Reklam
Beslenme

Acı Kavun Faydaları ve Acı Kavun Yağı Faydaları

Reklam

Cırtatan kavunu, Ebu Cehil kavunu, Çakal kavunu, Eşek hıyarı isimleri ile de bilinen Acı kavun, faydası çok fakat bir o kadar da yanlış kullanımdan dolayı zehirleme ihtimali çok yüksektir. Acı kavun kullanacaksanız ölçülere göre kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Acı Kavun Nedir?

Acı kavun, her bölgede yaygın olarak bulunan değerli bir kabakgil bitkisidir. 

Reklam

Sararmış, olgun acı kavun bitkisi ilaç olarak kullanılır. Acı kavun suyu mükemmel bir temizleyici ve eritici olup, derin tabakalarda depolanan ve yıllarca saklanan fazlalıkları ve zararlı maddeleri söküp dışarı atar. Kabuğu ve çekirdekleri çok zehirlidir. Asıl kullanılacak kısmı ise, suyu ve etli kısmıdır. Olgunlaşmamış, daha yeşil iken toplanıp kullanılırsa, zehirli, ishal edici ve kusturucudur.

Kurutulmuş ve öğütülmüş kabuğun 1 gramı, tohumunun yarım gramı, ya da kökünün 2 gramını yutmak, öldürücü olabilir. Bir dal üzerinde bir tane acı kavun varsa, bu daha da zehirlidir. Zehirleyici maddesini zayıflatmak için bal veya şeker ile karıştırılmalıdır. Hem tazesi hem kurusu ilaç olarak kullanılabilir. Acı kavunun suyu, meyvesi (çekirdeksiz), yaprakları ve kökü kurutulur ve saklanır. Acı kavun suyu, yaprağının suyundan daha kuvvetlidir. Felce, kaşıntıya, karaciğer hastalıklarına, hatta siroza, böbrek ve mesane hastalıklarına, romatizma, gut ve kadın hastalıklarına çok iyi gelir. Kan ve safrayı inceltir, baş ağısını ve migreni geçirir. Yılan ve akrep sokmasına karşı panzehirdir.

Acı Kavun Yağı Rahim Temizliği

Acı kavun yağı rahim temizliği şöyle yapılır:

  • 1 çay kaşığı öğütülmüş çörekotu
  • 2 çay kaşığı taze sıkılmış acı kavun suyu
  • 1 çay kaşığı bal karışımı küçük bir bez parçasına sarılır
  • Uyumadan önce vajinaya (rahim ağzına yakın) koyulur ve sabaha kadar bekletilir.
  • Adet kanamalarını söktürür, rahmi temizler ve damarları açar.
  • Bu işlem hamilelere yapılmaz!

Acı Kavun Nasıl Kullanılır?

Acı kavun ağız yoluyla, vajinaya koyularak, kulağa damlatarak, buruna çekilerek veya cilde sürülerek kullanılır.

Reklam

Acı Kavun Faydaları ve Acı Kavun Yağı Faydaları

Acı kavunla yapacağınız karışımlarda ölçüye dikkat etmek çok önemlidir çünkü acı kavun yanlış kullanıldığında zehirleyebilmektedir.

  • 2/3 oranında zeytinyağı, 1/3 oranında acı kavun suyu karıştırılıp kısık ateşte acı kavun suyu buharlaşana kadar kaynatılır. Bu yağdan kulağa 3-5 damla damlatılırsa, kulak ağrılarına ve çınlamasına iyi gelir.
  • 50 gr. taze acı kavun kökü ince kesilir ve 500 gr. su ile kısık ateşte 5 dakika kaynatılır. 15 dakika beklettikten sonra süzülür ve bir çorba kaşığı bal ile karıştırılır. Her gün bu suyun 150 gramı gün boyu yudum yudum içilirse hepatit ve siroz hastalığına, ağrı-sızıya, kan pıhtılaşmasına, fil hastalığına çok iyi gelir.
  • Acı kavunun içi boşaltılır, içine bal doldurulur. Üstünü kapatacak kadar su konarak kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. 7-10 gün boyunca, 3 taneden başlayıp artırarak her gün 5 tane aralıklarla yenirse, ruh hastalıklarına ve saraya iyi gelir.
  • Acı kavun ve sirke yarı yarıya kaynatılıp gargara yapılırsa, diş ağrısını azaltır, diş etlerini kuvvetlendirir, diş çekimini kolaylaştırır.
  • 14 gün boyunca her gün 5 tane acı kavun yaprağı 1 bardak su ile kısık ateşte 3 dakika kaynatılır. Soğuyunca balla tatlandırılıp yudum yudum içilse veya her gün cilde 6-10 tane acı kavunun suyu sürülüp ovuşturulsa sinir, eklem, siyatik, gut ve kulunç ağrılarına, böbrek ve idrar yollarına iyi gelir. Fil hastalığı ve cüzzamın ilerlemesini durdurur.
  • Acı kavun yaprakları dövülür, ateşli şişliklere sarılır, üzeri yağlı kağıt ile kapatılarak sabitleştirilir ve 5-6 saat bekletilirse şişlikleri olgunlaştırıp çözer. Urlara uygulanırsa, urları küçültür. Ciltteki lekeleri giderir, felce ve yüz felcine çok iyi gelir.
  • Kurutulmuş acı kavun kökü öğütülür, arpa veya çavdar unu ile cıvık bir hamur yapılır. Bu hamur eklemler ve göğüsteki şişliklere sarılır, üzerine yağlı kağıt yapıştırılır, bezle sabitleştirilir ve 12-24 saat bekletilir.
  • Acı kavunun 100 gr. kuru meyvesi alınır 500 gr. su ile (200 gr. su + 300 gr. doğal sirke karışımıyla daha da etkili olur) kısık ateşte 15 dakika kaynatılır ve biraz soğutularak süzülür. Daha sonra bu suyla bir bez ıslatılarak, ağrıyan eklemlere sarılır ve 4-5 saat bekletilir.
  • Acı kavun sinüzit için, suyunun, su veya süt ile yarı yarıya karışımı avuç içine dökülür ve başı öne doğru eğik tutarak, genize kadar bir defa çekilir, 3.4 saniye bekledikten sonra bırakılır. Yarım saat – 4 saat sonra hapşırma ve şiddetli bir şekilde burun akıntısı başlayıp 1-3 gün sürebilir. Kronik baş ağrısını, migreni, sinüziti, beyin damarlarındaki tıkanıklığı ve kireçlenmeyi, ciltteki ve gözlerdeki sarılığı giderir.
  • Acı kavunun miktarı kişinin bünyesine göre değişir. Kan grubu “0” ve “B” olanlar acı kavuna genellikle hemen şiddetli tepki verirler. Onlar acı kavun suyunun su veya süt ile yarı yarıya karışımını kullanabilirler. Akıntı başlar fakat yeterli miktarda olmazsa, 2/3 acı kavun suyu + 1/3 su karışımı, bu da yeterli gelmezse 3/4 acı kavun suyu + 1/4 su karışımı denenebilir. Fakat kan grubu “A” olanların mizacı acı kavuna çok uygundur. Bu sebepten onlar başlangıçta 3/4 acı kavun suyu + 1/4 su karışımını sonra da saf acı kavun suyu kullanabilirler.
  • Kan grubu “AB” olanlar ise çok farklı tepki gösterebilir. Onlar aynı sonuca ulaşmak için acı kavun miktarını birkaç defa deneyerek ve kademeli olarak yükselterek kullanmalıdırlar. En küçük dozdan (1/3 acı kavun suyu + 2/3 su) başlamalı ve bir-iki gün ara ile, etkili dozu bulana kadar denemeye devam etmeliler. Denemelerin arası mutlaka 1-2 gün olmalıdır.
  • 2 çorba kaşığı ısırganotu tohumu + 1 çorba kaşığı hardal tohumu öğütülür. 2 çorba kaşığı yeni sıkılmış acı kavun suyu + 200 gr. bal ile iyice karıştırılır. Günde 2-3 defa 1 tatlı kaşığı yutulur. Mükemmel bir balgam söktürücüdür ve akciğerleri temizler.
  •  Acı kavun yaprağı suyu tülbentten süzülerek veya 1/3 acı kavun suyu + 2/3 su karışımı 1-2 damla kulaklara damlatılır. Kulakları temizleyip, ağrısını giderir.
  • 1 tatlı kaşığı acı kavun suyu + 1 tatlı kaşığı bal + 2 tatlı kaşığı zeytinyağı karışımı şişmiş bademciklere sürülür.
  • 30 gr. kuru veya 100 gr. taze acı kavun kökü ince kesilir, 1 litre su ile kısık ateşte 15 dakika kaynatılır ve süzülür. Sonra bu sudan 100 gr. alınır, 200 gr. bal şurubu ile karıştırılarak gün boyunca yudum yudum içilir. Buna 3 gün devam edilir. Ardından 3 gün ara vererek bir defa daha 3 gün boyunca içilir. Bu işlem toplam 3 defa tekrarlanır. Bir ay sonra aynı aralıklarla tekrarlanır.

Veya

  • Kurutulmuş acı kavun kökü ince öğütülür, sabah-akşam birer silme çay kaşığı suyla yutulur. 3 gün devam ettikten sonra öğlen de aynı miktarda içmek üzere günde 3 defa alınmaya başlanır. İshal oluncaya kadar devam edilir. İshal olunca bırakılır ve ishal durduktan bir ay sonra tekrar başlanarak toplam 3-7 defa tekrarlanır.
  • 1 litre su + 1 çorba kaşığı bal + 1 çorba kaşığı taze sıkılmış acı kavun suyu (kan grubu “A” olanlar 2 çorba kaşığı) + 1 çorba kaşığı taze sıkılmış taze zencefil + 2 çorba kaşığı taze sıkılmış kereviz yaprağı suyu karıştırılır. Yudum yudum gün boyunca içilir. İdrarı ve adet kanamasını çoğaltır, böbrek ve karaciğeri temizler, balgamı söktürür.
  • Acı kavun suyu, ağrıyan eklemlere ve her ağrıyan yere yedirilerek sürülür. Bu şekilde, günde 6 adet (kan grubu “A” olanlar 10 taneye kadar olabilir) acı kavun suyu kullanılabilir. Ağrı hemen azalır ve yok olur.
  • Kusmak için 1 tatlı kaşığı acı kavun suyu + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı karışımı dil dibine sürülür. Kusma sonucunda mide temizlenir ve kuvvetlenir. Kusmayı durdurmak için 1 çorba kaşığı zeytinyağı veya limon suyu içilir.

Her türlü hastalıkta, özellikle MS, felç, alzhiemer, Romatizma, Ankilozan spondilit veya omurga hastalıklarında aşağıdaki yöntem uygulanır:

  • Bütün omurgayı kaplayacak büyüklükte, uzun pamuklu bir bez acı kavun yağına batırılır, fazlası sıkılarak alınır.
  • Ense kökünden kuyruk sokumuna kadar omurga üzerine yerleştirilir. Üzerine yağlı kağıt kapatılır ve sıkıca bantlanır.
  • Daha sonra havlu konur ve sıkı bir fanila giyilir.
  • Bu işlem akşam yatmadan önce yapılır ve sabaha kadar beklenir.
  • Acı kavun yağı bütün organlara nüfuz eder, derin dokulardan toksinleri çekerek idrar, ishal, ter, burun ve geniz akıntısı ile dışarı atılmasını sağlar.

İlgini çekebilir: Sinameki faydaları

Acı Kavun Yağı Nasıl Hazırlanır?

Acı kavun yağı için topladığınız kavunları aşağıdaki tarife göre hazırlayabilirsiniz.

Reklam
  • Olgun meyveleri ortadan kesilerek çekirdekleri çıkartılır
  • 3 eşit gruba ayrılır
  • Birinci grup, tencereye sıkı sıkı yerleştirilir ve üzerini kapatacak kadar zeytinyağı dökülür. Buharlaşması bitinceye kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Yağı süzülerek tekrar tencereye konur, ikinci grup acı kavun aynı yağın içinde aynı şekilde kaynatılır ve süzülür. Üçüncü grup için de aynı yağın içinde aynı işlem yapıldıktan sonra yağ süzülerek cam kavanozlara konur, ağzı kapatılarak gerektiğinde kullanılır.

Uyarı: Tohumu çok zehirli olduğu için kullanılmaz. Acı kavun suyu iç organlar için iyice süzülerek kullanılır. Bir seferde 2 gramdan fazla kurutulmuş acı kavun suyu balsız alındığında ölüme sebep olabilir. Kurutularak pestil haline getirilen acı kavun suyu bir kullanımda 0,7 gr. kadar alınabilir.

Acı Kavun Yağı İbrahim Saraçoğlu

Acı kavun yağı ile ilgili Prof. İbrahim Saraçoğlu’nun kürü bulunmamaktadır. İbrahim Saraçoğlu sinüzit için papatya çayı önermektedir. Sinüzit için papatya çayı yapmak isteyenler videodan izleyebilirler.

Bilimsel Çalışma

Etnofarmakolojik ilgi: Citrullus colocynthis (L.) Schrad, dünyanın çöl bölgelerinde yaygın olarak bulunan değerli bir kabakgil bitkisidir. Citrullus colocynthis meyveleri genellikle geniş tıbbi kullanım yelpazesinin yanı sıra farmasötik ve nutrasötik potansiyeliyle tanınır. Bu derleme, Citrullus colocynthis (acı elma) meyvesinin etnobotanik bilgisi, fitokimyası, etnofarmakolojisi, nutrasötik potansiyeli ve güvenlik çalışmaları hakkında yayınlanmış bilgileri, boşluklar ve gelecekteki çalışmalar için potansiyel analizlerle değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Gereç ve yöntemler: PubMed, Scopus, SciFinder, Google Scholar, Web of Science, ACS gibi bilimsel veri tabanları ve yayınlanmış kitaplar taranarak bir literatür araştırması gerçekleştirildi.

Sonuçlar: Bitkinin şeker hastalığı, cüzzam, soğuk algınlığı, öksürük, astım, bronşit, sarılık, eklem ağrısı, kanser, diş ağrısı, yara, mastit ve hazımsızlık gibi mide-bağırsak rahatsızlıkları dahil olmak üzere çok çeşitli geleneksel tıbbi kullanımlara sahip olduğu bildirilmiştir. kabızlık, dizanteri, gastroenterit, kolik ağrı ve farklı mikrobiyal enfeksiyonlar. Meyvelerden glikozitler, flavonoidler, alkaloidler, yağ asitleri ve uçucu yağlar gibi çeşitli biyoaktif kimyasal bileşenler kaydedildi. Curcurbitacins A, B, C, D, E, I, J, K ve L ve Colocynthosides A ve B’nin izolasyonu ve tanımlanması da rapor edilmiştir. Citrullus colocynthis’in meyvesi, antioksidan, sitotoksik, antidiyabetik, antilipidemik, böcek ilacı, antimikrobiyal ve antiinflamatuar. Bitkinin besin değeri açısından zengin olduğu, yüksek protein içeriği ve önemli minerallerin yanı sıra yenilebilir kaliteli tohum yağı olduğu da gösterilmiştir.

Sonuç: Citrullus colocynthis’in geniş bir tıbbi kullanım alanına sahip olduğu ve antidiyabetik, antikanser, antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuvar aktiviteleri için iyi çalışıldığı, bağırsak, solunum yolları ve kardiyovasküler bozukluklar için terapötik potansiyeli devam ettiği literatürden anlaşılmaktadır. keşfedilecek. Kritik analizler, bitkinin farmasötik ve nutrasötik uygulama için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır; bunun yanı sıra, faaliyet kombinasyonlarını nötralize eden sinerjistik ve / veya yan etkilerin varlığı için bazı göstergeler vardır.

Bilimsel çalışmasına buradan ulaşabilirsiniz.

Son Not

Acı kavun çok mucize ve bir o kadarda zehirli bitkidir, doğru kullanmak için tekrar tekrar okuyunuz, sinüzite iyi geliyormuş diyenler gibi yanlış kullanmayınız. Bizim yazdığımız tavsiye niteliğindedir, kullanıp kullanmamak her kişinin kendi sorumluluğundadır.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu