Balık Kolajeni Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Tüm hayvan kolajen kaynaklarıyla ilişkili çeşitli faydalar vardır. Ancak, balık kolajen peptitleri diğer hayvan kolajenlerine kıyasla daha küçük parçalara sahiptir. Bu nedenle, balık kolajeni en iyi emilime sahip kollajen türü olarak bilinir.
Balık kolajeni vücut tarafından 1,5 kata kadar daha verimli bir şekilde emilir ve sığır veya domuz kolajenlerine göre üstün biyoyararlanıma sahiptir. Daha verimli emildiği ve kan dolaşımına daha hızlı girdiği için, tıbbi amaçlar için en iyi kolajen kaynağı olarak kabul edilir.
Balık kolajeninin vücut tarafından daha kolay emilmesi, eklem dokularında, kemiklerde, deride ve diğer birçok temel vücut sisteminde kolajen sentezine yol açar. Balığın kolajen içeren kısımlarını (deri ve pullar) yeme eğiliminde olmadığımız için, ev yapımı balık suyu yapmak veya kolajen takviyesi almak önemlidir.
Balık Kolajeni Nedir?
Balık kolajeni, tatlı veya tuzlu su balıklarının pullarından, derisinden, kemiklerinden ve yüzgeçlerinden elde edilir.
Balık kolajeni, esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitlerde yüksektir.Balık kolajeni, bazı vücut bölümlerinin gücünü ve esnekliğini korumaya yardımcı olan karmaşık bir yapısal proteindir:
- Deri
- Bağlar
- Eklemler
- Kemikler
- Kaslar
- Tendonlar
- Kan damarları
- Diş etleri
- Gözler
- Tırnaklar
- Saç
İnsan vücudunda en bol bulunan kolajen, tip I kolajendir. Tip I kolajen genellikle güzel cilt, güçlü bağ dokuları ve sağlam kemikler için gereklidir. Balık kolajen peptitleri, yüksek konsantrasyonda glisin, hidroksiprolin ve prolin içeren çok spesifik amino asit bileşimlerine sahiptir.
Balık kolajeni yutulduğunda, hidroksiprolin peptidleri tamamen serbest amino asitlere dönüştürülmez. Hidroksiprolin peptidleri deri, eklemler ve kemiklerde bulunan hücreleri uyarır ve kolajen sentezine yol açar.
Taze veya tuzlu su balıklarının pulları, derisi, kemikleri ve yüzgeçleri, balık kolajen takviyelerinin oluşturulması için kullanılır. Bu parçaların, balık işleme sırasında atık ürün olarak kabul edilmesi yerine, kolajen üretiminde kullanılması çevre kirliliğinin azaltılmasına da yardımcı olur.
Balık Kolajeni Besin Değerleri Nedir?
Balık kollajenlerinin tam besin içeriği değişiklik gösterebilir. 10 gramlık hidrolize balık kolajen porsiyonununun ortalama besin değerleri: {1*}
Balık Kolajeni Faydaları Nelerdir?
Balık kolajeni, tıbbi amaçlar için en iyi kolajen kaynağı olarak kabul edilir. Paleo diyeti de dahil olmak üzere çoğu diyet için harikadır.
Yaşlanmayı Geciktirir
Balık kolajeni, tip I kolajen olduğu için cilde fayda sağlaması şaşırtıcı değildir. Cildin yaşlanma belirtilerini önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olur. Balık kolajeni tüketmenin olası cilt faydaları arasında pürüzsüzlük, daha iyi nem tutma kapasitesi, elastikiyete ve kırışıklık oluşumunun önlenmesi yer alır.
Hidrolize balık kolajeni, insan vücudu tarafından kolayca sindirilen küçük moleküler ağırlıklı peptitlerden oluşur. Open Nutraceuticals Journal’da 2015 yılında yayınlanan araştırma, kolajen peptidlerin nemlendirme, elastikiyet kazandırma ve kırışıklıkları azaltma özelliklerini göstermiştir. Araştırmacılar, hidrolize kolajenin, yaşlanmanın belirtilerine karşı günlük olarak kullanılabileceğini belirtmiştir. {2*}
Kemik İyileşmesini Destekler
Balık kolajeni, vücudun kendi doğal kolajen üretimini artırır. Geçmişte yapılan çalışmalar, balık derisinden elde edilen kolajen peptitlerin, kemik mineral yoğunluğunu artırdığını ve osteoartrit üzerinde anti-inflamatuar aktivite gösterdiğini göstermiştir.
2013 yılında yapılan bir çalışma, balık kolajen peptitlerinin kolajen sentezi, kalitesi ve mineralizasyonu üzerindeki etkilerini incelemiştir. Çalışma sonucunda, balık kolajeninin kolajen sentezi ve kolajen kalitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmacılar, balık kolajeninin kemik sentezleyen hücrelerin mineralizasyonuna da yardımcı olduğunu bulmuştur. {3*}
North Carolina Üniversitesi’nde bulunan NC Ağız Sağlığı Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, balık kolajen peptitlerinin etkilerini değerlendirmiştir. Balık kolajen peptit takviyesinin “osteoblastik hücreler (kemik dokusunu meydana getiren hücreler) üzerinde kollajen sentezi, kalitesi ve mineralizasyonu açısından olumlu bir etki gösterdiğini kanıtlanmıştır. {4*}
Kemik iyileşmesi hakkında daha fazla bilgi almak için Kemik İyileşmesine Yardımcı Doğal Yollar Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Yara İyileşme Hızını Artırır
Balık kolajeni, sıyrık, çizik veya daha ciddi yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Bir yaranın iyileşme yeteneği, nihayetinde vücudun yeni doku oluşturmasına bağlı olduğu için balık kolajeni yara iyileşmesi için oldukça yararlı olabilir.
Tip I kolajen, deride bol miktarda bulunan yapısal bir bileşendir. Bu nedenle vücutta daha fazla tip I kolajen bulunması yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Kollajen ayrıca yara iyileşmesinin diğer aşamalarında da kritik bir rol oynar: hemostaz, iltihaplanma, proliferasyon ve yeniden şekillenme. {5*}
Protein Alımını Artırır
Balık kolajeni tüketerek, yalnızca kolajen elde etmezsiniz; aynı zamanda kolajenin içerdiği tüm besinleri de alırsınız. Balık kolajeni, yağ, şeker veya karbonhidrat içermez, %97’nin üzerinde protein içeriği bulunur. Aynı zamanda çok belirgin bir amino asit profiline sahiptir. Amino asitler, proteinleri oluşturmak için bir araya gelen organik bileşiklerdir.
Kolajen tüketerek protein alımını artırmak ve kas kaybını önlemek mümkündür. Diyete eklenen daha fazla kolajen proteini ayrıca kilo yönetimine de yardımcı olur.
Antibakteriyel Etki Gösterir
Kanada’da 2016 yılında yayınlanan araştırma, balık kolajeninin antibakteriyel etki gösterdiğini bulmuştur. Bu çalışma, kolajenin, yaygın olarak stafilokok veya staph enfeksiyonu olarak bilinen Staphylococcus aureusun büyümesini tamamen engellediğini göstermiştir. {6*}
Staph, ciltte veya burunda yaygın olarak bulunan bakterilerin neden olduğu çok ciddi, oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Deniz kollajenlerinin hem insan sağlığını hem de gıda güvenliğini iyileştirebilecek umut verici bir antimikrobiyal peptit kaynağı olduğu düşünülür.
Balık Kollajeni Ve Diğer Kolajenler Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sığır kolajeni, ineklerden, özellikle derilerinden, kemiklerinden ve kaslarından gelir. Çoğunlukla tip I ve tip III kolajenden yapılmıştır. Tip I ve tip III kolajen insan vücudunda en çok bulunan kolajen tipleri olduğu için sığır kolajeni insan vücuduyla uyumludur. Zengin bir glisin ve prolin kaynağıdır. Kreatin üretimi, kas inşası ve ayrıca vücudun kendi kolajenini yapmasına yardımcı olmak için yararlıdır.
Tavuk kolajeninde en bol bulunan kolajen türü, kıkırdak oluşturmak için faydalı olan tip II kolajendir. Ayrıca, yaşlanma karşıtı etkilere sahip olan kondroitin sülfat ve glukozamin sülfat sağlar. Eklem sağlığı için faydalıdır. Kolajen içeren takviyelerin çoğu genellikle tavuk kollajeni kullanır.
Balıktan elde edilen kolajen, glisin, prolin ve hidroksiprolin amino asitleri ile çoğunlukla tip I kolajen sağlar. Tip I tüm vücutta bulunduğu için eklemler, cilt, hayati organlar, kan damarları, sindirim ve kemikler için çeşitli faydalarla ilişkilendirilmiştir. Hidroksiprolin, kollajen üçlü sarmalının önemli bir bileşenidir. Düşük hidroksiprolin seviyeleri, eklem bozuklukları ve yaşlanma belirtileri ile ilişkilendirilmiştir. Hidroksiprolin, kolajen stabilitesi için gereklidir. Stabilite ayrıca (oksijen ilavesine yardımcı olmak için) C vitamini gerektirir, bu nedenle C vitamini eksikliği kollajen seviyelerinde anormalliklere neden olabilir.
Yumurtaların kabuklarında ve beyazlarında bulunan yumurta kolajeni, çoğunlukla tip I kolajen içerir. Aynı zamanda tip I, IV ve X kolajene de sahiptir. Bağ dokusu oluşturmak, yara iyileşmesi, kas kütlesi oluşturmak ve ağrıyı/sertliği azaltmak için faydaları olan glukozamin sülfat, kondroitin sülfat, hyaluronik asit ve çeşitli amino asitler sağlar.
Kolajen faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için Kolajen Takviyesinin Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Balık Kolajeni Nasıl kullanılır?
Eczanelerde veya çevrimiçi mağazalarda balık kolajen takviyesi bulabilirsiniz. Hap, sıvı veya toz halinde bulunabilir. Kolajen seçerken, saygın bir şirketten gelen, GDO’suz ve glütensiz olanı seçmeye özen gösterin. Ayrıca dolgu maddesi, şeker, yapay tatlandırıcı veya yapay koruyucu içermediğine emin olun.
Kolajenin emilimine yardımcı oldukları için aldığınız üründe Hyaluronik asit ve C vitamini içeriğiyle karşılaşabilirsiniz. Kollajen hidrolize edildiğinde, protein molekülleri daha küçük moleküllere ayrılır. Hidrolize balık kollajen takviyeleri vücudunuz tarafından daha kolay sindirilir ve emilir.
Balık kolajeni, deniz kolajeninden farklıdır. Birçok deniz kolajen ürünü, pek tavsiye edilmeyen kabuklu deniz hayvanlarından ve denizanasından elde edilir.
Kollajen ürünlerini daima serin ve kuru bir yerde saklayın.
Toz kolajeni smoothielere, kahve, çay veya bir bardak sıcak suya ekleyerek tüketebilirsiniz. Çorbalara veya soslara da ekleyebilirsiniz.
Balık Kolajeni Yan Etkileri Nelerdir?
Balık kollajeninin yaygın olarak bildirilen bir yan etkisi yoktur.
KAYNAKLAR