuzlu su karışımı içmenin sindirim sistemine gerçekten önemli faydalar sağlayacağını düşünmektedir.
Bu düşüncesini “Günlük tuzlu su karışımı içmenin, sindirim organlarının peristaltizmini uyardığına, mide asidini dengelediğine, karaciğer ve pankreasta sindirim sıvılarının üretimini desteklediğine, metabolizmayı düzenlediğine ve asit-alkali dengesini uyumlu hale getirdiğine inanılmaktadır.” cümleleri ile vurgulamaktadır.
Hava Temizleyici Olarak Kullanılır
Himalaya tuzu lambalarından kullanmak, bulunduğunuz alanın havasını temizlemeye yardımcı olabilmektedir. Tuz lambası, havada bulunan zararlı ve toksik maddeleri kendi içine çekerek havanın temizlenmesini sağlamakta ve bu zararlı maddelerin solunmasını engellemektedir.
Uyku Kalitesini Arttırır
Himalaya tuzunun, yüksek mineral içeriği nedeniyle daha iyi ve daha dinlendirici bir uykuyu teşvik etmeye yardımcı olduğu söylenmektedir. Ayrıca günlük diyetinizde yeterince tuz tüketmenin, doğal bir uyku yardımcısı olarak uyku kalitesini arttırdığı bilinmektedir.
1989’da yapılan araştırmalar, düşük sodyumlu diyetlerin rahatsız ve düzensiz uyku düzenlerine neden olabileceğini göstermiştir. Araştırmada, beslenmeleri sodyum bakımından yetersiz olan kişilerin, yeterli düzeyde sodyum alan kişilere göre gece boyunca daha sık uyandıkları ve kalitesiz bir uyku düzenine sahip oldukları gözlemlenmiştir.
Himalaya tuzunun bilinen diğer faydaları ise şunlardır;
- Vücudun sağlıklı bir işleyişe sahip olması için vücuttaki su seviyelerini düzenlemesi
- Yaygın yaşlanma belirtilerini azaltması
- Kan şekeri seviyelerini dengede tutması
- Hücresel enerji oluşumuna yardımcı olması
- Krampları azaltması (bacak krampları gibi)
- Gıdaların emilimini arttırması
- Damar sağlığına yardımcı olması
- Sinüs problemlerinin etkisini azaltması ve sinüs sağlığını iyileştirmesi
- Dolaşım sistemini koruması
- Kemik gücünü geliştirmesi
- Libidoyu dengelemesi
- Kimyasal olarak işlenmiş sofra tuzuna kıyasla böbrek ve safra kesesi sağlığını desteklemesi
Himalaya Tuzu Nasıl Kullanılır?
Birçok faydası bulunan himalaya tuzunun, yemeklerde kullanılmasının yanı sıra birkaç farklı kullanımı daha bulunmaktadır. Kullanım alanı şu şekildedir;
- Himalaya tuzu, cilt sorunlarını iyileştirmeye ve kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu sebeplerden dolayı banyolarda kullanılmaktadır.
- Hava temizlemesi amacı ile Himalaya tuz lambaları kullanılmaktadır.
- Himalaya tuzundan oluşan yapay tuz mağaralarında vakit geçirmek, cilt ve solunum problemlerini iyileştirmek isteyenler için oldukça idealdir.
Ayrıca himalaya tuzunu her zaman hava geçirmez, kapalı bir kapta serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Himalaya Tuzunun Zararları Nelerdir?
Himalaya tuzu çok fazla mineral içermesi nedeniyle vücut için daha faydalıdır. Ancak tuzlar, sodyum bakımından yüksek bileşenler oldukları için çok fazla tüketilmemesi önerilmektedir.
Beslenmede çok fazla sodyum alınması bazı kişilerde yüksek tansiyona neden olabilmektedir. Ayrıca yüksek tansiyon haricinde konjestif kalp yetmezliği, karaciğer sirozu veya böbrek hastalığı olan kişilerde sıvı birikmesine neden olabilmektedir.
Kaynaklar
{1*} https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1745-459X.2010.00317.x
{2*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10439712/
{3*} https://medlineplus.gov/fluidandelectrolytebalance.html